De Nederlandse Verduurzamingsindustrie Gebouwde Omgeving, afgekort NVI-GO is de nieuwe naam van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI). De belangenbehartiger voor de maakindustrie in de gebouwde omgeving is doorgestart in een nieuwe stichting.
NVI-GO is nu de paraplu waaronder verschillende verenigingen samenwerken. Dit waren voorheen de secties bij de NVI (onder meer afgifte, tapwater, binnenklimaat). Bij de vereniging zijn 38 fabrikanten en leveranciers aangesloten.
Milieudatabase en circulariteit
Met de nieuwe structuur wil NVI-GO beter inspelen op de belangrijkste uitdaging in de maakindustrie: een bijdrage leveren aan de CO2-reductie in de gebouwde omgeving. Annemarije Tillema heeft de dagelijkse leiding over NVI-GO.. Met de nieuwe stichtingstructuur maakt NVI-GO het makkelijker voor andere verenigingen om aan te sluiten. Zij kunnen dan bijvoorbeeld eenvoudiger meedoen met bestaande programma’s zoals de hybride route, legionella of de ontwikkelingen met betrekking tot de milieudatabase. De stichting is bezig om programma’s te ontwikkelen rondom circulariteit, duurzaam tapwater, all-electric, opslag en/of groen gas/waterstof. Ook gaat de NVI-GO zich nadrukkelijk richten op instroom van mensen in de techniek.
Voorheen ketelfabrikanten
NVI-GO komt voort uit de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI). Deze vereniging was weer een voortzetting van de VFK, de vereniging die de belangen van cv-ketelfabrikanten jarenlang vertegenwoordigde. De focus werd verbreed met de toetreding van onder meer leveranciers van tapwater- en afgiftesystemen. De klassieke ketelfabrikanten zijn zich ook toe gaan leggen op de productie van warmtepompen. De vereniging hield zich vanaf dat moment bezig met duurzame installatietechniek in een bredere context.
Ook Vereniging Warmtepompen
Naast deze belangenbehartiger is er in Nederland ook nog de Vereniging Warmtepompen. Hierin is een deel (28 bedrijven) van de warmtepompfabrikanten en leveranciers in Nederland vertegenwoordigd, inclusief de ketelfabrikanten die ook warmtepompen op de markt brengen. Beide verenigingen hebben zowel een gemeenschappelijke, maar ook een eigen agenda met accentverschillen. Zo propageert NVI-GO sterk de hybride route naast de volledig elektrische route. De agenda van Vereniging Warmtepompen zit sterker op het spoor van volledig elektrificeren met warmtepompen.