Ga naar hoofdinhoud

Monoblocks gaan als warme broodjes

Warmtepompen zitten in de lift. In de nieuwbouw is de techniek bijna standaard, maar ook in renovatie duikt de techniek vaker op. In hybride of in volledig elektrische variant; splits of monoblocks. Wat zijn de ervaringen van de warmtepompspecialisten in Nederland?

De keuze tussen split en monoblock-warmtepomp is voor Frank Rouwenhorst van Rouwenhorst Installatietechniek uit Haaksbergen snel gemaakt. “De monoblock heeft een beter rendement, vriest niet snel dicht, heeft een lager geluidsniveau en je hebt er geen f-gassen-papieren voor nodig. Zo nodig kan de klant het systeem zelf bijvullen.”

In 2004 installeerde Rouwenhorst in samenwerking met Nathan zijn eerste Waterkotte-warmtepomp in de kruipruimte van een grote nieuwbouwwoning. “Een prima installatie die de woning goed warm kreeg. Maar toch: een warmtepomp in de kruipruimte is onderhoudstechnisch niet echt ideaal natuurlijk. Dat zijn van die dingen die ik nu, zestien jaar later, anders aanpak. Mijn rugzak is nu goed gevuld met kennis.”

Rouwenhorst installeert inmiddels tientallen warmtepompen per jaar, grondgebonden en luchtwaterwarmtepompen. “Grondgebonden warmtepompen hebben technisch gezien mijn voorkeur, vanwege de hogere COP en omdat ze stiller zijn, maar je bent wel afhankelijk van de planning van boorbedrijven en in de bestaande bouw moet je de boel echt op zijn kop gooien.”

Stappenplan

Rouwenhorst werkt met een stappenplan. Bij een aanvraag van een klant komt hij eerst langs om met een app van InstalCenter de energetische kwaliteit van de woning op te nemen. “Verduurzamen hoeft niet altijd ‘van het gas af’ te betekenen. Afhankelijk van de woning én de portemonnee van de klant, kan je ook kiezen voor zonnepanelen of zonthermische systemen.”

Als een warmtepomp mogelijk is en bij het budget past, laat Rouwenhorst door een adviesbureau een warmtetransmissieberekening maken, waaruit dan precies het benodigde warmtepompvermogen rolt.

Keuzemenu

Voor in de bestaande bouw heeft hij een keuzemenu: een grondgebonden warmtepomp, een all-electric luchtwaterwarmtepomp die ook tapwater voor zijn rekening neemt en een hybride opstelling waarbij de cv-ketel nog voor warm water zorgt. “In dat laatste geval kan je in later stadium altijd nog een elektrische boiler nemen, in combinatie met pv-panelen.”

Bij de luchtwaterwarmtepompen geniet de monoblock absoluut de voorkeur boven de split-units. “Die laatste zijn toch vooral omgebouwde airco’s”, zegt Rouwenhorst. “Bij monoblocks staan de lamellen wel drie of vier keer verder uit elkaar dan bij split-units. Dat betekent dat ze veel minder snel dichtvriezen en je dus minder energie kwijt bent aan de ontdooicyclus, die ook nog eens veel geluid maakt. In ons klimaat met relatief vochtige lucht zie je dat dat bevriezen wel echt iets is om rekening mee te houden.”

Zijn persoonlijke favoriet?

En dan is Rouwenhorst helemaal te spreken over de LWDV hoogtemperatuur warmtepomp van Alpha Innotec, met propaan als koudemiddel. “We zien dat er veel mensen zijn die de verwarming via hun bestaande radiatoren willen laten lopen.”

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie

BouwBeurs energietransitie: slimme technieken en mooie apparatuur