Door een grote brand in een gerenoveerd huizenblok aan de Van Kinsbergenstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf op zondag 18 juni 2023 zijn acht woningen onbewoonbaar geworden. Het blussen bleek lastig, omdat de daken van de acht rijtjeswoningen bedekt waren met zonnepanelen. De brandweer kreeg het bluswater hierdoor niet goed bij de vuurhaard.
Een deel van de zonnepanelen werd weggehaald, maar dat kon niet bij de huizen waarin de brand woedde. “De zonnepanelen liggen als een paraplu over het dak heen, waardoor bluswater niet bij de brandhaard kon”, vertelt een woordvoerder van de brandweer. Om te voorkomen dat het vuur verder om zich heen greep, is het dak van de zesde woning open gezaagd.
NOM-renovatie project
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2023/06/presikhaaf-NOM-1.jpg)
96 woningen in de wijk Presikhaaf, eigendom van woningbouwvereniging Portaal zijn zes jaar geleden gerenoveerd en energieneutraal gemaakt. Het project was in het kader van verduurzamingsprogramma Stroomversnelling een voorbeeldproject voor Nederland. De woningen zijn voorzien van een fors isolatiepakket en hebben voor de woning een energiemodule, met daarin onder meer de warmtepomp. De zonnepanelen liggen in de vernieuwde buitenschil van de woningen.
Gesloopt
De brand begon in de middag, het nablussen ging door tot diep in de nacht. Gedurende de dag zijn meer dan tweehonderd brandweerlieden ingezet. Rond acht uur begon de brandweer met de sloop van enkele woningen. Anderhalf uur later kwam de melding dat de brand onder controle is. In de nacht van zondag op maandag moest de brandweer nogmaals uitrukken om na te blussen. Inmiddels zijn vier van de acht woningen gesloopt.
Uit een eerste onderzoeksronde van de brandweer blijkt dat de brand is ontstaan in de keuken van één van de woningen, meldt de brandweer aan De Gelderlander.
Brandwerende scheiding tussen woningen
De brand roept vooral vragen op over de brandwerende scheidingen tussen de woningen, en de wijze waarop pv-panelen zijn verwerkt en verbonden zijn in het dakvlak. Brandweer en verschillende sectoren gaan met elkaar onderzoeken of de huidige bouwregelgeving voldoet. Techniek Nederland vindt dat er een grondig onderzoek moet komen naar de toedracht van de woningbranden in Arnhem. Mocht daaruit blijken dat de plaatsing van zonnepanelen zoals in de wijk Presikhaaf een brandveiligheidsrisico oplevert, dan moet dat leiden tot aanpassing in de bouwregelgeving en de technische normering.
Lees hier het dossier Brandveiligheid en geïntegreerde zonnepanelen op Bouwwereld.nl.
Laat duidelijk zijn, de strekking van de tekst klopt zeker, alleen, de panelen zijn het gevolg.
Wat misschien wel de oorzaak van de brand is, is de “energie Transitie, met als oorsprong de tegenwoordig gebruikte isolatie materialen en het verwerken er van.
Immers de meest gebruikte isolatie (platen) zijn vreselijk brandbaar (olie vorming bij brand) en explosief (koude rook genoemd)
De Energie Transitie “bijt” de brandveiligheid
En ja, ik ga het ook zeggen, bij veel brandweer Korpsen is de manier van (nieuwe) brandbestrijding nog lang niet goed doorgedrongen en eigen gemaakt