Je huis verwarmen en ventileren tegelijk? Dat kan met een ventilatielucht/waterwarmtepomp. Kunst is om met beperkte hoeveelheden ventilatielucht toch de benodigde hoeveelheid warmte te produceren.
In een nieuwe podcastaflevering van Installatie NEXT vertelt Rob van Oorschot, sales engineer bij NIBE Energietechniek, hoe NIBE dat aanpakt. Twee belangrijke troeven bij de nieuwe S735 zijn daarbij propaan als koudemiddel, waarbij je met weinig beschikbare warmte toch hoge temperaturen kan bereiken én de optie tot buitenluchtaanzuiging door plaatsing van een T-stuk. “Het is zeker niet altijd nodig om deze optie toe te passen, maar in situaties waarbij je soms een hoge warmtevraag nodig hebt, dan kan je er zeker voor kiezen om buitenlucht bij te mengen”, aldus Van Oorschot.
Oplossing voor netcongestie
Boven de energietransitie hangt sinds kort een donkere wolk van netcongestie. Zo wil de gemeente Utrecht dat warmtepompen en laadpalen in de drukke avonduren op halve kracht gaan draaien. En in de Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten geeft het ministerie van Economische Zaken aan dat netbeheerders in acute gevallen de mogelijkheid moet krijgen om warmtepompen tijdelijk aan te sturen en het beschikbare vermogen moet kunnen dimmen.
De huidige S-generatie van NIBE-warmtepompen, vertelt Van Oorschot, hebben allemaal ingebouwde mogelijkheden om in te springen op signalen van buiten of vanuit een energiemanagementsysteem in de woning. “De warmtepomp kan met smart price adaptation een dag van tevoren de dynamische prijzen inlezen en zelf bepalen wanneer hij het best kan verwarmen of koelen. Load balancing met bijvoorbeeld zonnepanelen hoort tot de mogelijkheden en ook interactie via de slimme meter met de netbeheerder is een optie.”
Actieve koeling
NIBE wil de huidige koelmogelijkheid (zomernachtventilatie/ventilatieve koeling) van de S735 uitbreiden met actieve koeling. Daarover zal NIBE Energietechniek in het najaar meer informatie geven.
De Installatie Podcast kun je luisteren via je favoriete podcast-app, of via onze website.
Om het nominaal vermogen van 4 (of 7) kW uit de Nibe te halen, moet de ventilator maximaal draaien, 250 m^3 per uur. Geloof dat ik dan toch liever een buitenunit zou hebben.