Circopomp gaat ook ook lucht- en vuilafscheiders, ontluchters en afsluiters inzamelen voor revisie of hergebruik van grondstoffen. Het keteninitiatief deed dit al voor pompen. De bedoeling is dat via groothandelaren vervangen appendages worden ingezameld.
Met deze stap wil Circopomp een nieuwe impuls geven aan circulariteit in de installatiesector. Circopomp werd al ondersteund door vooraanstaande pompfabrikanten (Biral, Grundfos, KSB en Wilo), landelijke groothandels (Plieger, Rensa, Solar, Technische Unie en ThermoNoord) en vele nationale en lokale installatiebedrijven. Vanaf nu zijn dus ook Flamco (Aalberts hydronic flow control), IMI Hydronic Engineering en Spirotech aangesloten. Met de samenwerking kunnen oude producten een tweede leven krijgen, waarbij waardevolle materialen niet verloren gaan. Bovendien draagt het bij aan sociale werkgelegenheid en menselijke ontwikkeling. Circopomp werkt voor het inzamelproces samen met groothandels, wat heeft geresulteerd in 170 inzamelpunten verspreid over het land.
Schroothoop
Jaarlijks komen er meer dan 1 miljoen pompen , 750.000 lucht- en vuilafscheiders, en honderdduizenden vlotterontluchters en afsluiters op de Nederlandse markt. Dit resulteert in miljoenen kilo’s oud HVAC-materiaal dat op Nederlandse stortplaatsen belandt, wordt verkocht aan het buitenland of zelfs wordt gedumpt.
Hergebruik of grondstof
Circopomp, het circulaire keteninitiatief voor HVAC-techniek, zamelt deze oude producten in, sorteert ze en geeft ze een tweede leven. Dit gebeurd door ze te reviseren indien de producten nog voldoen aan de wet- en regelgeving en de kwaliteitsnormen welke door de aangesloten fabrikanten bepaald worden. Voldoet het gehele product hier niet meer aan, dan is het te gebruiken als onderdelen of als grondstoffen voor nieuwe producten te benutten. Veel appendages bevatten dusdanig hoogwaardige materialen, denk aan metalen, dat deze teruggebracht kunnen worden in het productieproces van de fabrikanten.
Sociale werkplaats
Binnen de Circopomp HVAC keten speelt de sociale werkplaats een cruciale rol bij het verankeren van sociaal rendement op investeringen (SROI). Niet alleen worden hier de verzamel- en sorteerwerkzaamheden uitgevoerd, maar worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook opgeleid. In een tijd waarin er een schrijnend gebrek is aan technisch personeel schept dit vele mogelijkheden binnen de branche.