Veel nieuwe introducties spelen in op de trend van de levensloopbestendige badkamer. Het mooie is: sanitair voor deze doelgroep is niet meer per definitie lelijk, inferieur of ‘medisch’. De comfortbadkamer kan mooi en luxe zijn, zonder financieel en praktisch onhaalbaar te zijn. Veel badkamerspeciaalzaken vinden de comfortbadkamer, zoals deze trend ook wel wordt genoemd, een belangrijke groeimarkt.
In het juninummer van vakblad Installatie en Sanitair een groot verhaal met badkamerspecialist Vakon, een voorloper op dit gebied. Ondernemer Esther Bronmeijer geeft hierin naast een inkijkje in hun strategie veel tips voor collega-ondernemers. Voor Installatie.nl selecteren we er 10.
1)Oog voor het verhaal
Klanten voor een comfortbadkamer dragen altijd een verhaal met zich mee. Goed luisteren en de juiste vragen stellen, is dus erg belangrijk. Begin een gesprek daarom altijd met het in kaart brengen van rituelen en wensen, in plaats van te focussen op producten.
2)Medische verdieping
Zonder op de stoel van een medisch specialist te gaan zitten, verdiep je in veel voorkomende consequenties van beperkingen. Hetzelfde geldt voor verdieping in vergoedingen volgens de wet WMO in je gemeente. Kennis is voorsprong. En goed advies moet wél oplossingen bieden.
3)Zoek samenwerkingen
Denk in samenwerkingen buiten de traditionele kolom. De doelgroep van comfortsanitair wil ontzorgd worden. Biedt, zoals Vakon, bijvoorbeeld ook (trap)liften aan, en laat deze oplossingen ook zien. In dit geval is een samenwerking aangegaan met Get Up Benelux en Otolift. Te denken valt ook aan serviceconcepten waarbij de installateur optreedt als geheelontzorger in en rondom de woning. Van glazenwasser, tot hovenier of boodschappendienst.
4)Kleurgebruik
Of het nu gaat om schakelmateriaal, tegelstroken of kleurkeuzes in meubels. Kleur doet heel veel. Vooral bij ouderen en mensen met visuele beperkingen. Rood en oranje zijn belangrijke kleuren. Denk ook in accessoires, en neem dit mee in het ontwerp. Met een beetje creativiteit grootse resultaten tegen geringe kosten.
5)Grip en greep
Neem de greepjes van de kranen. Waar de een juist moet ‘knijpen’ moet een ander juist draaien. En ook de drukknop of elektronische sensor, een trend in kranenland, biedt uitkomst. Er zijn veel mogelijkheden, adviseer de juiste. Zie tip 1 en 2. Let bij de keuze voor douchebak of vloer op de gladheid. Er zijn R-waardes geformuleerd die de gladheid van een vloer aangeven. En zoek naar producten die slim oplossingen bieden voor alledaagse problemen.
6)Creatief met beugel
Een beugel is nooit fraai, al zijn er best mooie exemplaren op de markt, bijvoorbeeld in design-rvs of met een kleurtje. Belangrijk aandachtspunt: de ondergrond. Mocht het tussenwandje ontoereikend zijn, extra regelwerk plaatsen. Tip: een beugel iets dikker uitvoeren (bv 32 mm) dan de standaard, geeft bijkans een industriële look. Er zijn douchesystemen waarbij beugels om je vast te houden zijn geïntegreerd in de douchewand of douchethermostaat.
7)Toilethoogte
Naast de douche-wc besteden veel installateurs weinig aandacht aan de hoogte van het toilet, doorgaans tussen de 50 en 54 cm. Een in hoogte verstelbaar element, is een oplossing. Gewoon goed kijken en luisteren naar een gebruiker kan ook: een centimeter kan echt het verschil maken.
8)Comfortabel zitten
Een zitje kan ook mooi zijn. Inmiddels zijn er naast de standaard kunststof klapstoeltjes tal van fraaiere oplossingen op de markt. Zelf een zitplaats/steun/aflegplek creëren in de (voorzet)wand kan natuurlijk ook. Esther Bronmeijer tipt dit krukje van Hewi, waarbij de gebruiker zich op kan richten met behulp van de steun, zonder dat het krukje omvalt.
9)Bad en douche
Er is tegenwoordig veel aandacht voor de trend ‘bad eruit, douche erin’. Maar voor beide kan een plek zijn in de badkamer. Er zijn inmiddels verschillende fabrikanten die bad-douchecombinaties aanbieden, waaronder Novellini (foto). Artweger heeft zelfs een variant met een geïntegreerde lift.
10) Domotica
Verlichting op basis van aanwezigheid, led-strips die de bezoeker bij nachtelijk bezoek geleiden. Slimme wc-brillen, alarmsystemen voor vallen; techniek heeft veel oplossingen. Ter inspiratie: OTIB heeft modelwoningen gebouwd.
Foto’s: Roel Dijkstra