Ga naar hoofdinhoud

, , ,

‘Veel verbeteringen nodig aan Gasketelwet’

Er moet een hoop verbeterd worden aan de Gasketelwet, stelt Remco van der Linden, directeur techniek en markt van brancheorganisatie Techniek Nederland. De certificering moet toegankelijker worden voor kleine installatiebedrijven, er zouden randvoorwaarden aan cv-ketelverkoop moeten komen en een verplichte CO-detectie in de ketel of opstellingsruimte zou een onderdeel moeten worden van de wetgeving.

Van der Linden loopt in een interview alvast vooruit op de evaluatie van de eerste periode van de Gasketelwet, die dit jaar op de planning staat met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het complete video-interview kijk je onderaan dit artikel terug.

Certificering nog volop gaande

Op dit moment hebben 20.000 monteurs hun persoonlijke vakmanbekwaamheid getoetst volgens Vakmanschap CO. 1900 bedrijven hebben hun bedrijfscertificering, de CO-certificering, op zak. Het is de bedoeling dat er ongeveer 3000 tot 3500 bedrijven het papiertje gaan halen. De certificering gaat minder snel vanwege te weinig capaciteit bij certificerende instellingen en het afblazen van de koepelcertificering, die vooral populair is bij het kleinbedrijf. Techniek Nederland zet deze kwestie op de agenda bij de tussenevaluatie. “Volgens ons moet het mogelijk zijn dat kleine vakbekwame installatiebedrijven onder een koepel cv-ketelonderhoud mogen blijven uitvoeren.” Ook op het gebied van het proces, dus het ‘vinkjes zetten’, kan volgens Van der Linden een hoop worden verbeterd. Vooral om te zorgen dat de monteur doet waar hij goed in is: cv-ketels installeren en onderhouden.

Stop vrije verkoop ketels

Ook de openbare cv-ketelverkoop wordt een agendapunt. “Wij gaan voorstellen dat er randvoorwaarden komen aan de cv-ketelverkoop. Dan moet je denken aan eenzelfde constructie als bij airconditioners, waarbij het enkel toegestaan is een airco te kopen in combinatie met installatie door een vakbekwame partij.” Op dat moment gaat niet de gemeente, die nu verantwoordelijk is voor handhaving van de Gasketelwet, maar Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) handhaven. Techniek Nederland gaat ook voorstellen om CO-melders verplicht te stellen. Dat kan ook met behulp van een sensor die in de cv-ketel zit, en het toestel uitschakelt bij een hoge concentratie koolmonoxide. “De wetgeving dekt nu nog niet alle mogelijk gevaarlijke situaties, en dat willen wij veranderen.” Er komt volgens Van der Linden ook een leidraad voor collectieve rookgasafvoersystemen. “Er is bij VVE’s, individuele woningeigenaren en installatiebedrijven veel onduidelijkheid. We gaan samen met rookgasafvoerfabrikanten met meer informatie komen.”

Techniek Nederland heeft een kleine 100 bedrijven uitgeschreven uit het ledenbestand, omdat zij niet konden of wilden werken onder de voorwaarden van de Gasketelwet.

18 reacties op “‘Veel verbeteringen nodig aan Gasketelwet’

  • Arie75

    Ik ben ook gestopt met CV toestellen, ondanks dat ik mijn 1e monteurscertificaat heb gehaald. Ongeveer 500 klanten moeten helaas op zoek naar een andere partij. Ik weiger aan deze geld trekkerij mee te werken. De kosten voor bedrijfscertificatie zijn werkelijk ongekend, meetapparatuur is opeens niet goed genoeg meer, en ga zo maar door. Daarnaast heb ik genoeg werk met loodgietersklusjes, elektra en allround kluswerk. Ook geen storingen meer in weekenden en avonden, heerlijk.

    1. jeroen homburg

      Als u meetapparatuur niet goed genoeg is dan had u allang uw meters moeten vervangen heeft niets te maken met deze wet, m’n euroindex STE voldoet prima hoor

      1. Arie75

        Helaas heb ik een 3 jaar jonge Euroindex ST welke zo goed als nieuw is, maar door de max van 2000 PPM CO. En geen waterstof compensatie is deze niet goedgekeurd voor de gasketelwet. Dus word ik zo verplicht weer een maandsalaris uit te geven aan een “nieuwe meter” en nog eens duizenden euro`s aan certificatiekosten er boven op.

  • HesWez

    Hier precies zo. Jaren als allround monteur ook ketels gedaan. Nu door deze onzin gestopt, en met mij heel veel bedrijven in de regio. Gevolg? Ketels die helemaal niet meer onderhouden worden. En klanten die geen monteurs kunnen vinden.

    Techniek Nederland kan nu wel aan de wet gaan sleutelen, maar voor mij is het een gelopen race. Laat een ander zich er maar aan ergeren.

  • Marco

    Heel die gasketelwet is een grote farse, zo kunnen de grote bedrijven lekker aanblijven rommelen. Want die keuren hun eigen vlees. En de kleine bedrijfjes die nog vakwerk leveren, maar voor wie het financieel niet haalbaar is die stoppen. En de groten die groeien weer. Lekkere monopolie positie

  • Ton

    Het enige positieve wat ik na al die tijd van invoering gasketel wet heb gelezen is het plaatsen van sensor die ketel uitschakelde bij koolmonoxide
    Voor de rest sluit ik me volledig bij voorgaande collega s aan
    Nu we van het gas afgaan komen ze met een onzinnige wet
    Hoe was het ook afweer 2026 mag er geen gasketel meer verkocht worden
    Zakken vullen zijn het
    Groetjes ton

    1. Mark

      Ben het met u alleen eens. Deze wet is kartel vorming. Er is een manier, co sensor in/bij de ketel. De rest is onzin. Of er moet fysiek gecontroleerd worden na montage (Duits systeem)
      En u weet hoeveel co doden er vallen en door wie veroorzaakt (de grote bedrijven)

  • Nico

    Je kunt zo een nederlandse nieuwe cv ketel kopen in belgie. Volgens mij mag de nederlandse overheid deze enorme discriminatie niet doen van EU bedrijven. Kansloos. Nederland is peperduur. Enorm kartel. Ambtenaren naïviteit. En de mensen maar betalen en … stemmen.

  • Evert

    Het was beter geweest als Techniek Nederland zich van te voren had verdiept in wat de gevolgen van de gasketelwet zouden zijn voor de vele kleine installateurs.
    Vele goede vakmensen zijn nu gestopt. Techniek Nederland is er onder de leiding van
    Doekle Terpstra alleen voor de grote installateurs.

  • Ap van der Horst

    Ik heb mijnmlidmaadschap opgezegd bij Techniek Nederland, zouden veel meer installateurs moeten doen, Grote bedrijven rommelen door, met Pvc als luchttoevoer, en weet ik wat, en die betalen veel contributie, en daarom word hun de hand boven het hoofd gehouden, niks veiligheid, ja economische, een Co melder was al afdoende geweest… die de Ketel uitschakelt, wand Co kan ook buiten de Ketel komen dombo’s, dus interne Co sensor…

    1. Jeroen

      Noem eens 1 van die grote bedrijven dan , je hebt geen idee wat je zegt man

      1. Andre Botter

        Energiewacht Feenstra warmtebeheer Kemkens enz.
        Mogen zelf hun certificering doen.
        Komen gasten binnen die nog nooit ketel gezien hebben worden in een busje gezet en gaan lekker hobbiën.

  • Bennie

    Nog even en de grote bedrijven kunnen weer woekerprijzen vragen voor een cv keteltje daar zij de monopolie weer krijgen.
    Schande

  • Paul

    Niet alleen voor installateurs vreselijk. Maar er is ook totaal niet nagedacht over oude appartementsgebouwen. Je wordt doorverwezen naar de VVE (daar gaat men vanuit) voor rookgasafvoer, maar vaak is er helemaal geen gemeenschappelijke vertikale koof. Zoals hier, individuele horizontale RGA’s. Zowel keuken als wasruimte grenst aan balkon, maar daar mag de afvoer niet meer. CV dan maar middenin de woonkamer ophangen? O nee dat mag ook niet. Of mijn bovenbuurman vragen of ik een dike buis door zijn woonkamer mag installeren? Totale waanzin, duizenden euro’s om een RGA 3m te verplaatsen waarna de rook met westenwind net zo hard weer het balkon op blaast. Je voldoet aan de papieren regeltjes maar je verduurzamingsbudget is meteen in rook opgegaan. Was eerst eens achter het bureau vandaan gekomen en het land in gegaan voordat deze wet in steen gebeiteld werd. Ik heb te doen met de installateurs die hiermee moeten werken.

  • ton

    lees net noem dan eens van die grote bedrijven
    nou Eneco welke alleen zich met gas levering hoort bezig te houden maar ook onderhoud pleegt zonne collectoren plaatst etc
    feenstra megapact etc
    allemaal eigendom Eneco nederland
    eneco inmiddels de grootste installateur van nederland
    denk niet dat al dat personeel geschoold is

  • Ik ben er ook mee gestopt, keur nu enkel nog gasbarbeques, wel met de voorwaarde dat ze een goed stuk vlees in huis halen om te testen met een lekker biertje of wijntje!!!
    Proost allemaal, op Nederland…..of moet ik al europa zeggen. Om de bv Nederland of beter gezegd, EU in stand te houden worden we allemaal volledig kaal geplukt, zowel de ondernemers als de consumenten. Regel na regel wordt ons door de strot geduwd

  • Noël

    Er zijn nog wel verbeterpunten denk ik. Met name onderhoud aan bestaande toestellen. Vaak geen beugels, geen dakbeschotbeugel, of deze is (misschien) weggewerkt in een later aangebracht verlaagd plafond. Klant overtuigen dat dit wel moet zal gesteggel met zich mee brengen. De ketel afkeuren is ook geen optie. Vandaag nog discussie gehad met een collega-installateur. Iedereen die een ketel in bedrijf zet of opnieuw in bedrijf zet moet gecertificeerd zijn. Nou gaat een verwarmingsmonteur radiatorkranen vervangen. Trekt de ketel uit, laat de installatie leeg, doet zijn werk en vult de installatie en gaat proefstoken. Ketel wordt dus opnieuw in gebruik gesteld. De monteur is niet gecertificeerd. Wat dan?

    Zelf heb ik het diploma en ben aangesloten bij CO-Keur. Moet zeggen, het is te doen en ook de kosten vallen mee. Brengt waarschijnlijk ook weer werk op, gezien de nodige (oudere) bedrijven niet mee gaan in het hele verhaal.

  • Nic

    Deze monteur hoeft niet gecertificeerd te zijn. Hij heeft niet gewerkt aan het gas of het verbrandingsgedeelte incl rookgas. Bij waterzijdige werkzaamheden is er geen CO keuring nodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie