De opschaling van het warmtepompaanbod is in volle gang. Met name de hybride variant ligt onder het vergrootglas, want dit wordt vanaf 2026 de minimale norm bij ketelvervanging. De eerste resultaten van grote projecten zijn ook bekend.
Category manager Niek de Jong is als ‘warmtepompstrateeg’ bij Itho Daalderop betrokken bij de ontwikkeling van warmtepompconcepten. Het Tielse bedrijf, vanaf eind dit jaar eigendom van NIBE, vertaalt de jarenlange ervaring in bodemgebonden systemen in de nieuwbouw naar renovatieconcepten. De buitenunit-loze Vincent, propaan-toestel Amber en het nieuwe renovatieconcept met gedeelde bodembronnen zijn de belangrijkste pijlers. “Een aanvoertemperatuur van 50 graden is voor ons de grens om direct van het aardgas af te kunnen. En anders? Isoleren.”
Volgens De Jong heeft de markt nu behoefte aan panklare concepten, zeker voor woningen die qua leeftijd en isolatiegraad overeen komen. “De ervaring uit de corporatiemarkt maakt opschalingen eenvoudiger.”
In de podcast Installatie Next een kijkje in de keuken in deze operatie, de eerste resultaten en lessen van hybride projecten in het land, en een vooruitblik in de ontwikkeling van de warmtepomp in bestaande bouw. Hieronder de podcast. Je kunt ook in je podcast-app luisteren.
Serie visies in Installatie Next-podcast
De podcast serie Installatie Next bestaat uit een serie gesponsorde podcasts waarin fabrikanten en dienstverleners hun toekomstvisie delen. De serie komt in de zomer 2023 online. In de serie Installatie Next komen de visies naar voren van Itho Daalderop, Intergas, IDEA Nederland, Energievolutie, Stiebel Eltron en Hoomie. Wanneer je het podcastkanaal van Installatie.nl volgt via je podcast-app, krijg je een melding wanneer er een nieuw interview live komt. Uiteraard kun je ook via de website luisteren.
Installatie Next is een commerciële special van het vakblad Installatie. In 2023 verschijnt deze special opnieuw. De special van 2022 kun je hier bestellen.
Mijn collega heeft een groot jaren 30 huis met meer dan 230 m2 woonoppervlakte.
Het is een slecht geïsoleerd huis, heeft alleen dubbelglas op de benedenverdieping.
Bij koud weer daalt de temperatuur in de vroege ochtend naar 12 graden.
Heeft een offerte aangevraagd, om het hele huis naar Label A te krijgen, vergde een investering van meer dan 75.000 euro. Dat was hem veel te gortig.
Omdat het huis over een overcapaciteit aan radiatoren beschikt heeft hij het als volgt opgelost.
Een hybride warmtepomp op propaan met een vermogen van 10kw laten installeren.
Hij begint de dag met het huis op temperatuur brengen met de Nefit ketel, de aanvoer temperatuur loopt uiteindelijk op naar 65 graden, na ongeveer anderhalf of twee uur is het huis op gewenste temperatuur van 21 graden, de warmtepomp neemt het dan over en op de scherm zie je de aanvoertemperatuur schommelen tussen 40 en 45 graden.
De warmtepomp kan het huis de hele dag en avond op temperatuur van 21 graden houden.
Bij het opwarmen van het huis is hij tussen 2 en 3 m3 gas kwijt afhankelijk van de buitentemperatuur.
Alleen een kamer op de bovenverdieping werd niet warmer dan 17.5 graden, door de radiator capaciteit meer dan te verdubbelen kan het nu net aan 20 graden bereiken.
Deze investering kostte hem naar aftrek van subsidie 4800 euro.
Als je er in 2 uur tijd 2 kuub gas door jaagt, staat je cv ketel op 10KW te stoken, dan kan het ook met de 10KW warmtepomp.