De nieuwe regering wil de voorgenomen rendementseis voor verwarmingsinstallaties terugdraaien. Dit betekent dat huishoudens die hun cv-ketel vervangen vanaf 2026 niet verplicht worden om minimaal een hybride warmtepomp aan te schaffen.
Dit staat in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering in wording. Dit is vannacht bekend geworden.
Gisteren bereikte PVV, NSC, VVD en BBB een akkoord op hoofdlijnen van 25 pagina’s over een extraparlementair kabinet. De details hiervan worden later door de ministers uitgewerkt. De rechts-conservatieve partijen hebben er nooit een geheim van gemaakt sceptisch te zijn tegenover de rendementseis, wat eigenlijk een warmtepomp-verplichting inhoudt.
Wat houdt die rendementseis in?
Hugo de Jonge kondigde op de VSK van 2022 aan dat de hybride warmtepomp de minimale norm zou worden voor ketelvervanging. Huishoudens die dit binnen 7 jaar terug konden verdienen, zouden bij een toestelvervanging minimaal een hybride warmtepomp moeten aanschaffen. Monumenten, appartementen en woningen die bijvoorbeeld niet aan de geluidseisen konden voldoen, waren hiervan uitgezonderd. Dit voorjaar zouden de contouren van de eis door de demissionaire regering worden opgesteld. Dit waren hierbij de opties.
Hybride warmtepomp
Gedreven door de hoge gasprijzen van dat moment leidde ook dit voornemen tot meer interesse in warmtepompen. Het afgelopen jaar groeide de warmtepompmarkt nog met 40%. De aankondiging van de rendementseis was volgens De Jonge vooral bedoeld als ruggensteun voor de industrie, die hierdoor kon investeren in productielokaties. De installatiebranche zet stevig in op het opleiden van monteurs, het bieden van prestatiegaranties en verkorting van de installatietijd van de hybrides.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2023/11/Circulariteit_installatiebranche03_MPG-800x600.jpg)
Nieuwe fabrieken
Grote toestelfabrikanten, zoals Remeha en Intergas, investeerden door de aangekondigde verplichting voor veel geld in nieuwe fabrieken en producten. Bij Remeha, met kop en schouders marktleider in hybride warmtepompen, werd vorig jaar een fabriek ingericht die maximaal 140.000 toestellen per jaar zou moeten kunnen leveren. Ministers Rob Jetten en Hugo de Jonge waren hierbij aanwezig. Bij de opening hiervan -het kabinet Rutte was zojuist gevallen- sprak Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra al de vrees uit de rendementseis het niet zou gaan redden. De installateursvoorman sprak in die context zelfs van ‘onbehoorlijk bestuur’.
Terpstra’s vrees wordt nu werkelijkheid. Dit is een nieuwe tik voor de warmtepomp-producerende bedrijven, die ondanks de groei van 2023 het afgelopen half jaar al te maken had met een stevige rem op de groei. Die terugval komt volgens fabrikanten vooral door de gasprijs, het uitblijven van de rendementseis en de problemen rondom netcongestie.
Cv-ketel markt
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2024/02/IMG_9249-600x800.jpeg)
Afgelopen jaar werden in de bestaande bouw ongeveer 100.000 warmtepompen geplaatst, waarvan de helft hybride. Dit is ongeveer een kwart van de totale cv-ketelvervangingsmarkt. De cv-ketelmarkt is na een relatief matig jaar (2023) het eerste kwartaal juist weer bezig aan een opmars. Zet de lijn van het eerste kwartaal door, gaan er in 2024 weer meer dan 400.000 cv-ketels van de hand.
Monitoring
Het schrappen van de rendementseis betekent niet dat de doorbraak van de hybride warmtepomp van de baan is. Uit monitoringsonderzoeken blijkt dat de hybride voor veel woningen een besparing tot 75% op het aardgasverbruik voor verwarming kan bieden. Vooral bij woningen met een aardgasverbruik van boven de 1500 m3 is de investering dan ook binnen de 7 jaar terug te verdienen.
Gasketelwet is redelijk doordacht alleen houd het de beunhazen nog steeds niet tegen getuigen vele foto’s van diverse bedrijven op sociale media . Dus kabinet moet hier dan wel wat aan doen door particuliere verkoop en internetverkoop van cv ketels te stoppen. Want wij krijgen ook de vraag van ‘ ik heb zelf een ketel besteld kunnen jullie deze plaatsen ‘ of ‘ ik heb zelf de ketel opgehangen maar hij doet het niet en warmteservice zegt dat ik een installateur moet bellen ‘ helaas voor de personen maar wij doen dat niet en veel andere bedrijven ook niet . Maar dat de verplichting van hybride word geschrapt dat vind ik wel een goed plan want er zijn zoveel situaties waar het bijna tot zelfs onmogelijk is .
Uhe Barry,
Welke wet zit goed in elkaar….kom op hoor. Deze wet zit goed in elkaar voor de grote bedrijven (veroorzakers van de meeste ongelukken)
Deze wet is een theorie wet ipv een praktische wet. Laat er nu fysieke controle zijn ipv stapels formulieren.
Met de warmtepomp ben ik het eens, onze infrastructuur kan dit nog lang niet aan.
Mooi als de verplichting er af gaat.
De consument die genoeg op zijn stook kosten kan besparen met een hybride systeem laat die bij een ketel vervanging ook instaleren zonder die verplichting.
het is allemaal leuk en aardig wat Terpstra ,Jetten en de Jonge willen, maar er word nergens gepraat over het electriciteitsverbruik, uit eigen ervaring weet ik dat dit niet mals is.
stel….. hele woonwijken schakelen over op een warmtepomp… wat denk je dat er gebeurt met de electra die in de straat ligt, de kabels springen van ellende de grond uit zoveel worden ze overbelast.
de infrastructuur van het electriciteitsnet is hier helemaal niet op voorbereid.
als je dit wilt doen dan moet je beginnen bij de basis, en dat is zorgen dat de infrastructuur op orde is.
waarom het waterstof plan overigens niet verder in het plan voorkomt is mij ook een raadsel, hiervoor zijn veel minder aanpassingen nidig in een huis.
Sorry hoor maar waterstof is nog veel en veel te duur om te gebruiken.
Jack,
U bent ook van de oude stempel en beïnvloed door de Electra lobby. Als er voldoende of eigenlijk te veel elektra opwekking is, is waterstof een van de juiste opslag middelen.
En…. als we nu eerst de industrie en de kantoren aanpassen op waterstof, geothermie of warmte pompen. en als laatste de burger
Jammer voor de installateurs die handenwrijvend de consument van hun centen afhelpen. Eindelijk verlost van fantasten zoals de Jonge en Jetten
Een goed product verdient zichzelf terug. Overheidsregulatie is volstrekt overbodig. Ik heb een hybride warmtepomp en een goed geisoleerd huis. Temperatuur op 19 graden en heb het hele stookseizoen geen gas nodig gehad.
Hans,
En wel het energie netwerk overbelasten, mensen met een warmtepomp zijn totaal niet bezig met de omgeving. stel iedereen heeft z’n “mooie” pomp. weet u dan wat ons netwerk doet??
Mag ik vragen wat je stroom verbruik dan gemiddeld is.
En welk merk en kw wp heb je?
Gelukkig want er gaat niets boven de hr cv ketel. Een warmtepomp staat qua techniek in de kinderschoenen. Zijn gewoon veredelde waterkokers. Kost enorm veel stroom. En wil je comfort in huis! Dat heb je niet met een warmtepomp. Duurt veel te lang en even de thermostaat op 26 graden omdat je daar op dat moment behoefte aan hebt is een no go.
Je kunt beter je geld steken in de isolatie van je woning en energie vermindering. Dan zit je al snel voor zowat alle woningen onder de 1.000 m³ gasverbruik en is een hybride warmtepomp een zinloze investering.
Het is toch wel jammer dat onze overheid die de consument van alles oplegt zelf behoorlijk achter loopt.
Ik heb met mijn hybride opstelling (functioneerd goed) nog maar weinig gas nodig. Toch wel jammer dat door het stroomverbruik mijn CO2 uitstoot hoger is geworden. De overheid moet toch echt aan de bak om de energie opwekking te verduurzamen.