Ga naar hoofdinhoud

Het kiezen van de juiste grondleiding

Een grondleiding bestaat standaard uit mediumleiding(en), een laag isolatie en een waterdichte buitenmantel. Hoofdzakelijk bestaan er twee types voorgeïsoleerde grondleidingen: gebonden PUR-systemen en niet-gebonden systemen met lappenschuim, waarbij niet-gebonden systemen flexibeler zijn en makkelijker te installeren. Een uitstekend voorbeeld van een hoge kwaliteit grondleiding met niet-gebonden flexibel lappenschuim is van het merk Terrendis.

Wat is het voordeel van lappenschuim?

Een groot verschil tussen de voorgeïsoleerde grondleidingen zit in de verlijming. In een grondleiding met PUR is de mediumleiding, isolatie en buitenmantel volledig samengelijmd door het PUR hardschuim. In een grondleiding met lappenschuim bestaat de isolatie uit verschillende lagen die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Hierdoor is er geen verlijming en ook meer flexibiliteit mogelijk.

grondleiding keizen
Een Terrendis grondleiding met lappenschuim (onder) biedt installatiegemak en flexibiliteit door de afzonderlijke lagen t.o.v. een grondleiding met PUR hardschuim.

Een grondleiding van Terrendis biedt daarnaast aanvullende voordelen. Door de flexibiliteit zijn er vaak geen ondergrondse koppelingen meer nodig, wat het risico op ondergrondse lekkages vrijwel uitsluit. Ook is installatie van de eindkoppelingen makkelijker dan bij een grondleiding met PUR-schuim, omdat het isolatieschuim aan het eind van de grondleiding gemakkelijk te verwijderen is. De grondleiding beschadigt niet tijdens het op- en afrollen, in tegenstelling tot de PUR grondleiding.

De grondleiding van Terrendis onderscheidt zich van andere merken door de uv-bestendige, dubbelwandige buitenmantel. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, omdat een grondleiding voor montage al wordt blootgesteld aan uv-straling en een grondleiding vaak gedeeltelijk boven de grond uitsteekt.

Daarnaast is de buitenmantel slijtvast en biedt bescherming tegen indrukking, een groot voordeel vergeleken met sommige andere merken, waarbij de mantel niet altijd even stevig is. Ook kan de grondleiding snel en op de gewenste lengte per meter geleverd worden. Tot slot voldoet een Terrendis grondleiding aan alle normen, is hij licht van gewicht en onderhoudsvrij.

Een Terrendis grondleiding voor elke toepassing

Een Terrendis grondleiding bevat tussen de één tot vier mediumleidingen (van 20mm tot 125mm) en heeft een buitenmantel variërend van 75mm tot 225mm. Afhankelijk van de toepassing, zijn er grondleidingen geschikt voor verwarmingswater (koud en warm) en tapwater (koud en warm).

Voor een grondleiding voor verwarmingswater, zoals bij een warmtepomp of pelletkachel, kan een Heat (Uno of Duo) grondleiding worden gebruikt. De DUO HP variant heeft naast de twee mediumbuizen voor verwarmingswater, twee extra mantelbuizen voor elektra- en signaalkabels, ideaal voor bijvoorbeeld een warmtepomp. Voor een grondleiding voor tapwater is een Sanitair (Uno of Duo) grondleiding geschikt.

De keuze voor de juiste grondleiding hangt onder andere af van de toepassing en de installatieruimte die beschikbaar is. Hulp nodig? De specialisten van Benem staan klaar om jou te helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie