Ga naar hoofdinhoud

,

Concentrische rookgasafvoer nieuwe standaard

Negen heel goede redenen voor installateurs én woningeigenaren om per direct alleen nog maar concentrische rookgasafvoeren voor hun gasinstallaties te willen.

Nederland heeft lang een traditie gehad van de parallelle rookgasafvoer, een afzonderlijke luchttoevoer en rookgasafvoer boven de cv-ketel, via een broekstuk naar de dakdoorvoer. De concentrische oplossing groeit elk jaar in marktaandeel.

  1. Koolmonoxide: elke installatie langs de meetlat

Het onderwerp koolmonoxide, de stille sluipmoordenaar, is nu hot en veelbesproken, en niet alleen onder installateurs. De Gasketelwet, die vanaf 1 april wettelijk verplicht is, dwingt huiseigenaren en installateurs om kritisch te kijken naar de bestaande installaties. Veel rookgasafvoersystemen zullen volgens de letter van de wet niet meer voldoen. En dat betekent dat monteurs aanpassingen moeten doen aan bestaande installaties. Een mooi moment om kritisch naar de beste rookgasafvoeroplossing te kijken. Let op: een parallelle aansluiting voldoet nog altijd.

Wil je je kennis over rookgasafvoertechniek verrijken? In deze online cursus Rookgasafvoer maak je kennis met de belangrijkste normen, waaronder de gewijzigde NEN 2757 ‘Rookgasafvoer’ en herziene NPR 3378 ‘Werken met gasinstallaties’. De online cursus is op het niveau van basisberoepsopleiding (niveau 2) en bestaat uit zes modules met telkens een aantal lessen. Abonnees van Installatie krijgen 40% korting.

  1. Een goed verhaal richting opdrachtgever

In een vechtmarkt als de cv-ketelmarkt zoeken installateurs constant naar argumenten om zich te kunnen onderscheiden van de pragmatische professional of de goedbedoelde hobbyist. Kennis van materialen, veiligheid, en daarmee ook een voorkeur voor concentrisch en de techniek die daarbij komt kijken, schept een voorsprong. De klant, professioneel of particulier zal hier, zeker onder invloed van de publiciteit rondom het koolmonoxide-dossier,  wel aan toe moet geven. Een goed verhaal is inmiddels wat waard.

  1. Rookgasafvoer vaak nog niet meevervangen

Huiseigenaren zijn bewuster bezig met hun installatie, en dat is al een winst ten opzichte van het verleden. Nederland heeft ongeveer 8 miljoen gasaansluitingen; het aandeel concentrische afvoeren groeit elk jaar. In 2021 werden nog dik 431.000 toestellen geplaatst, maar lang niet zo veel rookgasafvoeren. Daar is dus, met de Gasketelwet in het achterhoofd, nog een grote winst te behalen.

  1. Veiligheidsvangnet

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid besloot in 2015 om concentrisch aan te bevelen als voorkeursoplossing. In het kort: mocht de rookgasbuis gaan lekken worden rookgassen via de luchttoevoer teruggevoerd naar het toestel, dat hierdoor op storing springt, en geen rookgas meer produceert. Dus mocht er sprake zijn van koolmonoxideproductie in de rookgassen, dan wordt de bron ervan uitgeschakeld. Een traditionele koolmonoxidemelder die niet in verbinding staat met de ketel, hoe nobel ook, schakelt geen bron uit. Een parallelle rookgasafvoer is goed aangesloten ook veilig. Maar veiliger is niet voor niets een overtreffende trap. Een concentrische rookgasafvoer heeft een extra veiligheidsvangnet.

  1. Prijsverschil nagenoeg verdwenen

Concentrisch was altijd duurder, maar verschil is verdwenen. Het grotere aanbod en de grotere vraag hebben hun werk gedaan. Wanneer een installateur de rekensom maakt van toestel tot en met dakdoorvoer, is concentrisch niet duurder dan parallel. De meerprijs van de materialen kan zo ongeveer wel weggestreept worden tegen tijdwinst in montage, minder buis, minder beugels, de adapter en een broekstuk en de genoemde materiaalbesparing.

  1. Technisch doorontwikkeld

Hoewel de techniek in heel Europa al jarenlang wordt toegepast, waren er veel installateurs die technische bedenkingen hadden. “Is de verbinding met de binnenbuis wel zo zeker?” “De constructie is minder flexibel in de krappe ruimte.” Fabrikanten hebben niet stil gezeten. De kunststof pushfit-systemen en systemen met trekvaste verbindingen zijn een grote verbetering: inkorten is eenvoudiger, en ook installateurs zijn meer bereid om tradities los te laten wanneer er een hoger doel gediend wordt. Beugelen kan tegenwoordig zijwaarts; ook een stuk eenvoudiger. Ook bestaande installaties kunnen eenvoudig nagebeugeld worden bij de eerstvolgende servicebeurt.

  1. Breed aanbod in de markt

Er is inmiddels wat te kiezen op concentrisch gebied. Grofweg zijn er drie aanbieders die elk hun eigen assortiment voeren in concentrisch: Ubbink, Burgerhout en Cox Geelen. Alledrie fabrikanten zijn vertegenwoordigd in Rogafa, de brancheorganisatie die de concentrische rookgasafvoer ook als voorkeursoplossing naar voren heeft geschoven. Alle drie ook leverancier van parallelle systemen, dus uitstekend in staat om de installateur goed te adviseren.

  1. Toestellen zijn beschikbaar

Voor de Nederlandse markt werden cv-toestellen lange tijd af-fabriek geleverd met parallelle aansluiting. Dit betekent dat de installateur voor een concentrische rookgasafvoer een adapter nodig had. Extra moeite, extra materiaal, met dito kosten. De grootste ketelfabrikanten leveren inmiddels op grote schaal concentrisch af-fabriek aan de groothandel. Dit betekent dat de adapter dan ook niet meer nodig is.

  1. Markt vraagt erom

Concentrisch gaat verder groeien. Veel servicebedrijven en installateurs hebben inmiddels de overstap gemaakt, en woningcorporaties hebben concentrische rookgasafvoeren in hun programma van eisen opgenomen.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie