Ga naar hoofdinhoud

Installateur in beeld: Harrold Hofsink

INSTALLATIE CIUS TECHNIEK DALFSEN HAROLD HOFSINK

Particulieren? Ja, daar zitten er wel een paar van in de kaartenbak. Maar vooral toch wordt Harrold Hofsink, eigenaar van Cius Techniek uit Dalfsen, ingeschakeld door installatiebedrijven en fabrikanten. Engineeren, inbedrijfstellen, montage en servicen van warmtepompen: uit de wijde omtrek weten bedrijven hem te vinden.

Het mooiste van het vak

De afwisseling. Neem alleen al de verschillende disciplines die betrokken zijn bij het installeren van een warmtepomp: regeltechniek, koeltechniek, elektrotechnische aspecten en hydrauliek. Dat maakt het mooi. Ook het repareren van onderdelen, zoals de compressor, is hartstikke interessant. Voor de jongens en mannen die bij me werken is dat ook aantrekkelijk: het geeft ze de mogelijkheid om door te blijven groeien. Zo kunnen ze op den duur zelf ook warmtepompen inbedrijfstellen en bijvoorbeeld het elektrische deel oppakken.

Minder aantrekkelijk

Wij houden van de techniek, de hele papierwinkel eromheen is een noodzakelijk kwaad. Daar maak je een monteur niet blij mee. Maar tegelijkertijd besef ik wel dat je er niet omheen kunt. Denk bijvoorbeeld aan de BRL 6000-21 voor bodembronnen, de BRL 100 voor koudemiddelen en de EPBD-certificering. Wettelijke verplichtingen kunnen alleen maar succesvol zijn bij een goede handhaving. Daar ontbreekt het nu aan, er wordt nauwelijks gecontroleerd. Wat je dan krijgt is dat installatiebedrijven elkaar gaan controleren en stiekem de ILT gaan tippen. Daar moeten we niet heen willen met zijn allen. Dat schept wantrouwen. Kortom: de controle mag serieuzer worden opgepakt en zo moeilijk kan dat niet zijn.

Investeren in

Sowieso wil ik als bedrijf altijd boven in de markt blijven opereren. En daar horen goede spullen bij. Dat is bij mij dus altijd in orde. Waar ik ook in investeer zijn de bovengenoemde papieren en het kwaliteitsmanagement van mijn bedrijf. We zijn nu druk bezig om alle BRL’s te koppelen in ons Syntess ERP-systeem. Dat is een flinke klus, maar daar gaan we zeker de vruchten van plukken.

Opleiden

Het is in de hele markt natuurlijk hartstikke moeilijk om aan goed personeel te komen en veel monteurs missen ook enkele vaardigheden om goed mee te komen in de energietransitie. Soms is dit ook een kwestie van slimme keuzes maken als bedrijf. Er zijn niet veel monteurs die goed zijn in het lassen van dikwandig staal. Wij zijn daarom een paar jaar geleden al grotendeels overgestapt op het materiaal PPR-CT, dat is eenvoudiger te verwerken en kan dus sneller door meer monteurs worden opgepakt.

‘Wij houden van de techniek’

We hebben bij Cius sinds een tijdje ook een eigen onderwijstak, Cius Training en Educatie – erkend door Wij Techniek. In een ochtend krijgen monteurs bij ons een heel praktische training. Dat zijn soms heel basale dingen. Een monteur van cv-ketels denkt vaak dat de leidingdiameter bij een warmtepompinstallatie best op 22 mm kan blijven, maar met de lagere Delta T’s van warmtepompinstallaties heb je toch echt een grotere leidingdikte nodig. Ik ga die monteurs echt niet precies vertellen hoe het zit, ik ben niet van het geheven vingertje, want het zijn allemaal vakmannen. Maar samen komen we er op zo’n ochtend wel achter waar de gaten zitten in de kennis. Dat pakken we dan op, heel mooi vind ik dat.

Privé

Ik ben getrouwd met Christel en samen hebben we vier kinderen, twee jongens en twee meiden. Een paar jaar geleden hebben we een boerderij gekocht uit 1908 – we hebben het bedrijf aan huis. We kijken prachtig uit over het Vechtdal. Het huis heb ik energieneutraal gemaakt, met een isolatie van muren en dak van minimaal RC 4. Uiteraard alles verwarmd met warmtepompen plus vloerverwarming.

Harrold Hofsink
“Als ik als kind een afstand bestuurbare auto kreeg, dan haalde ik die meteen uit elkaar om te kijken welke componenten erin zaten”, zegt Harold Hofsink. Om maar aan te geven: de passie voor (elektro)techniek is bijna een aangeboren afwijking van de man uit Dalfsen. Hij doorliep als jongen de LTS elektrotechniek en op zijn vijftiende al bemachtigde hij zijn eerste baan, bij Reinders in Almelo, een installatiebedrijf dat zich richt op de utiliteit. Daar haalde Hofsink zijn laspapieren. In 2001 begon hij voor zichzelf. In 2015 kwam de eerste werknemer in dienst en momenteel werken er twaalf man bij Cius Techniek. Cius werkt veel in opdracht van Viessmann, Nathan, Stiebel Eltron, Nibe en Panasonic.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie

BouwBeurs energietransitie: slimme technieken en mooie apparatuur