Het is geen geheim dat er in Nederland sprake is van een behoorlijk woningtekort. De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelen om dit op te lossen. Tot 2030 zullen er 900.000 woningen gebouwd moeten gaan worden. Dit betekent dat er de komende jaren behoorlijk wat installateurs nodig zullen. Hoewel er natuurlijk ook allerlei andere belangrijke ontwikkelingen voor werk zorgen – denk aan verduurzaming – zal een groot aantal installateurs wel eens bij een nieuwbouwproject gaan werken. Wat daarbij echt onmisbaar is? Een bouwkeet!
De bouwkeet 2.0: van alle gemakken voorzien
Bouwketen werden in verleden ook wel schaftketen genoemd. Dit geeft ook precies hun primaire functie eerder aan: een plek waar mensen die bijvoorbeeld in de bouw werkten, beschut konden pauzeren.
Bouwketen van tegenwoordig zijn voorzien van heel wat meer faciliteiten. Naast stoelen en banken om even op uit te kunnen rusten tijdens een pauze is het bijvoorbeeld ook fijn als er een lockerkast aanwezig is. Medewerkers hoeven zo niet in hun werkkleding van en naar de bouwplaats te reizen, maar kunnen zich op locatie omkleden. Wil je graag een lockerkast – ook wel garderobekast genoemd – in de bouwkeet, dan kun je kiezen uit allerlei soorten kasten. Denk aan een lockerkast met een open hanggedeelte en kleine kluisjes voor het opbergen van waardevolle eigendommen, een garderobekast met een aparte ruimte voor vuile was of een linnenkast voor schone kleding.
Verder kun je bijvoorbeeld ook een bouwkeet kopen met een keukenblok waar medewerkers onder meer verse koffie kunnen maken, en sanitair. Daarnaast kunnen ze voorzien zijn van verwarming, en zonwering en airco voor de zonnigere, warmere periodes van het jaar.
De diverse functies van bouwketen
Bouwketen vervullen tegenwoordig heel wat meer functies dan alleen een plek voor de werkbespreking ’s ochtends en om te rusten tijdens de pauzes. Zo zijn er bouwketen die volledig zijn ingericht als kantoorunit, voor ondersteunende functies op het bouwterrein. Of bouwketen die meer de functie van beschutte werkplaats vervullen, of waar kostbaar materieel kan worden opgeslagen.
Duurzame bouwketen bij duurzame nieuwbouwwoningen
De energievoorziening van bouwketen is nogal veranderd door de jaren heen. Vroeger voorzag meestal een dieselgenerator hierin. Dit is echter steeds minder acceptabel. Zeker bij bouwterreinen waarop behoorlijk duurzame of zelfs energieneutrale nieuwbouwwoningen worden gebouwd. Je hebt bij aanbestedingen daarom een streepje voor als je kiest voor een duurzame bouwkeet. Deze zijn voorzien van zonnepanelen en een brandstofcel om de benodigde elektra voor de aanwezige faciliteiten te leveren.
Het bouwterrein van de toekomst
Bouwketen staan nu vaak maandenlang tot wel een jaar op een bouwterrein. In de toekomst zal dit heel wat korter worden waarschijnlijk. De reden hiervan? De afgelopen jaren heeft prefab bouwen een grote vlucht genomen, en dit zal met het grote aantal woningen dat gerealiseerd moet gaan worden alleen nog maar toenemen. Bij prefab bouwen wordt een woning of delen daarvan bijvoorbeeld in een installatiefabriek grotendeels al in elkaar gezet. In plaats van op locatie de woning baksteen voor baksteen op te gaan metselen, worden de al voorgeproduceerde delen eenvoudig in elkaar gezet. Doordat het bouwen veel sneller gaat zullen medewerkers minder lang op een bepaalde locatie hoeven te werken, en zullen teams samen met de bouwkeet sneller naar een volgende locatie verplaatsen.