De markt voor cv-ketels is het eerste half jaar van 2023 drastisch gedaald. De eerste zes maanden van dit jaar zijn er 160.000 toestellen verkocht. Het eerste half jaar van 2022 waren dit er nog 241.000, een daling van meer dan een derde.
Dit blijkt uit cijfers van de gezamenlijke cv-ketelfabrikanten die in handen zijn van Installatie.nl.
In heel 2022 werden er nog 440.000 cv-ketels verkocht. Dit aantal gaat de markt ondanks een verwacht herstel dit najaar bij lange na niet halen. Normaal gesproken stijgt of daalt de ketelverkoop met enkele procenten. Nu stevent de markt af op een daling van een veelvoud daarvan.
Oorzaken
Installatie.nl vroeg groothandelaren, fabrikanten en installateurs naar de redenen van deze daling.
- Uitlevering van opgebouwde voorraad bij groothandel door eerdere leveringsproblemen
- Krapte op de arbeidsmarkt
- Focus op (hybride) warmtepompen met langere montagetijd
- Consumenten stappen over op warmtepomptechniek
- Minder installatiebedrijven door Gasketelwet
Capaciteit nijpend
Henk Sijbring, voorzitter van fabrikantenkoepel NVI-GO wijt de daling vooral aan de beschikbare installatiecapaciteit bij installatiebedrijven. “Er is nu eenmaal een maximum in de plaatsingscapaciteit en iedere installateur had wel een wachtlijst voor hybride. Nu deze normaal leverbaar zijn worden ze volop geplaatst. De hiervoor benodigde capaciteit gaat ten kosten van het plaatsen van het aantal ketels.”
Welke hybride warmtepompen zijn er op de markt? Lees hier een overzichtartikel.
Gasketelwet
Verder lijkt ook nieuwe regelgeving zijn weerslag te hebben op de installatiecapaciteit in Nederland. Allereerst zorgt de Gasketelwet, en de daarbij horende CO-certificering. dat er officieel sinds 1 april een stuk minder installateurs zijn die werk aan cv-ketels uit mogen voeren. Dit komt nog bovenop de toch al krappe arbeidsmarkt. Een hybride installaties (cv-ketel met warmtepomp) vergt minimaal het dubbele aan installatietijd dan een ketelvervanging. Er is dus simpelweg minder montagetijd per huishouden beschikbaar in de markt. En dat gaat ten koste van de ketels.
Henk Sijbring: “De huidige daling was niet verwacht. Het ligt wel in de lijn van de verwachting dat de afzet zich zal herstellen in de loop van de tweede helft van dit jaar.”
Evenwicht is zoek
De toeleverende markt is ook uit balans. De verkooppiek van vorig jaar (440.000) en de duikvlucht van dit eerste half jaar hebben ook te maken met de leveringsproblemen die de markt in 2021 en 2022 heeft gehad. Hierdoor zijn door installatiebedrijven veel dubbele bestellingen gedaan bij verschillende groothandelaren. Die hebben op hun beurt de voorraden vorig jaar flink opgehoogd, wat deels de piek van 2022 verklaart. De uitlevering daarvan heeft ook het afgelopen half jaar plaatsgevonden. Wanneer die extra voorraad bij de afzet van 2023 wordt gerekend, wordt de soep al wat minder heet gegeten.
Meer warmtepompen
De groei van de warmtepompmarkt heeft ook zijn weerslag. Op de langere termijn zal het aantal cv-ketels in ons land gaan dalen. Nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting meer, terwijl ook in de bestaande bouw steeds meer woningen aardgasvrij worden gemaakt. Die woningen krijgen een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. Steeds meer installatiebedrijven verleggen hun focus op warmtepomptechniek.
Normering zorgt voor uitstel
Verder is te zien dat grote projecten van corporaties en vastgoedeigenaren het eerste half jaar in de wacht zijn gezet. Dit heeft vooral te maken met de uitkomsten van de normering van verwarmingsinstallaties. Dit voorjaar werd bekend dat appartementen en monumenten per 2026 niet hoeven te voldoen aan de eis van minimaal een hybride opstelling. De verwachting is dat deze markt dus wel weer bijtrekt. Verder is de verwachting dat de ketelverkoop richting 2026 nog wel een piek laat zien. Keteleigenaren die om welke reden dan ook onder de verplichting van hybride uit willen komen, zullen er voor kiezen om voor 2026 ook een mogelijk jonger toestel te vervangen.
Om te beginnen de gasketelwet terugdraaien, zodat elke installateur weer aan de slag kan.
Registratie prima, maar zorg voor een systeem dat voor elke (ook de kleine) installateur betaalbaar is. En leg in ieder geval de vrije verkoop aan banden.
Elk normaal denkend mens had dit al voorspeld.
Dit artikel gaat alleen over de verkoop, maar hoeveel ketels worden er nu niet meer onderhouden? Er gaan zo alleen maar meer CO doden vallen en het milieu wordt er ook niet beter van.
Particulieren die het konden betalen hebben de ketel al vervangen (al dan niet door een warmtepomp) voordat de rekening van kracht werd.
De overige groep laat de oude ketel langer hangen dan verantwoord is, omdat vervanging voor hen onbetaalbaar geworden is. Of ze gaan voor een goedkoop elektrisch alternatief, dat slechter voor het milieu is dan een nieuwe gasketel.
We zijn weer lekker opgeschoten zo!
Ja helemaal gelijk wij zagen en zien al jaren wat er van komt
De instanties niet beetje vreemd alle maal toch .
Helemaal met u eens!
De verantwoordelijke ministers zijn “weg” en TN laat het allemaal gebeuren en Terpstra is met z’n eigen carrière bezig.
Niet mee eens. De Gasketelwet had veel eerder ingevoerd moeten worden en nog veel strenger.
Daar hebben sommige installateurs oftewel beunhazen voor gezorgd.
Er zijn teveel slachtoffers gevallen.
Ik pleit ervoor dat consumenten zelf geen ketels meet kunnen bestellen, alleen aanleg via gecertificeerde kanalen.
Kortom we moeten naar het Duitse systeem:
Wederom onzin, als u het beter wil, moet er een na controle zijn. Dit is uw Duitse idee. Ipv van een lesje van krap twee dagen (met alles bij behorende onzin)
Uw idee van de ketels is opzich prima, al geldt dit voor veel meer markten.
Ik heb ruim 45 jaar in de installatie techniek gewerkt waarvan 30 jaar als allround service monteur. Begonnen in de oliestook, branders groot en klein. Alles meegemaakt de ombouw van stadsgas naar aardgas en nog veel meer. Nu ben ik al enige jaren met pensioen,en met die nieuwe wet mogen wij niets meer.
Je mag idd niet meer beunen….
Mijn beunwerk is beter dan menigeen. Doe het pas ook 47 jaar…
Een collega vertelde mij onlangs dat installatiebedrijven geen “ouderwetse cv ketels” mag monteren. Dus hij gaat zelf een ketel kopen in Nederland of Duitsland en dus zelf monteren, al of niet met behulp van een mannetje. Tja, bedankt Rob Jetten.
Ja helemaal gelijk wij zagen en zien al jaren wat er van komt
De instanties niet beetje vreemd alle maal toch .
Achterlijke gasketelwet
Hoeveel houtkachels zijn er verkocht?………….
Enkele dagen geleden heb ik m’n ketel vervangen maar dat gebeurde 2 nachten achtereen omdat de branche in een hoge drukte zijn en ik dan tot volgend jaar pas aan de beurten zou komen. Iets klopt niet!
De regels van de huidige regering maken heelveel kapot en duur zodat mensen gedwongen worden om dingen zelf te doen .
Onder Rutte is het volk kapot gemaakt , totaal geen verschil welke coalitie je ook neemt.
Nederland is de draad kwijt , ze zijn allemaal doorgedraaid
En er wordt nog iets vergeten de rookgas kanalen die vervangen moeten worden verplicht ,er is alleen
Niet na gedacht hoeveel bedrijven dit mogen doen doormidden van kousen na mijn beleving voor heel Nederland zijn dat er maar 3 gecertificeerde bedrijven . Ook goed over nagedacht jetten
ALLES KAN KAPOT
Ook je CV ketel
Ushhhhh
De gasketelwetkosten zijn goed te dragen.de wet geeft aan dat je weer volgens de regels moet werken.vervangen wat nodig is.weg beunhaas
Met ondeugdelijke installatie werken.
Ieder installatiebedrijf kan ke erkenning halen alleen wat moeite doen.
De gasketelwet is gewoon een ordinaire werkvergunning om installatiewerk uit te mogen voeren, er zijn genoeg alternatieven om de zogenaamde cowboys in de branche te weren, nu moeten ervaren installateurs een dagje theorie doen en een stukje praktijk uitvoeren om een cv ketel aan te sluiten met voorgebogen pijp en voorgeboorde gaten voor de rookgasbeugels, en met een dure co meter aan de gang waar er bij installatie bedrijven er misschien 1 of 2 in omloop zijn , het is gewoon een papier winkel met hoge kosten, loop zelf ruim 35 jaar mee in het vak, het gaat al mis in de opleiding van installateur,het is (of was) een mooi vak ,maar nu word het voor vele kleine vakbekwame bedrijven onmogelijk gemaakt om degelijk vakwerk te leveren want met alleen dat co certificaatje ben je er nog niet.
Ik laat het gewoon over me heen komen. Wat vriend Rutte en consorten elke keer weer verzinnen.Het zijn mensen die niets weten, wel wat vinden,maar die verzuimen om het te vragen aan diegene die het wel weten. Ik heb een oude vriend die bij een installateur werkt en die komt gewoon mijn nieuwe Vaillant hangen,die dat al jaren doet. Nu gekocht in Duitsland en netjes voor de deur afgeleverd,en ook nog voor een super prijs. Jetten kan de pot op. Straks moet ik om de 5 jaar de deurkrukken verplicht vervangen omdat het boutje versleten is.
Ik heb een voorinschrijving gedaan bij CO-Keur, maar de kosten zijn belachelijk en de app niet werkzaam. Ik heb mijn persoonlijke CO-certificaat, en plaats netjes de rookgasbeugels. Maar voor de rest doe ik er niks mee en plaats gewoon ketels. Daarnaast hoor Ik steeds meer ZZPers om mij heen die de gasketelwet gewoon negeren. Het is een ordinaire geld klopperij.
Ik heb MIT en patroon loodgieter, ben 60 jaar maar sta elke dag op het dak.( plat).
Indien ik een dak isoleer moet vaak de rookgaspijp aangepast worden.
Dat mag ik nu dus niet. Moet dus een erkende regelen, pijp even weg halen en een uur later weer terug plaatsen. Als het mij uitkomt en bij droog weer. Ga het maar regelen.
Nu laat ik de pijp dus zitten en laat er een plakplaat overheen zakken die ik tegen de pijp dicht plak. Lekker amateuristisch, maar het gaat niet anders. Een probleem voor de instalateur die eens de pijp komt vervangen.
Let op!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik voorspel je dat dat in 24 en 25 weer ruimschoots wordt ingehaald.
En alleen de doe het zelf markt wordt er beter van.