Hoe de thermostaat de geheime huisfeestjes van een tiener kan verraden aan zijn ouders? Een bizar, maar grappig verhaal.
Van een ondernemersechtpaar kreeg ik een klacht: met enige regelmaat zagen ze in hun app dat de temperatuur in huis enorm opliep terwijl er geen warmtevraag was. Hierop onderzocht ik diverse malen allerlei installatiedetails in de woning. Maar net zoals de kiespijn weg is op het moment dat je bij de tandarts bent, was er tijdens mijn bezoeken geen ongewenste aanwarming.
Op afstand regelen
De woning is voorzien van een warmtepomp, die de woning zowel kan verwarmen als koelen. En voor het comfort en tegelijk het tegengaan van energieverspilling hebben de bewoners bij de bouw van de woning gekozen voor een regeling per vertrek. Daarmee is per ruimte de vloerverwarming/-koeling te regelen – zelfs op afstand, via een app.
De warmtepomp heeft een eigen voorregeling die op basis van buitentemperatuur en stooklijn bepaalt of het systeem in verwarmingsbedrijf of koelbedrijf is. De ruimteregeling bepaalt vervolgens op basis daarvan welke groepen vloerverwarming er open moeten en welke dicht moeten zijn. En hoe ik de woning ook onderzoek, welke tests ik ook doe: ik kan geen enkele fout in de regeling ontdekken, ook geen installatiefoutjes of vreemde hydraulische problemen.
Ledjes
Als na maanden van alles proberen zelfs het vervangen van de gehele regeling geen oplossing heeft geboden, geef ik samen met de bewoners bijna de moed op. Ik heb nog een laatste idee. Ik vraag de bewoners om eens exact aan te geven wanneer de woning ongewenst is verwarmd. Ook vraag ik hen om tijdens nog voorkomende ongewenste aanwarming te kijken of er op de vloerverwarmingsregelaar ledjes aan zijn – en zo ja, welke ledjes en welke kleur. Zo hoop ik te kunnen achterhalen welke ruimte de problemen geeft om zo nog specifieker te kunnen gaan zoeken.
En dan komt al snel de aap uit de mouw. Telkens als in de app zichtbaar is dat er ongevraagd warmte is, blijkt het plaats te vinden als het echtpaar vanwege een zakenreis niet thuis is en hun tienerzoon op het huis past. Daarnaast gaat het altijd om een vrijdag- of zaterdagavond. En toen het echtpaar de zoon belde om te vragen welke ledjes aan waren, hoorden ze een heleboel gezelligheid en harde muziek.
Een en een is twee. Betrapt door de thermostaat komt de zoon (op basis van de genoteerde data en tijdstippen, maar vooral door de achtergrondgeluiden tijdens het telefoongesprek) eerlijk op de proppen met de oorzaak van het probleem. Hij geeft graag feestjes in huis en met de aanwezigheid van een grote hoeveelheid feestende tieners stijgt de temperatuur al snel in de woonkamer. Vaak moet hij zelfs de tuindeuren naar het terras openzetten om de temperatuur niet al te ver op te laten lopen.
Zo zie je maar weer: het ligt niet altijd aan de techniek.
75 watt per mens, 125 als ze aan het dansen zijn
En ze staren zich helemaal blind op de hce 80 die het weer gedaan heeft.
Wel een heel leuk verhaal