Wanneer de buitenunit van een hybride warmtepomp geen plek kan krijgen die voldoet aan de geldende geluidseis, hoeven woningeigenaren vanaf 2026 geen hybride warmtepomp te laten installeren.
De extra maatregelen die huiseigenaren moeten nemen, zorgen ervoor dat de investering niet in 7 jaar is terug te verdienen. Die grens stelt minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in de eerste contouren van de norm die vanaf 2026 moet gaan gelden. Eerder al bleek dat ook appartementen en monumenten niet onder de rendementseis voor verwarmingsinstallaties vallen.
Het moet betaalbaar blijven
Minister De Jonge stelt dat in deze normering, die dit najaar vorm moet krijgen, rekening gehouden wordt met betaalbaarheid voor bewoners. Dit doet de minister door het opnemen van een uitzondering voor de terugverdientijd, antwoordt hij op vragen van Installatie.nl. “Dat moet binnen zeven jaar kunnen. Als er hoge kosten gemaakt moeten worden om te kunnen voldoen aan de geluidseisen, zoals een geluidswerende omkasting, dan is dat ook een reden voor uitzondering. Dit stimuleert de branche nog verder om goedkopere en stillere installaties te produceren.”
Minimaal hybride warmtepomp
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2020/11/elga-ace.jpeg)
Voor alle andere woningen geldt dat per 2026 bij het vervangen van de cv-ketel een duurzame installatiestap gemaakt moet worden. Feitelijk betekent dit een verplichting tot minimaal een hybride warmtepomp, of een techniek met een vergelijkbaar rendement. Op dit moment stijgt de vraag naar hybride warmtepompen aanzienlijk. Naar verwachting worden er dit jaar drie keer zo veel hybrides geïnstalleerd dan vorig jaar. Fabrikanten hebben de productie opgeschaald naar boven de 100.000 toestellen. Ter illustratie: afgelopen jaar werden er 440.000 cv-ketels vervangen.
Geluid warmtepomp op erfgrens
De geluidseis rond buitenunits schrijft voor dat op de erfgrens maximaal 40 dB aan geluid mag worden geproduceerd. Bij de meeste woningen is dit geen probleem: de buitenunit kan dan een plek op afstand van de erfgrens met de buren krijgen. Installateurs kunnen dit bepalen met de rekentool van RVO. Bij woningen met een krappe beukmaat, of weinig opstellingsmogelijkheden
Geen actieve handhaving
Het ligt niet in de verwachting dat gemeenten actief gaan handhaven op naleving voor deze normering, al zullen we dat niet uit de mond van de minister horen. De norm per 2026 is volgens De Jonge vooral opgesteld om de industrie de borging te geven dat ze kunnen investering in opschaling van productie, en om installateurs het vertrouwen te geven dat investeringen in het opleiden en bijspijkeren van monteurs lonen. “De hybride warmtepomp moet uiteindelijk een dusdanig doorontwikkelde techniek zijn, dat het qua comfort, energiebesparing en terugverdientijd voor elk huishouden een aantrekkelijke stap is bij ketelvervanging.”
Belangrijker: met 18 zonnepanelen en het Vandenbron verhaal in het achterhoofd mbt betalen voor eventueel teruglevering van stroom, heefthet dan nog wel zin om een warmtepomp aan te schaffen voor zoveel geld.
Er zijn meer uitzonderingen op de regel die de terugverdientijd bepalen. TVT wordt nog steeds bepaald naar totaal aanneemsom en energieprijzen en beide zijn volatiel. Naast de kosten om aan geluidseisen te voldoen heb je ws ook kosten voor aanpassingen aan afgiftesystemen (isolatie). Als dit niet op orde is staat je warmtepomp er voor “spek en bonen”. Montage volgens gasketelwet evenals waterzijdig inregelen is ook verplicht en deze kosten worden mee gerekend. En los van de geluidseisen, wat als er niet genoeg binnen- en buitenruimte beschikbaar is?
Ook hier zie je weer, er is wat “verzonnen” door de politiek, Brancheorganisatie vertegenwoordigers en bepaalde bedrijven (net als de co certificering) Nu blijkt dit “opeens” (ook) niet te werken. De hele energie transitie is een losgeslagen ding geworden, iedereen doet maar wat. En de overheid kijkt er na.
Mark, helemaal mee eens.
Die co certificering is net zoals meerdere voorlopers ( cv ok, erkenning van techniek nl enz).
Nu ook weer met deze warmtepomp verplichting zie je dat er veel belanghebbenden ( de grote installateurs, fabrikanten enz) profijt van zullen hebben en uiteindelijk niet de burger bij wie het in de schoenen wordt geschoven.
(een duurzame installatiestap gemaakt moet worden.)
En er zijn tal van andere mogelijkheden om dit te realiseren. Waarom word er alleen aan warmtepompen gedacht?
Heatpipes in combinatie met een buffervat en gegreineerd rvs tapwaterspiraal. met een extra spiraal voor een overige verwarmingsbron? In combinatie met een mengventiel onder je huidige cv ketel voor wanneer het vat te laag in temperatuur is voor WW.
Plaats je ketel parallel met een open verdeler tussen je vat en de installatie, je bespaart op lange termijn altijd meer als op korte termijn.
Eventueel als je dan toch al panelen hebt liggen laat je het vat elektrisch bij verwarmen.
Ik heb een zonneboiler gehad. Leuk voor de periode ~april/mei – eind augustus. Grofweg 100 dagen gratis warmwater. Maar in de winter je woning verwarmen met heatpies? Nee, veel te weinig opbrengst. Zeker niet de 50 – 100 kWh die je nodig hebt voor een doorsnee woning.