De warmtepomp is duurzaam, modern en kostbaar. Door het hoge prijskaartje zien veel huiseigenaren het aanschaffen van een warmtepomp als iets onbereikbaars. Enkel met een lening lijkt het voor hen haalbaar hun huis met behulp van de warmtepomp. Een grootschalig onderzoek wijst nu echter iets zeer interessants uit: het is goedkoper om een warmtepomp dan een gasketel in een nieuwbouwhuis te plaatsen. Dit onderzoek, dat door netbeheerder Stedin en adviesbureau DWA is uitgevoerd, verandert wellicht de kijk die men heeft op de warmtepomp en de mogelijkheid er een aan te schaffen.
Warmtepomp TCO vs. gasketel TCO
Om de kosten van deze twee warmtesystemen eerlijk met elkaar te kunnen vergelijken, wordt er gekeken naar de TCO, de Total Costs of Ownership. Om de TCO te weten te komen worden de verbruiks-, onderhouds-, installatie- en aanschafkosten bij elkaar opgeteld. Wat blijkt? Bij deze rekensom komt een warmtepomp voordeliger uit de verf dan een gasketel. Dit onderzoek houdt rekening met verschillende woonvarianten die ieder hun eigen warmteverbruik hebben. Toch blijkt dat het niet uitmaakt of men een tussenwoning, vrijstaande woning of een twee-onder-een-kapwoning bezit. De warmtepomp blijft de winnaar. Ook extra maatregelen die een hoger rendement tot doel hebben, hadden geen invloed op de uitkomst.
De vier variabelen van het onderzoek
In het onderzoek werden verschillende variabelen uitgewerkt. Zo bekeek men de basisvariant met gasketel in combinatie met schilisolatie, inclusief aanvulling met PV-panelen. Dit is de goedkoopste manier voor ontwikkelaars om de minimale EPC-eis te behalen. Ook de gasketel in combinatie met een aanvullende schilisolatie en warmteterugwinning werd onder de loep genomen. Hierbij is een minimaal aantal PV-panelen nodig. De derde variant betrof een all-electric met warmtepomp, schilisolatie conform het bouwbesluit en genoeg zonnepanelen om in aanmerking te komen voor de ISDE-investeringssubsidie voor de warmtepomp. Bij de laatste variant ging het om een all-electric met warmtepomp, schilisolatie conform het bouwbesluit en het aantal PV-panelen dat de TCO minimaliseert. Deze vier variabelen werden uitgewerkt voor vijf woningtypen: de vrijstaande woning, de twee-onder-een-kap, de tussenwoning, het appartementencomplex en de galerijflat.
Resultaten
Wanneer men focust op de goedkoopste TCO voor vijftien of dertig jaar, bleek dat bij deze woningtypen een warmtepomp het voordeligst is. Men kan vooral flink met een warmtepomp besparen wanneer het systeem gecombineerd wordt met zonnepanelen die goed zijn voor minstens tien jaar gratis stroom. Het verschil tussen de warmtepomp en de cv-ketel zal waarschijnlijk steeds groter worden. Gasprijzen blijven naar alle verwachting stijgen, doordat gas niet vernieuwbaar is en uiteindelijk dus op zal raken. Ook wordt het gebruik van aardgas met het oog op de duurzaamheid steeds meer ontmoedigd.