U verblijft een aanzienlijk deel van de dag in een vervuild hok. Dacht u nou echt dat het aan het glaasje wijn, de drukte op het werk of de krijsende kinderen lag? De slaapkamer is de slechtst geventileerde ruimte van het huis, en we doen er massaal he-le-maal niks aan.
Als we een nieuwe woning kopen vinden we de keuken, de badkamer en de tuin erg belangrijk. Maar maken we ons ook druk over de luchtkwaliteit? Bij hoofdpijn of slapeloosheid nemen we een pilletje, en gaan we een uurtje eerder het ongezonde mandje in.
Ongezonde ruimte
Meerdere onafhankelijke onderzoeken zeggen het: de luchtkwaliteit in de slaapkamer is in vele gevallen zeer slecht te noemen. Als we slapen produceren we stiekem we een ongezonde hoeveelheid CO2. Dit zorgt er voor dat de luchtkwaliteit in een razend tempo van goed naar slecht verandert. Zelfs als er geen spannende zaken tussen de lakens gebeuren, produceren twee mensen met gemak 2500 ppm CO2. Ter illustratie: in een klaslokaal is 1200 ppm een grenswaarde die alarmbellen doet rinkelen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dergelijke waardes al leiden tot verminderde prestaties. Bij de klaslokalen van de kinderen schreeuwen we moord en brand, maar rondom de ruimte waar ieder mens ongeveer een derde van zijn leven doorbrengt, horen we nagenoeg niks.
Raampje open
Een raam open biedt in veel gevallen ook niet de oplossing, al is dit altijd het tegenargument wanneer je mensen wijst op de noodzaak van ventilatie. Het is op de goede gok ventileren, en niet op basis van vraagsturing. Ook is de kans aanwezig dat je de ruimte met het open raam extra gaat ventileren en overige ruimtes minder, bijvoorbeeld de kinderkamer. Lucht zoekt namelijk de weg van de minste weerstand. De klachten die hier uit voorkomen zijn zojuist genoemd. En veel mensen verwarren kou met frisheid: een grote misvatting.
Centjes en bewustzijn
Ventileerde een woning vroeger wel wat extra langs kieren en gaten; de isolatiegraad van tegenwoordig is dusdanig dat de noodzaak van gericht ventileren steeds groter wordt. Prestatiegericht, en niet enkel voor het bijeensprokkelen van de benodigde EPC-punten. Voor veel
mensen is een ventilatiesysteem nog een kostenpost, en geen voorwaarde voor onder meer een goede nachtrust. Ondertussen formuleert het Bouwbesluit vooral een minimum-eis in kuubs, die niet gebaseerd is op een daadwerkelijke gemeten prestatie. En aannemers en installateurs knikken en gaan over tot de orde van de dag. Het gros beperkt zich tot het vervangen van mv-boxjes of als je geluk hebt: het reinigen van kanalen. Hier ligt een kans om direct de gezondheid van klanten te verbeteren, maar we pakken de handschoen nog te weinig op. Kwestie van centjes en bewustzijn.
Hoe voorkomen we dit?
Er zijn legio mogelijkheden in technieken en systemen. Natuurlijke ventilatie, systeem C (mechanische afzuiging) of een WTW-systeem. Centraal, decentraal, vraaggestuurd. Goed ingeregeld, goed gereinigd. Daar ga ik met volgende blogs nog wel verder op in. Het gaat me nu op het principe: waar de gemiddelde warmtevraag vermindert, stijgt het belang van ventilatie. Al een klein beetje meer bewustzijn in de installatiemarkt is al winst. Stel dat de makelaardij ook op Funda zet hoe gezond een woning is? Als jullie allemaal morgenvroeg bij het ontwaken even aan mij –de blog dan- denken, dan zijn we wéér een stapje verder. Welterusten!
(wordt vervolgd)