Ga naar hoofdinhoud

Welke veiligheidsschoenen moet je kopen?

Met veiligheidsschoenen kun je veilig werken zonder in te boeten aan comfort. Tegenwoordig vragen de meeste werkomgevingen speciale aandacht en daarom zijn bedrijven steeds meer verplicht om te voldoen aan de normen die het gebruik van veiligheidsschoenen vereisen! Deze gids is bedoeld om je als installateur te helpen bij het kiezen van je veiligheidsschoenen. 

Hoe kies je je veiligheidsschoenen? 

Bij het kiezen van je veiligheidsschoenen moet je rekening houden met een aantal criteria, niet alleen die met betrekking tot persoonlijke veiligheid, zoals de keuze van het beschermingsniveau en verwachte extra bescherming, maar ook esthetische en comfortcriteria voor de mensen die het dragen bijvoorbeeld het gebruikte materiaal en de vorm van de schoenen. Als je in Nederland werkt, moet je er natuurlijk voor zorgen dat de schoenen die je kiest CE-markering hebben, terwijl een VCA-VOL diploma ook vaak nodig is. Hierover lees je meer op www.vca-cursus.com

Je moet ook controleren of de veiligheidsschoenen voldoen aan de beveiligingsnormen met betrekking tot de risico’s die verband houden met je bedrijf. Voor veiligheidsschoenen, de EN ISO 20345:2011 norm definieert de verschillende criteria op basis van de bescherming die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je veiligheidsschoenen, beschermende schoenen en werkschoenen niet door elkaar haalt. Bij het kiezen van je schoenen moet je rekening houden met de verschillen met betrekking tot de aanwezigheid van een neus, namelijk:

  • EN ISO 345 veiligheidsschoenen: 200 joule slagvaste veiligheidsneus.
  • EN ISO 346 beschermende schoenen: 100 joule slagvaste veiligheidsneus.
  • EN ISO 347 werkschoenen: geen veiligheidsneus.

Welke veiligheidsschoenen moet je kiezen?

Welke veiligheidsschoenen je kiest, hangt af van het beschermingsniveau dat je nodig hebt, rekening houdend met comfort, esthetiek en prijscriteria. Alle schoenen die voldoen aan EN ISO 20345:2011 zijn uitgerust met een anti-beknellingsneus die bestand is tegen een impact van 200 joule. Veiligheidsschoenen moeten ook minimaal antislip zijn op gladde en vettige vloeren in industriële omgevingen en de zolen moeten bestand zijn tegen koolwaterstoffen. Het kan nodig zijn om te controleren of de zolen geclassificeerd zijn als antiperforatie, met name voor ingrepen in mechanische werkplaatsen, antistatisch in het bijzonder voor werkplaatsen die elektrostatische ontladingen kunnen hebben, of brandvertragend, bijvoorbeeld in laswerkplaatsen. De schoenen moeten ook een goede slijtvastheid hebben om voortijdige slijtage te voorkomen.

Nadat de noodzakelijke soorten bescherming zijn bepaald, is een van de eerste criteria voor het kiezen van de meest comfortabele schoenen om te bepalen of de betrokken werknemers lage schoenen kunnen dragen of dat ze hoge schoenen moeten dragen. Vervolgens kun je beslissen of de schoenen van leer of stof kunnen zijn, of dat ze van polymere materialen moeten worden gemaakt om de waterdichtheid te garanderen. Het gekozen materiaal bepaalt vaak het gewicht van de schoenen: hoe lichter het materiaal, hoe comfortabeler ze zullen zijn. Een ander essentieel element om te overwegen als het gaat om het comfort van de schoenen, is het soort materiaal dat voor de neus wordt gebruikt. Over het algemeen zijn veiligheidsschoenmaten een beetje groot, maar je moet vermijden om kleinere schoenmaten dan normaal te bestellen, omdat fabrikanten verwachten dat ze met dikke sokken zullen worden gedragen om het comfort van de gebruiker te verbeteren.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie