Ga naar hoofdinhoud

Installeer een airconditioner veilig met deze tips

Airconditioners worden in Nederland steeds meer gebruikt. Soms kunnen ze echter problemen ondervinden als ze niet met zorg worden behandeld. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens de installatie van een airconditioner. Gebruik in ieder geval de volgende tips om je eigen veiligheid als installateur te waarborgen. Dit komt de ervaring van je klant ook ten goede!  

Plaats op de juiste plek

Het airconditioningsysteem moet altijd op een stevige ondergrond worden geplaatst. De compressor, condensor en ventilatormotor zijn belangrijke componenten van een split-airconditioningsysteem, die in deze unit zijn inbegrepen. Als het oppervlak het onderdeel niet ondersteunt, zal het overmatig trillen, wat leidt tot het scheuren van koperen leidingen, verlies van koelvloeistof en schade aan de compressor en condensor. Bovendien genereert de trilunit enorm veel lawaai, waar je klant en de buren hinder van kunnen ondervinden.

Koppel alle stroombronnen los

Voordat je belangrijke onderdelen verwijdert tijdens de installatie of  het vervangen van de AC, moet je ervoor zorgen dat alle stopcontacten zijn uitgeschakeld. Bovendien moet je er rekening mee houden dat sommige airconditioningapparatuur meerdere aan/uit-schakelaars heeft. Als je niet zeker weet waar deze schakelaars zich bevinden, mag je niet proberen zelf onderhoud aan de airconditioner uit te voeren. 

Identificeer de gevaren

Voordat je een airconditioner installeert, moet je potentiële gevaren identificeren en de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Het wordt aanbevolen om wat extra tijd te nemen om de taak correct en veilig uit te voeren dan om te haasten. Dit weet elke professionele installateur gelukkig!

Kies de geschikte afstand tussen de binnen- en buitenunit

De juiste afstand tussen de binnen- en buitenunits is van cruciaal belang voor koeling. Het extreem koude koelmiddel circuleert in de koperen buizen die de binnen- en buitenunits van een split-airconditioningsysteem met elkaar verbinden. Wanneer koelmiddel tussen units wordt overgedragen, vindt er altijd een koeleffect plaats, dat verloren gaat in de omringende atmosfeer. Een techniek om dit verlies te verminderen is dan ook het aanhouden van een afstand van iets minder dan 15 meter tussen de binnenunit van een airconditioner en de buitenunit.

Hanteer een veilige afstand tussen de binnenunit en warmtebronnen

De locatie van de airconditioner heeft een aanzienlijke invloed op de werking ervan. Houd de binnenunit op minimaal een paar meter afstand van warmtebronnen. Zelfs nadat de geprogrammeerde temperatuur is bereikt, kan het apparaat blijven werken vanwege de warmte die door apparaten wordt gegenereerd. De thermostaat reageert mogelijk niet zoals verwacht als de airconditioner te dicht bij andere apparaten, zoals koelkasten, televisies en lampen, wordt geplaatst. 

Draag werkschoenen

Een airconditioner is zeker niet licht en kan dan ook voor verwondingen zorgen. Experts raden elke installateur daarom aan om dames of heren werkschoenen te dragen. Dit heeft een paar redenen. Allereerst biedt dit schoeisel bescherming aan je voeten, wat al helemaal het geval is als je kiest voor werkschoenen met stalen neuzen en zolen. Ze dragen dus ook bij aan je veiligheid, wat ook komt doordat de zolen een goede grip heeft. Dit voorkomt uitglijden. Al met al voorkomen werkschoenen arbeidsongevallen en moet je ze daarom alleen al dragen tijdens het installeren van een airconditioner voor een klant. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie