Ga naar hoofdinhoud

,

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

De tweejaarlijkse ISH in Frankfurt zet doorgaans stippen op de horizon van installatietechniek. De politieke en economische omstandigheden in Duitsland maken de omstandigheden bijzonder. Ook de oosterburen staan voor een politieke ommezwaai en de economie hapert.

De ISH is met 2000 exposanten nog altijd de grootste installatiebeurs ter wereld. In 2023 kwamen er 152.000 bezoekers naar Frankfurt, waarvan ruim een derde internationaal. Het is de plek waar de grote internationale én Duitse fabrikanten hun plannen voor de komende jaren ontvouwen, en is doorgaans de blauwdruk van wat we in Nederland op de komende VSK te zien krijgen. Grote internationale spelers, denk aan Bosch, Vaillant, Viessmann, Geberit en Viega ontvouwen hier hun meerjarige plannen.

Multinationals van de partij

Het lukt de ISH nog altijd om een breed pallet aan relevante merken binnen de muren te krijgen. Vergeleken met andere internationale installatiebeurzen is de ISH bekend vanwege het grote aanbod aan nagenoeg alle belangrijke spelers op het gebied van water en sanitair. Zo staan voorname (Duitse) merken als Hansgrohe, Villeroy & Boch, Duravit en Grohe er groots met hun nieuwe badkamerseries en designer-noviteiten. Maar ook rondom de techniek achter de muur, geven alle grote multinationals acte de presence, en dat is zeker gezien de afgelopen jaren (Covid-19) en de economische omstandigheden best knap.

CO2-voetafdruk

Dat geldt ook voor de klimaattechniek, waar doorgaans de grote Duitse multinationals de show gaan stelen. De focus zal weer sterk liggen op de nieuwste warmtepomptechnieken, waarbij met name de rol van het energiemanagement en slimme sturing in de spotlight zal staan. Andere belangrijke ontwikkeling zal de verduurzaming van producten zijn. Onder Europese druk zullen fabrikanten hun productieprocessen moeten verduurzamen, wat zal leiden tot materialen met een lage CO2-footprint en meer recyclebare oplossingen.

Wil je naar de ISH. Regel hier je toegang

Duitsland beleeft spannende tijd

De omstandigheden waarin de beurs plaats vindt zijn spannend. De Duitsers gaan zondag 23 februari naar de stembus, en het heeft er alles van dat de Duitse politiek een rechtsere, mindere groene koers gaat varen. In 2023 werd de ISH gehouden in de omstandigheden dat onze oosterburen -net als Nederland- afgingen op en standaardisering van duurzame installatietechniek bij ketelvervanging. Die koers richting een harde groei van de warmtepompmarkt, is ook in Duitsland stevig afgezwakt. Interessant wordt het, hoe de markt reageert op de conservatievere wind die er Europa waait met betrekking tot verduurzaming, versus de klimaatdoelstellingen die tegelijkertijd op tafel liggen.

Economische dip

Daar komt bij dat de Duitse economie er beroerd voorstaat. Waar de economie in vrijwel de gehele Europese Unie groeit, kampt Duitsland al twee jaar met krimp, en ook het komende jaar ziet er niet goed uit. Dat is het naoorlogse Duitsland nog niet vaak voorgekomen, en ook bijzonder omdat de Nederlandse economie in het verleden vaak de Duitse volgde. Zeker in de Nederlandse installatiewereld, dat qua toeleverende industrie sterk afhankelijk is van de oosterburen.

Beursaanbod

De sectoren binnen de beurs. Klik voor vergroting

Niettemin predikt de ISH vooral duurzaamheid. Onder het motto ‘Oplossingen voor een duurzame toekomst’ zal ISH 2025 zich richten op Europese doelen qua duurzaamheid en CO2-reductie. De beurs, die uit zo’n 20 hallen bestaat, richt zich op acht oplossinggebieden: badkameroplossingen (sanitair), watervoerende systemen, installatietechniek (gereedschappen en praktische techniek), warmteopwekking (onder andere de warmtepompen), binnenlucht (vooral ventilatie), software, componentenleveranciers (vooral toeleverende industrie) en gebouwautomatisering (energiemanagment). De beurs heeft een uitgebreid inhoudelijk programma met kennissessies en congressen. Dat inhoudelijke deel zal zich vooral richten op de Duitse markt, al geeft het internationale perspectief ook veel inzichten voor de Nederlandse installatiebranche.

Wat verwacht Installatie.nl van de ISH?

Installatie.nl is de hele week te vinden in Frankfurt. Tijdens en na de beurs vind je bij ons de highlighs in nieuwsberichten, analyse en podcast. Abonneer je hier op de nieuwsbrief.

  1. Sanitair: nieuwe series van alle grote merken, in zowel het hoge designersegment als in het instapsegment. Trend is dat fabrikanten totaalaanbieder worden van zowel keramiek, meubel, kranen. De schaalvergroting van de industrie heeft zijn weerslag op de breedte van het aanbod. De focus zal sterk liggen op waterbesparing en duurzaam materiaalgebruik (CO2-reductie)
  2. Verwarming, slimme sturing & buffer: we zullen weer overspoeld worden met warmtepomptechniek die weer een tikje beter presteert dan de toestellen vandaag de dag. Interessant wordt hoe fabrikanten (gezamenlijk) aankijken tegen de protocollen om de techniek ook écht universeel slim te maken. Dat zou een doorbraak kunnen zijn de route naar het échte smart home, waarbij energie centraal gemanaged en uitgewisseld kan worden. Ook de R290-oplossingen zullen uitgebreid worden. Daarnaast verwachten we nieuwe en doorontwikkelde oplossingen voor opslag van stroom, als ook thermische opslag De cv-ketel is uitontwikkeld, al zijn hier nog wel verbeterpuntjes te verwachten die met name de onderhoudscyclus op kunnen gaan rekken.
  3. Waterverbruik verminderen. We verwachten technieken te zien die niet alleen inzetten op waterbesparing, maar ook op hergebruik van water. Filter- en zuiveringstechnieken voor het bewaken van drinkwaterkwaliteit, bijvoorbeeld.
  4. Vakman ontlasten, en antwoorden op het tekort aan technici. Qua montagetechniek zal veel gefocussed zijn op ontlasting van monteurs: nieuwe gereedschappen, maar ook noviteiten die productietijd verkorten. Steeds meer fabrikanten zullen geprefabriceerde oplossingen gaan bieden voor kleine montagehandelingen op de bouwplaats.
  5. Binnenlucht. Nederland loopt qua technische ontwikkelingen van ventilatietechniek redelijk voorop. In veel Europese landen staat bijvoorbeeld de toepassing van balansventilatie nog in de kinderschoenen. De corona-periode, maar ook de drang naar lage temperatuur verwarming en dus energie-efficiënte ventilatie leiden wel naar een brede doorbraak. Interessant is hoe warmteterugwinning decentraal en in de gestapelde bouw zich gaat ontwikkelen. Verder natuurlijk ook de koppeling aan warmtepomptechniek, want binnenlucht is een uitstekende warmtepompbron.
  6. Digitaliseren. Ook in Nederland is de schaalvergroting zichtbaar. Installatiebedrijven worden steeds grotere organisaties, en digitaliseren is een must om bij te blijven in de ratrace van efficiency. Er zal dus steeds meer gevraagd worden van softwarepakketten om je organisatie te digitaliseren, maar ook om processen te stroomlijnen.

Welke Nederlandse bedrijven staan op de beurs?

Hier vind je een overzicht van Nederlandse bedrijven die op de ISH staan. Wat opvalt: de pvt-techniek van Triple Solar en Intergas, die met hun warmtepomp-oplossingen ook de Europese markt opzoeken. Maar ook Brink, dat als onderdeel van Ariston nu een nieuw moederbedrijf heeft. Hamwells staat op de ISH als ook Blue Heart Energy, die met de thermo-akoestische techniek de warmtepompwereld wil informeren.

Niet schrikken: dit is de beursplattegrond (dubbelklik voor vergroting)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie