Ga naar hoofdinhoud

De ketel kán het niet alleen

De nieuwe ErP voor cv-ketels is een belangrijk instrument om Europese doelstellingen rond CO2 uitstoot, energieverbruik en stimulering van duurzame energie te halen.

Nu loopt ons land op weg naar de 20-20-20 doelstelling (-20% CO2 uitstoot, -20% energieverbruik, en +20% meer duurzame energie) niet in de pas met de rest van Europa. Je kunt jezelf ook afvragen, of het eisen stellen aan enkel de ketel, de prestatie van een volledige installatie beïnvloedt? Willen we een significante bijdrage leveren aan de triple twintig-ambitie, moet de branche verder kijken dan enkel de ketel. Hij kan het namelijk niet alleen.202020

Heel eenvoudig

pompDe maatregelen houden in dat onder meer energiezuinige onderdelen (bv pomp) door  verplicht worden gesteld bij een HR cv-ketel. De VR ketels wordt grotendeels verboden. Wat leert de praktijk: er zijn genoeg gevallen bekend waarbij de huidige generatie cv-ketels juist meer in plaats van minder energie verbruiken. De ketels zijn zuinig, maar de combinatie met de totale installatie en de inregeling ervan, laat in veel woningen te wensen over. Vooral in de particuliere vervangingsmarkt. Dat mag natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Bouwmarktmethode

Stel: de modulerende ketel met zijn modulerende pomp en modulerende thermostaat wordt geplaatst in een cv- installatie waarvan de radiatoren zijn geselecteerd met een berekening volgens de bouwmarktmethode. De benodigde radiatoren zijn per ruimte geselecteerd met lengte x breedte x hoogte x toeslag. De kans is groot dat de ene radiator te veel warmte en de andere te weinig afgeeft. Dit kan leiden tot comfortklachten.

Geen comfortklachten

radiator4In de verwarming- installatie kennen we de aan/uit en de huidige modulerende cv- ketels. Deze vervangen vaak een oude aan/uit cv- ketel met een aan/uit pomp en een aan/uit thermostaat. Het voordeel is dat bij een verhoging van de ruimtetemperatuur van bijvoorbeeld 17°C naar 20°C de oude ketel dit in tien minuten heeft gepiept. Bij warmtevraag van de thermostaat gaat de aan/uit ketel er namelijk volop tegenaan tot de thermostaat een stopteken geeft. Voordeel is er zijn geen comfortklachten, nadeel is vaak een hoge(re) gasrekening. De ketel vervangen voor een superzuinig, nieuw HR toestel zou een energiebesparing en een nóg prettiger wooncomfort moeten bieden. Zou!

Wel comfortklachten

ketel3Deze oude ketel wordt vervangen door een modulerende HR cv- ketel met een modulerende pomp en een modulerende thermostaat. Wordt de ketel geplaatst in een installatie die met de dikke duim tot stand is gebracht, dan begint het gedonder. De modulerende HR cv- ketel zal zich in deze installatie niet thuis voelen, en kan het gebeuren dat het bij dezelfde temperatuurverhoging van 17°C naar 20°C veel langer kan gaan duren dat de ruimte op temperatuur is. Een langere wachttijd voordat de ruimte op temperatuur is, en een mogelijk hoger gasverbruik; bijwerkingen van een niet-integrale aanpak van de cv-installatie, die onwenselijk zijn voor de klant.

Leg dat maar eens uit..

De gebruiker verheugt zich al op een traag draaiende gasmeter, zoals misschien is beloofd. Wanneer hij vooraf weet dat de modulerende HR cv- ketel zich alleen thuis voelt in een installatie die volgens de geldende normen is uitgerekend en hydraulisch is ingeregeld, dan heeft de installateur de kans om de teleurstelling te voorkomen.

Klacht opgelost, probleem blijft

thermostaatWat is nu echter de praktijk: in veel gevallen worden de klachten opgelost door de techniek van het moduleren te verwijderen. De pomp wordt ontdaan van de modulerende functie, en de modulerende thermostaat wordt vervangen door een aan/uit. Resultaat is we zijn weer terug bij af. De klacht is wel opgelost maar het probleem blijft, met dezelfde hoge gasrekening. En de bijdrage aan de triple twintig-ambitie is verdwenen.

De vrijgegeven installatiemarkt

Door het vrijgeven van de installatiemarkt is er een hoop veranderd. Prijsdruk, discutabel vakmanschap en toenemende concurrentie. Dit terwijl de energiebesparings-uitdaging juist extra aandacht voor de techniek en de integrale prestatie zou moeten brengen! Moet er een offerte komen voor een nieuwe cv-ketel, en blijkt dat de bestaande installatie niet is ingeregeld, dan wordt de noodzaak van het eventuele inregelen meestal achterwege gelaten vanwege de extra kosten of onwetendheid. De onderscheidend installateur doet het juist andersom.

We moeten de wereld duidelijk maken en bewijzen dat de energieprestatie geen prestatie is van enkel de cv-ketel. Het is de combinatie met de volledige installatie en het advies en vakwerk van de inregelend installateur. En dat heeft een prijs.

Toegevoegde waarde: inregelen

Ik nodig iedereen uit om samen de strijd aan te gaan om vanaf nu de HR cv-ketel en de cv-installatie samen te laten smelten, want hierin zit échte toegevoegde waarde voor het installatiebedrijf. In onze trainingen gaan we hier ook meer aandacht aan geven; een toestel kan alleen optimaal presteren, als ook de omstandigheden kloppen. In samenwerking met IMI Hydronic Engineering, gaan we de broodnodige diepgang geven. Hoe, waarom, en waarmee kun je een installatie hydraulisch inregelen en beter laten presteren. De techniek kan het. Hierover later meer.

Ik hoor van jullie

 

7 reacties op “De ketel kán het niet alleen

  • Mooi artikel mr Marius en wederom met veel enthousiasme gebracht.
    Helaas is het zo dat “de klant” toch nog heel vaak voor de goedkoopste aanbieding kiest, we zijn al goed op weg met een apk keuring voor cv installaties, maar het inregelen wordt nog steeds enorm onderschat. Wordt er al eens een poging gedaan, dan draait men eens aan een misschien aanwezig voetventiel en dat helpt dan ook weer niet, want je regelt niet meer op delta -T…

    Enfin, mooi en intressant artikel.

    Mvg,

    Jan Henstra

  • Goed artikel Marius,

    Het probleem welke Jan omschrijft dat inregelen onderschat wordt en dat de “klant” voor goedkoop kiest kennen we allemaal. Maar Inregelen hoeft niet duur te zijn, er zijn snelle en goede manieren hiervoor. Jan vermeld dit op zijn eigen website nadat hij een training heeft bijgewoond.

    Belangrijk is wat Marius aangeeft: We moeten de wereld duidelijk maken en bewijzen dat de energieprestatie geen prestatie is van enkel de cv-ketel. Het is de combinatie met de volledige installatie en het advies en vakwerk van de inregelend installateur. En dat heeft een prijs.

    Dit zullen wij allen moeten gaan uitdragen.

  • Arnold Bakker

    Complimenten Marius, dat Remaha zich daadwerkelijk voor de totale efficiencie van de CV-installatie gaat inzetten. Echter “we moeten” blijft preken voor eigen parochie en dus weinig effectief. Show best practice! Tijdens de drukbezochte evohome trainingen besteden we bij Honeywell al jaren aandacht aan het optimaliseren van de bestaande installatie, als randvoorwaarde voor een probleemloos werkende installatie. Wij merken dat “ja maar die anderen…” vaak het excuus is voor de hulpvraag “hoe verkoop ik dat zonder afwijzing?” Voordeel bij evohome is dat de toepassing om aantoonbaar comfort, gemak en energiebesparing gaat. Niet om het terugbrengen van comfort tegen een lagere kosten, zoals dat bij ketelvervanging (nog) de insteek is. Toch ben ik er van overtuigd dat het kan, mits je de perceptie van de betalende klant in ogenschouw houdt. We houden contact.

  • Mooi artikel wat goed aangeeft waar de schoen wringt en ik sluit mij geheel aan bij de tips & tops van Arnold Bakker.

    Als 1e TIP wil ik aan alle serieuze branchecollega’s graag nog meegeven dat vanaf augustus 2015 dus ook ALTIJD de waterkwaliteit garandeert moet blijven door toepassing van een microbellen- en vuil-afscheider.

    2e TIP: Dankzij de intrede van radiatorafsluiters met automatische debietregelaar kan elke installateur een perfect gebalanceerde installatie opleveren voor nog geen tientje per radiator extra.

    De concurrentie met Teun de Beunhaas kan toch niemand winnen, dus zit het onderscheidend vermogen in het perfect laten samenwerken van ALLE installatiecomponenten: alleen zo kan en zal een installatie jarenlang klachtenvrij functioneren, tegen zo laag mogelijke energiekosten.

    CONCLUSIE:
    Onbekend maakt onbemind, maar waterzijdig inregelen is vanaf nu geen luxe, maar NOODZAAK geworden. (Wat een mooi vak heb ik toch!!!) 😉

  • Elmer

    Ik denk dat techniek en commercie hier elkaar meer moeten opzoeken. Immers iemand met goede commerciële vaardigheden krijgt “alles” verkocht. Wanneer hij dan ook nog eens steengoede argumenten heeft en voor kan rekenen (in jip en janneke taal) hoeveel de besparing op de lange duur is dan heb je een grote kans van slagen. Consumenten willen geen moeilijk technisch verhaal. Gewoon een helder verhaal zonder moeilijke termen, transmissie berekeningen, EU regels en stooklijn diagrammen. Installatie techniek is voor (veruit de meeste)consumenten een noodzakelijk iets en niet iets waar ze hobbymatig in geïnteresseerd zijn. Als je dat goed in gedachten houd kom je denk ik een stuk verder dan met welk keurmerk dan ook. Overtuig de consument! Los het “probleem” op bij de wortel.

  • Het probleem bij de wortel! Nou dat is dat we teveel energie kosten hebben.
    Gas verbruik is gemiddeld driekwart van de kosten (verwarming en Tab).
    Hoe lossen we dit op??
    Naar mijn idee heeft de ketel zijn langste tijd gehad!
    Laten we wel wezen we kunnen met een Luchtwaterwarmtepomp gas neutraal worden…….Of zelfs geheel energieneutraal!
    En ja hier zit nog meer te leren dan de aloude gasketel maar als we willen kunnen we dat zeker alleen moeten we wel nu beginnen.
    kijk voor mee info op onze website http://www.abenergy.eu

  • Joop Heemskerk

    Goedendag, ik heb een Atag Q51C ketel modulerend en de bijpassende modulerende thermostaat. De installatie voldoet prima. Ik heb een vraag over de radiatoren, die hebben vaak een vrij lage temperatuur vanwege modulatie. Je zou denken dat deze radiatoren dan ook geschikt zouden zijn voor een warmtepomp omdat die lage temperatuur radiatoren nodig heeft. Of zijn lage temperatuur radiatoren toch weer wat anders ?
    Alvast dank en vriendelijke groet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie