Ga naar hoofdinhoud

Zo voorkomen installatiebedrijven ransomware-aanvallen

Het aantal ransomware-aanvallen dat wordt uitgevoerd, blijft maar toenemen. Inmiddels is er in totaal meer dan 1 miljard dollar aan losgeld betaald aan ransomware-hackers. Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden van Nederlandse installatiebedrijven, groot en klein, die al slachtoffer zijn geworden van dergelijke digitale aanvallen. Waarom stijgt het aantal aanvallen de laatste jaren steeds sneller en hoe kun je jezelf en je bedrijf beschermen tegen deze aanvallen? Je leest het in dit artikel.

Toename aantal aanvallen

Het aantal ransomware-aanvallen neemt ieder jaar weer toe. Met name vorig jaar was de stijging flink te noemen. Waar er volgens ExpressVPN in 2022 zo’n 2600 aanvallen werden geregistreerd, waren er dat in 2023 al bijna 5000. Zulke aanvallen, vaak gericht op bedrijven en overheden, brengen serieuze kosten met zich mee. Afgelopen jaar werd er gemiddeld ruim 4 miljoen euro losgeld gevraagd. De extra kosten naast het losgeld die een aanval met zich meebracht, was vorig jaar gemiddeld 1,7 miljoen euro. Maar het wordt nog veel erger. De verwachting is dat de totale economische impact van ransomware-aanvallen dit jaar bijna 10 miljard dollar zal zijn.

RaaS-platformen

Waar komt die groei van het aantal aanvallen vandaan? Een belangrijke oorzaak is de opkomst van zogenaamde RaaS-platformen. RaaS staat voor Ransomware as a Service. Op een RaaS-platform kan een onervaren hacker voor een paar tientjes per maand toegang krijgen tot zeer geavanceerde ransomware-software. Waar iemand een aantal jaar geleden veel kennis van computers en programmeren moest hebben om een ransomware-aanval uit te voeren, is tegenwoordig een goedkoop abonnement al voldoende. De toename van het aantal aanvallen valt dus voor een groot deel te verklaren, doordat het uitvoeren van aanvallen veel toegankelijker is geworden.

Hoe zorg je voor bescherming?

De kosten van ransomware-aanvallen zijn enorm en het aantal aanvallen blijft toenemen. Als bedrijfseigenaar wil je jezelf beschermen tegen zulke aanvallen, omdat je niet met hoge kosten opgezadeld wilt worden én omdat je niet wilt dat je bedrijf stil komt te liggen. Zeker als installatiebedrijf kun je je niet veroorloven dat computers op slot worden gezet door hackers. Op kantoor of op locatie bij de klant: computers moeten het altijd doen. Dus hoe bescherm je je bedrijf tegen deze aanvallen?

Update je softwarepakketten regelmatig

Software bevat vaak beveiligingsproblemen. Met updates worden die problemen verholpen. Wacht je lang met het updaten van je software, dan zet je dus eigenlijk voor een lange tijd de deur open voor hackers. Klik in het vervolg meldingen van een software-updates dus niet direct weg, maar probeer updates zo snel mogelijk uit te voeren. Spoor werknemers ook aan om updates altijd uit te voeren, om te voorkomen dat de computers van de zaak beveiligingslekken bevatten. Heeft je bedrijf veel computers, overweeg dan om een professional in te schakelen die regelmatig de beveiliging even naloopt.

Investeer in een virusscanner

Virusscanners zijn speciaal gemaakt om malware te herkennen en uit te schakelen. Wil je ransomware-aanvallen voorkomen, dan is een virusscanner je grootste vriend. Tegenwoordig checkt dit soort software niet alleen of er virussen op een computer staan, maar voorkomt de software ook dat kwaadaardige software de computer bereikt. Bijvoorbeeld door gevaarlijke websites te blokkeren en downloads eerst te checken voordat ze geopend kunnen worden. Zeker bij drukte kan het zomaar voorkomen dat jij of je personeel even snel op een link klikt of iets downloadt, zonder te controleren of het wel van een betrouwbare afzender komt. Een virusscanner geeft op zo’n moment een melding en voorkomt dat de kwaadaardige software het systeem kan binnendringen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie