Er komt mogelijk ISDE-subsidie voor zuinige ventilatiesystemen. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening laat weten dat de regeling mogelijk al over vier maanden, 1 januari 2024, in kan gaan.
“We kijken naar de mogelijkheid om energiezuinige ventilatie op te nemen in de ISDE”, aldus De Jonge half juli in een brief aan de Tweede Kamer. Voordat er positief over beslist kan worden, wordt er eerst nog gekeken naar doelmatigheid, budgettaire dekking, de precieze voorwaarden en de uitvoerbaarheid van de regeling.
Ook wordt de eventuele wijziging besproken met belanghebbende partijen, zegt De Jonge. “De uitkomsten hiervan zouden per 2025 ingevoerd kunnen worden. Daarbij wordt bezien of een wijziging met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 kan gelden.”
‘Energiebesparende maatregel’
De minister komt hiermee tegemoet aan de wens van VVD-Kamerlid Peter de Groot, die daar om had gevraagd. “Ik zie dat er in de praktijk nog heel weinig wordt gedaan met het installeren van moderne ventilatiesystemen in onder andere oude woningen.”
“Die kunnen er door een goede ventilatiecirculatie zelfs voor zorgen dat het energieverbruik met 10 procent tot 30 procent naar beneden gaat”, zo stelde De Groot eerder in de Tweede Kamer. “Hoe kijkt de Minister bijvoorbeeld aan tegen het verstrekken van subsidies voor deze ventilatie als die ook een wezenlijk grote bijdrage levert aan de energiebesparing?”
Woningeigenaren
Fabrikantenkoepel Binnenklimaat Nederland reageert verheugd op het bericht. “Wij pleiten al langer voor een ISDE-subsidie voor ventilatie”, zegt Remi Hompe, directeur van Binnenklimaat Nederland. “De praktijk is dat de bestaande bouw voor een groot deel uit woningen bestaat waar helemaal geen mechanische ventilatie aanwezig is of zeer verouderde mechanische ventilatiesystemen aanwezig zijn. Moderne ventilatiesystemen kunnen daarom ook een energiebesparende maatregel zijn, naast dat ze essentieel zijn voor een gezond binnenklimaat.”
VVE’s kunnen nu al subsidie aanvragen voor energiebesparende ventilatiesystemen, via de SVVE. Binnenklimaat Nederland steunt die regeling, maar wil dat er ook voor individuele woningeigenaren subsidie beschikbaar komt. “En met de ISDE kan dat”, aldus Hompe.
Voorwaarden
Niet elk ventilatiesysteem zou voor ISDE-subsidie in aanmerking moeten komen, meent Binnenklimaat Nederland. Net als bij de SVVE-regeling zou een financiële tegemoetkoming voorbehouden moeten zijn voor de eerste keer aanleggen van CO2-gestuurde ventilatie of voor balansventilatie met een rendement van minimaal 90% aan warmteterugwinning.
Ik zie 90% rendement op warmteterugwinning. Tja, weer zo’n arbitraire waarde. Mijn ervaring is de volgende.
Bij vervangen van het hr-glas door hr++, kijk je naar de ventilatieroosters. Blijf je bij mechanische ventilatie of wtw. Bij een wtw geen roosters nodig, consequentie voor het te plaatsen glas. Men moet dus eerst beslissen over de soort ventilatie. Bedrijf uitgenodigd. Balansventilatie… gaan wij niet doen. Uw huis is niet luchtdicht genoeg. Wij kunnen de efficiëntie niet garanderen die de wetgever eist. Daar sta je dan. Dat het systeem niet luchtdicht is is niet echt relevant. Het is al stukken beter om lucht gefilterd en opgewarmd het huis in te sturen. Luchtdicht maken is een proces dat gefaseerd door andere aanpassingen wordt opgelost. Door weer zo’n eis loop je gelijk vast. Graag wat meer aandacht voor de volgtijdelijkheid van deze zaken.
Beste Jan, Ik ben het met je eens. Maar welke eis op minimum efficiëntie bedoel je? Ik lees hier: https://rijksoverheid.bouwbesluit.com/Inhoud/docs/wet/bb2012_nvt/artikelsgewijs/hfd6/afd6-13/art6-55 , dat alle systemen met gelijkstroommotoren voldoen. Is het niet gewoon jouw installateur die zich verschuilt achter een “eis”? Wat was de werkelijke reden?
Stoppen met elke vorm van subsidie wat mij betreft. Elk huis, elke huiselijke situatie is anders en vraagt dus om verschillende en/of in ieder geval gecombineerde acties.
Laat fabrikanten en installatiebedrijven hun producten maar eens echt verkopen tegen de werkelijke prijs zodat de huiseigenaar zelf kan bepalen wat voor haar/hem de best passende oplossing is.
Eens, ik heb een Panasonic monoblock in 4 jaar tijd in prijs zien verdubbelen, grotendeels veroorzaakt door subsidies.
Voor het aanleggen van de juiste diameter kanalen in bestaande bouw, is best wat hak en breekwerk nodig. Eigenlijk is het bijna gen doen in bestaande bouw zonder ontsierende kokers en koven. Beter gelijk in de bouw, waarbij er ook gelijk oog is voor luchtvochtigheid.
Gaat het hier niet om een vernieuwde versie van een subsidie wat al veel eerder bestond? Dat lees ik ook hier: https://alphaventilatie.nl/ventilatie/subsidie-ventilatiewarmtepomp/