Heeft één van jouw machines het begeven en wil je deze vervangen? Of heb je een extra gereedschappen nodig om meer werk te kunnen verzetten? Dar is geld voor nodig. Machines en gereedschap zijn namelijk niet goedkoop. Als het je ontbreekt aan de financiële middelen, hoef je de aanschaf van een machine niet direct uit je hoofd zetten. Dankzij een zakelijke lening is het alsnog mogelijk om de gewenste investering te doen. Alles wat je hierover moet weten op een rij.
Je kunt er direct mee investeren
Als een geldverstrekker jouw aanvraag voor een zakelijke lening goedkeurt, maken zij het geld naar je over. Het wordt niet klaargezet op een speciale rekening zoals bij zakelijk krediet, maar het hele bedrag wordt in één keer op de zakelijke rekening van je bedrijf gestort. Hierdoor heb je het hele bedrag in één keer tot je beschikking. Dit is erg prettig, want hierdoor kun je de kapotte machine vervangen of een nieuwe machine kopen. Je kunt een zakelijke lening overigens ook gebruiken om andere langlopende investeringen in je bedrijf te financieren. Zo gebruiken veel ondernemers deze financiering bijvoorbeeld ook om te investeren in (online) uitbreiding van hun bedrijf.
Je kunt een zakelijke lening ook gebruiken om de aankoop van een bedrijfspand te financieren. Toch kiezen veel ondernemers in dat geval voor een zakelijke hypotheek. Deze financiering heeft een looptijd van tien jaar, maar het aflosschema is gebaseerd op twintig jaar. Hierdoor betaal je een relatief laag bedrag per maand. Als je de lening aan het einde van de looptijd (nog) niet hebt afgelost, kun je de lening herfinancieren of het openstaande bedrag in één keer aflossen. Benieuwd of deze financiering iets voor jou is? Dan kun je een zakelijke hypotheek berekenen. Dit helpt je vast en zeker om te bepalen of je beter voor een zakelijke lening of zakelijke hypotheek kunt kiezen.
Hoe zit het met aflossen?
Wanneer je een zakelijke lening afsluit, ga je een schuld aan. Je gebruikt immers geld van een ander en dat moet je terugbetalen. Dit doe je door iedere maand een gedeelte van het geleende bedrag af te lossen. De hoogte van de aflossing hangt af van een aantal factoren, waaronder de hoogte van de lening. Hoe meer geld je leent, des te hoger het bedrag dat je maandelijks aflost. Daarnaast wordt er rente berekend over een zakelijke lening. Doordat de rente wordt vastgezet op het moment dat je de lening afsluit, weet je precies hoeveel je iedere maand terugbetaalt aan de geldverstrekker.
Looptijd van een zakelijke lening
Bij het afsluiten van een zakelijke lening spreek je een looptijd af met de geldverstrekker. Eén van de voordelen van deze financieringsvorm is dat je zelf regie hebt over de looptijd. Vaak kun je kiezen voor een looptijd van 3, 6, 9, 12, 24, 36, 48 of 50 maanden. Doordat de aflossing bij de maximale looptijd het laagst uitvalt, gaat jouw voorkeur hier misschien naar uit. Toch is dit niet altijd de beste keuze. Je betaalt namelijk langer rente als je voor een langere looptijd kiest, waardoor een zakelijke lening duurder uit kan vallen.