De markt trekt weer aan, de opdrachten stromen weer binnen en er ligt een flinke uitdaging op ons te wachten. Er is tekort aan personeel, zowel de bekende handjes als kantoorpersoneel. Wie had dat een aantal jaren geleden gedacht? Als mijn kinderen in 2008 een jaar of 18 waren had ik ze hoogst persoonlijk verboden om een studie te kiezen die bouwgerelateerd was. Helaas was ik niet de enige die zo dacht!
Doorpakken of niet?
Stel dat iedereen het weer lekker druk heeft, dat de prijzen weer voor iedereen goed zijn en dat zelfs de orderportefeuille voor begin volgend jaar al aardig vol begint te lopen. Is dat nu juist een reden om achterover te leunen en alles volgens de huidige minimale bouweisen te realiseren, of is dit dan het moment om door te pakken op het gebied van duurzaamheid? In de crisistijd was vaak het argument dat dit onmogelijk was, omdat het te duur zou zijn. Wat is nu het argument om het niet te doen?
Geen gasaansluiting meer
Ook op politiek gebied wordt dit ondersteund. De verplichte gasaansluiting schrappen gaat er niet per direct voor zorgen dat er geen woningen meer met een gasaansluiting opgeleverd zullen worden. En ook die woningen kunnen gerealiseerd worden met een aanzienlijke CO2-reductie. Maar om de doelstellingen van 2050 te behalen moeten we wel haast gaan maken, en daarvoor staat die mooie installatiebranche aan de wieg. De politiek kan ook aan die wieg staan, maar de grootste partijen negeren op dit moment de kraamkamer van de energietransitie.
Situatie 2050
Wel moeten we als markt alvast beginnen met het visualiseren van de situatie in 2050. Hoe ziet ons mooie Nederland er dan uit? Is de Nieuwe Wereld ontdekt? Op wat voor manier verwarmen we onze huizen? Op wat voor manier wordt ons tapwater bereid? Hoe koken we tegen die tijd? Kunnen we wellicht meer lenen als we een lagere of zelfs geen energierekening meer hebben?
Op reis
Als we dit plaatje duidelijk inzichtelijk hebben voor onszelf kunnen we hier naartoe gaan werken. En het zal net zo zijn als een ontdekkingsreiziger die de oceaan over vaart. Af en toe moet hij zijn koers wat bijsturen, en er zijn meerdere vaarroutes. Er komt een onverwachtse storm of een bepaald stuk in de oceaan blijkt echt niet geschikt om doorheen te varen. Toch zal hij er alles aan doen om op de plaats van bestemming te komen.
Beren
In de bouw zijn er al heel veel ‘beren op de weg’ weggenomen. De economie trekt aan. Er is een enorme bouwvraag. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden en de verplichting tot de gasaansluiting is weg. En last but not least, de BENG-normering komt er aan.
Toeval of wijsheid?
Het zal nog steeds een mooie tocht worden, want je bent niet zomaar aan de overkant van de oceaan. Het mooie is, we hebben er nog ruim 32 jaar de tijd voor! De verduurzaming is een ontdekkingsreis. En Columbus was slechts een van de velen. Hij sneuvelde niet, maar werd wel beroemd omdat hij een onverwachte ontdekking deed terwijl hij naar Indië zocht. Is dat toeval of wijsheid? We bejubelen mooie startups, maar vergeten dat voor elk succes 9 mislukkingen staan. Nu een reis uitstippelen van 32 jaar is onmogelijk. Zeker als het een nieuwe wereld betreft. Een meer duurzame wereld. Laten we net zo als Columbus naar Indië gaan, dan komt het goed.
Mijn complimenten Steven van den Bergh geweldig leesvoer de duurzame Columbus.
Eigenlijk verdient jou bijdrage een breder publiek.
By the way. ……… Ik vaar met je mee