Het aantal diefstallen van bedrijfsbussen en de inhoud daarvan daalt weliswaar, het gemiddelde schadebedrag dat hiermee gemoeid is, neemt fors toe. De verwachting is dat het gemiddelde schadebedrag per diefstal/inbraak dit jaar verdubbelt naar 5600 euro. Dit komt vooral omdat steeds jongere bedrijfsbussen worden gestolen. Uit cijfers van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit blijkt dat vorig jaar ruim 2700 bedrijfsbussen gestolen werden. De stichting werkt momenteel aan een database waarin ook de inbraken in bedrijfsbussen nauwkeuriger worden geregistreerd. Duitse bussen worden het meest gestolen in Nederland. Volkswagen is het meest gestolen merk. Mercedes en Opel volgen.
Eén loket
Eind vorig jaar hebben organisaties als politie, justitie, Bovag, ANWB en verzekeraars de stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit in het leven geroepen. Doel is het aantal inbraken terugdringen, maar ook de melding en aangifte vereenvoudigen. Hiervoor kwam informatie veelal versnipperd binnen. Klik hier voor de website en preventietips. Bouwgerelateerde ondernemingen, en dan vooral de kleinere ondernemers en zzp-ers, lopen grote risico’s bij inbraken in de bedrijfsbus. Volgens de stichting AVC werken dieven niet alleen ’s nachts en ’s avonds. Ook de bouwplaats zelf blijkt overdag een gewilde crimescene.
Grote strop
In vakblad Installatie en Sanitair vertelt installateur Martin Wanningen uit Hengelo (Ov) dat hij 18000 euro schade leed bij een inbraak in zijn bus, waarbij onder meer meet- en handgereedschappen werden ontvreemd. “Verzekering vergoedt wel, maar toch ben ik er voor 10.000 euro bij ingeschoten. Improductieve uren, administratieve handelingen en verzekerde dagwaarde versus aanschaf.” Ben Loohuis van Loohuis Installatiegroep vertelt dat het voor een gedupeerde zelfs erg lastig is om gestolen spullen terug te krijgen, wanneer ze zijn gevonden.
Wat doen als uw voertuig is gestolen? Klik hier