Een hybride warmtepompsysteem blijkt een interessante oplossing voor woningen die niet meteen of niet eenvoudig op een all-electric warmtepompsysteem kunnen overstappen. In een uitgebreid onderzoek kwam naar voren dat een hybride cv-systeem gemiddeld 75% gas bespaart. Natuurlijk neemt het elektriciteitsgebruik toe. Maar per saldo bedraagt de besparing op de energierekening circa 1.000 euro per woning per jaar.
Afgiftesysteem en regeltechniek
Er zijn wel enkele belangrijke voorwaarden om die besparing te kunnen behalen, zo blijkt eveneens uit hetzelfde onderzoek. Zo schrijven de rapporteurs: ‘De kwaliteit van het afgiftesysteem én de regeltechniek zijn van cruciaal belang om in elke situatie tot goede prestaties te komen.’ Verder schrijven ze ook het volgende: ‘Om een hybride installatie succesvol te kunnen toepassen, is een ‘meten = weten-aanpak’ noodzakelijk. Alleen als de eigenaar en/of installateur kan zien wat de installatie doet, kan hij of zij vervolgens de prestatie verbeteren.’
Het eerste wat opkomt – eerlijk gezegd ook bij mij – is dat we daarvoor een slimme oplossing moeten bedenken. Een ‘kastje-slim’, waarmee we die afstemming tussen de twee opwekkers perfect kunnen regelen. Maar eigenlijk doen we daar niemand een plezier mee. Er moet een ‘relatietherapie’ komen die elke ketel en elke warmtepomp – ongeacht het merk – met elkaar kan laten communiceren. Eén generieke oplossing. Gelukkig is die er ook!
Generieke oplossing
Natuurlijk kleven er wat eisen aan die generieke oplossing. Hij moet meer kunnen dan alleen aan/uit. Er moet een mogelijkheid zijn om terugkoppeling te krijgen van de status van de toestellen. Toestellen mogen niet gelijktijdig kunnen werken. Het informeren van de ketel moet vlekkeloos verlopen. Kortom, een regeling die eenvoudig werkt, gemakkelijk aan te sturen is en fase-afhankelijk functioneert. En we willen dat de hele sector bekend is met de techniek. Dit alles zit in OpenTherm!!
Kortom, ga niet op zoek naar of aan de slag met een nieuw ‘kastje-slim’, maar kies een besturing via OpenTherm. Daar doen we de hele installatiewereld een groot plezier mee. Wij fabrikanten zorgen dan wel dat de klant en installateur het totale systeem slim kunnen aansturen en alle parameters kunnen zien die zij nodig hebben. Want aan nog meer complexiteit daar heeft de installatiebranche nu zeker geen behoefte aan.
Arnold Bakker
Applicatiespecialist Resideo
Leuk verhaal maar helaas praat mijn Nefit ketel geen OpenTherm. Er bestaat wel een slim vertaalkastje maar volgens mijn installateur wordt de aansturing door mijn Elga Ace daar niet beter van. Remeha zou dom aan-uit schakelen aanbevelen. Ik heb zelf het maximale vermogen en CV-water temperatuur maar flink verlaagd. Slim?
1000 euro per jaar besparen is best een rooskleurige kijk op de businesscase. In mijn eigen businesscase kom ik net onder 600 euro per jaar besparen en dan ga ik al uit van full electric en dus 250 euro aan vaste lasten minder doordat ik dan geen gasaansluiting meer nodig heb. Mijn hoekhuis 1981 redelijk na geïsoleerd met een gasverbruik rond de 1000m3. Kan Arnold wellicht zijn berekening toelichten.
Je bespaart wel op het gas verbruik, maar of het goed voor het milieu is, dat is nog maar de vraag, want wat dat betreft worden we dom gehouden, omdat het opwekken van stroom er wel voor zorgt dat de CO2 in de stratosfeer terecht komt en niet aan het Aardoppervlak zoals bij een gewone kachel en mogelijk jaren duurt voor het aan het Aardoppervlak word geabsorbeerd en ontbreekt het aan deze informatie, mogelijk omdat vliegtuigen dat ook doen en die worden ontzien, om de rijken gewoon door te laten vliegen en de kosten bij de gewone burger terecht te laten komen, zonder dat het milieu er beter van word.
Om een besparing in euro’s af te geven is idioot. Waarom? Omdat je eerst moet weten wat iemand uberhaupt verstookt per jaar. Dus heb je wel of geen 3 kinderen? Of helemaal niet. De kosten van de apparatuur blijven gelijk. De winstmarge is ook hier afhankelijk vsn de omzet. In al die verhalen weten ze kennelijk de omzet al van te voren. Dat is dus flauwekul en daarom kunnen die afgegeven besparingen NOOIT kloppen.
Hij refereert gewoon naar een studie toch? Kan best zijn dat daar de besparing 1000 euro was. Je kan beter vragen naar die studie.