Ga naar hoofdinhoud

BENG, PFAS, warmtepompen en Clown Bassie

Ken je het gezegde ‘Met zulke vrienden  heb je geen vijanden nodig’? Deze komt af en toe bij mij naar boven als ik naar het overheidsbeleid kijk op het gebied van mijn mooie wereldje: De installatiebranche. Beleid…Tja, is het dat eigenlijk wel? Of is het micromanagement in optima forma?

Elkaar gek maken

We gaan BENG introduceren en het wordt erg streng, dan ineens weer zeer soepel en dan ineens ergens schikken in het midden. En vervolgens stellen we het twee keer een half jaar uit. We gaan enorm insteken op stikstof en PFAS-problematiek. We gaan niet kijken wat er allemaal écht bijdraagt aan een oplossing, we gaan gewoon doen.

Wat er allemaal op de installatiebranche afkomt in deze tijd? We blijven maar lachen.

We moeten ‘ineens’ bij nieuwbouw gasloos bouwen, terwijl we niet overal met bodemwarmtepompen uit de voeten kunnen, omdat je niet overal mag boren. En nu komt er ineens een geluidseis voor buitendelen. Voor het gemak doen onze vrienden van de overheid daar ook bijzonder onduidelijk over en omdat het toch lastige materie blijkt stellen we ook dit maar weer even uit.

Clown Bassie

Dan nog een leuk gezegde: ‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’. Want los van mijn mening over het ‘beleid’ en wat er wel/niet moet gebeuren. Wat hebben we toch een onwijs leuk vak met z’n allen. Natuurlijk loopt er hier en daar weleens iemand te zeiken en natuurlijk gaat er weleens wat mis. Maar of je nu praat over ventileren of verwarmen, comfort en gezondheid, we zijn elke dag bezig met prachtige installaties. De één mag ze ontwikkelen, de andere verkopen en weer een ander installeert het. Allemaal met als doel een tevreden eindgebruiker. En als je over de VSK loopt: dan komt iedereen elkaar weer tegen en dan vinden we elkaar stiekem allemaal best relaxed. En we zijn best wel blij met ons mooie wereldje. Want werken in de installatietechniek is gewoon superleuk.

12 reacties op “BENG, PFAS, warmtepompen en Clown Bassie

  • Pjotr

    Er is niks leuks aan voor de burger. Een kennis liet zich ontvallen dat het gasloos maken van zijn nieuwbouwhuis vele tienduizenden euro’s extra kost. Installateurs preken voor eigen parochie. De gemeente weet het ook allemaal niet. De Haagse brekebeentjes hebben er met het klimaatakkoord een puinhoop van gemaakt.

    1. Hallo Pjotr,

       

      Voorlopig hoeft de ‘burger’ nog helemaal niks. In 2050 moeten we als Nederland Co2-neutraal zijn. De overheid zoekt deze oplossing o.a. door alle woningen van het gas af te halen. Hier is niet iedereen het mee eens en hier is het laatste ook nog niet over gezegd.

       

      De markt doet in de tussentijd erg haar best om oplossingen comfortabeler, goedkoper en efficiënter te maken. Sommige oplossingen zullen verdwijnen en anderen zullen blijven.

       

      De één loopt graag voorop en de andere wacht liever even, beide prima toch ;).

       

      Groet,

    2. g van dijk

      en dan de herrie onze buren met een uitgebreide energie installatie op en in hun huis heeft ons besloten maar te verhuizen omdat ons huis onleefbaar is geworden 24 uur gezoem en geronk het is om gek van te worden en de gemeente den haag doet niets!!!

      1. Dit hoort niet! Er zijn genoeg stille alternatieven. Ook achteraf zijn er mogelijkheden om geluid twee beperken.

      2. MarkS90

        Waarom moet de gemeente iets doen? Dat lees ik wel vaker dat als er onenigheid is met de buren de gemeente de schuld krijgt.

        Ben je al bij de buren geweest om ze uit te nodigen naar hun eigen geluiden te komen luisteren? Vast niet anders had je wel anders gereageerd hier. Dus eerst in gesprek met de buren en dan eventueel advies vragen bij de gemeente.

        1. g van dijk

          beste mark wat jij zegt heb ik allemaal gedaan en ben al een jaar bezig ook metingen laten verrichten enz. enz. probleem zit in de lage frequenties en dat hoort niet iedereen maar volgens de KNO arts ik wel en dat komt omdat ik langdurig hieraan bloot gesteld ben! dus niet de gewone db maar de lage frequenties!
          en dat sloopt je 24 uur per dag gezoem lees maar eens op de laag frequent stichting dan snap je het wel

          1. Is het mogelijk om een geluiddempende cover over de buitenunit heen te plaatsen?

  • Bernard

    Volgens mij moet de installatiebranche gewoon de klant centraal stellen, deze klant zo goed mogelijk adviseren en zorgen voor een comfortabele, energie-, geld en klimaatvriendelijke oplossing. De techniek kan allang meer dan BENG & jullie kunnen meer! Al die eisen zijn maar minimumeisen, waarom die als uitgangspunt nemen?

    1. Hallo Bernard,

      Dit is helaas ook de bouw. We doen in het algemeen hetgeen minimaal verplicht is. Wat betreft jouw eerste opmerking ben ik het helemaal met je eens!
      Tijd en moeite steken in een goed advies en uitleg over de woning en de installaties achteraf zorgt voor meer inzichten en tevreden bewoners.

  • Jan

    Stefan,
    Ik heb afgelopen maand een lucht/lucht warmtepomp laten installeren en daar ben ik tot nu toe erg tevreden over.
    Dat is volgens mij is er een hele goede en betaalbare hybride oplossing naast mijn cv ketel.
    De cv ketel gebruik ik nu alleen bij serieuze kou(?) en voor warm water.
    Ik heb zonnepanelen op het dak en betaal € 30 per maand aan mijn energie leverancier.

    Alleen vroeg ik mij af waarom deze warmtepomp uitgesloten is voor een ISDE subsidie.
    En dat terwijl de SCOP en de SEER erg hoog zijn.

    Groeten Jan

    1. Hallo Jan,

      Wat bedoel je met lucht/ lucht, een airco?
      Zo ja, daar kan je inderdaad prima mee verwarmen met een mooi rendement. Ik denk dat hier geen subsidie op zit, omdat je er actief mee kan koelen. Dit kost veel energie.

      Groet Steven

      1. Jan

        Steven,
        Bedankt voor de snelle antwoord.
        Ik bedoelde inderdaad een airco.
        Die wordt bij de isde subsidie omschreven als lucht/lucht.
        Groeten Jan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie