Ga naar hoofdinhoud

Horizontale douchewater-WTW

Warmteterugwinning uit douchewater is nu ook mogelijk met een horizontale afvoerpijp. Het gaat om de Ecodrain van de gelijknamige Canadese fabrikant.

Wie zoekt naar warmteterugwinning voor een douche op de begane grond, heeft meer keuze gekregen. Jurriën Consulting is de officiële importeur van deze Ecodrain die in Canada wordt gemaakt. De werking van de horizontale douchewater-WTW van Ecodrain is vergelijkbaar met die van de bekende verticale douchepijpen van de diverse Nederlandse producenten, vertelt importeur Henk Jurriën. “Het is een verdikking van de afvoerbuis. Het water stroomt over een vlakke plaat van koper. Aan de onderkant stroomt het koude drinkwater. De vlakke plaat is meteen het warmte-uitwisselende oppervlak. Het gaat om een dubbele scheiding, zodat de drinkwaterleiding rechtstreeks op het toestel mag worden aangesloten.” De kracht zit ‘m, volgens Jurriën in de eenvoud. Een verstopping is onmogelijk. “Je krijgt hoogstens wat vuilafzetting, waardoor het rendement afneemt, maar verstoppen kan dit toestel niet.”

Rendement 40%

Jurriën was bij toeval op zoek naar een douchewater-WTW voor een douche op de begane grond. Hij zag onder meer de douchegoot en een douchebak met ingebouwde warmtewisselaar, maar die zijn in zijn visie te storingsgevoelig. “Omdat er een spiraal in zit. Die kan smerig worden en dan verstopt de afvoer. De verticale douchepijp is wel robuust omdat die glad is van binnen, en heeft ook een hoger rendement, maar die douchepijp kun je niet altijd kwijt.” De bestaande horizontale douchegoot en douchebak zijn met adviesprijzen van rond de 1000 euro erg prijzig, vindt de Nederlandse importeur. “Ik denk niet dat je de investering terugkrijgt. Een Ecodrain wel.” De horizontale versie van Ecodrain kent een consumentenprijs van 500 euro en de prijs is daarmee vergelijkbaar met de verticale douchepijp. Bovendien is de Ecodrain net zo robuust als de verticale douchepijp, verzekert Jurriën. Ook de montage komt niet zo nauwkeurig. Het minimale afschot is 1°. Het beste rendement levert de Ecodrain op bij een hoek van 70°. “Maar dan moet je wel voldoende ruimte hebben in de kruipruimte.” Meestal wordt de Ecodrain onder een hoek van 30° tot 40° gemonteerd zodat het rendement uitkomt op zo’n 40%.

Tussen de balken

Noord-Amerika kent soms afwijkende maatvoering voor leiding en afvoerbuizen. Dat geldt niet voor de drinkwateraansluiting. Die zijn standaard ¾” binnendraad. Met een verloopje sluit je ‘m aan op de koperen leiding of het kunststofleidingsysteem. Anders zit het met de aansluitingen voor de afvoer. Die is wel afwijkend, maar met een rubberen insteekmof is een waterdichte aansluiting te maken. Jurriën Consulting richt zich met de verkoop op nieuwbouw met de badkamer op de begane grond en renovatiebouw. “In woningen waar een balklaag zit, kan het product er mooi tussen.” Het toestel is nog niet voorzien van een Kiwa-waterkeur maar voldoet wel aan strenge internationale normen. Door het ontbreken van het Nederlandse waterkeur mag de Ecodrain formeel nog niet worden aangesloten op het drinkwaternet. Jurriën overweegt om het Kiwa-waterkeur aan te vragen.

Tekst: Richard Mooi, foto: Ecodrain

Dit artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 10-2015. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Glasvezel met een luchtje

Kemkens komt met carnavalskraker: ‘Werm vanbinnen’

Kabinet schuift ‘ISDE-bom’ terzijde: ‘keuzevrijheid tussen warmtepomp en warmtenet’

Duco publieksfavoriet bij BouwBeurs Awards

Onvoldoende vakmensen: installateur stopt ermee

Opleiders onderdeel van Techniek Nederland