Ga naar hoofdinhoud

Daarom vloerverwarming onder een gietvloer

Als installateur zal je regelmatig de vraag van woningbezitters krijgen, op welke wijze zij hun woning efficiënter kunnen verwarmen. Zeker nu, een tijd waarin de energieprijzen relatief hoog liggen, zoeken consumenten naar mogelijkheden om te besparen op de energiekosten. Er zijn verschillende opties.

  • Adviseer de consument bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp aan te schaffen en deze te combineren met een aantal zonnepanelen op het dak.
  • Laat de consument voor een moderne HR+-combiketel kiezen.
  • Een derde mogelijkheid is de investering in vloerverwarming. Dat is met name interessant, wanneer een woningbezitter voornemens is grondig te verbouwen in huis. Vloerverwarming valt onder meer goed te combineren met een gietvloer. De gietvloer is net als de vloerverwarming zelf een heel duurzame keuze.

Voordelen van de combinatie gietvloer/vloerverwarming

Van vloerverwarming is bekend dat dit op een efficiënte manier de kamers in huis verwarmt. De warmte wordt heel gelijkmatig door de ruimte verspreid, in tegenstelling tot klassieke radiatoren waarbij de warmte direct opstijgt, tegen het plafond botst en zich vervolgens door de ruimte beweegt. De temperatuur bij het plafond zal hierdoor hoger zijn, dan op de vloer. Bij vloerverwarming geldt precies het tegenovergestelde; het is duurzamer, efficiënter en vergroot het comfort van een huishouden. Niet ieder type vloer is goed te combineren met vloerverwarming. Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer. De vloer moet eerst zelf opgewarmd worden, alvorens de temperatuur in de kamer toeneemt. Bij een gietvloer is dit niet aan de orde: een gietvloer laat de warmte goed door.

Duurzaamheid van een gietvloer

Zo duurzaam als vloerverwarming is, zo duurzaam is de gietvloer zelf ook. Van een gietvloer is bekend dat deze zeer kras- en slijtvast is. Ook is een gietvloer waterbestendig; het is om deze reden dat veel huishoudens voor een gietvloer in hun keuken en badkamer kiezen. Het zijn immers de meest vochtige ruimtes in huis. Een derde voordeel van een gietvloer is dat deze geen naden of voegen heeft, zoals een houten vloer. In deze naden blijft al snel vuil achter. Het komt de hygiëne van ruimtes in huis bepaald niet ten goede.

De juiste cv-ketel voor vloerverwarming

Het vermogen van een cv-ketel bepaalt in welke mate deze geschikt is voor de combinatie met vloerverwarming. Als installateur zal je een geschikt type cv-ketel moeten adviseren. Afhankelijk van het model en gebruikte type buis in de vloerverwarming, ligt de warmteafgifte tussen de 50 en 100 Watt per vierkante meter. Dit is logischerwijs sterk afhankelijk van de isolatiewaarde van de woning. 

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie