Bijna Energie Neutraal Gebouw. Klinkt best mooi, maar is dat het ook? In een tijd waarin het prima mogelijk is om een nieuwbouwwoning Nul-op-de-meter neer te zetten. Zelf vind ik BENG een grote verbetering ten opzichte van de EPC, dus vooralsnog ben ik positief! De radicale verduurzamer vindt het misschien halfbakken – uit de categorie ‘een beetje zwanger’ – ik vind elke stap vooruit richting een duurzamere wereld er eentje.
Alle nieuwbouw
Vanaf eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal (BENG) zijn. Daarom heeft minister Ollongren (BZK) besloten dat alle bouwaanvragen vanaf 1 januari 2020 aan de BENG-eisen moeten voldoen. De nieuwbouw heeft een nieuwe leidraad, waarbij de EPC de prullenmand in kan. De nieuwe eisen zullen gevolgen hebben voor de keuze in technieken. Dit raakt dus indirect de complete bedrijfstak.
Drie indicatoren
De definitieve BENG-eisen zijn nog niet bekend, wel staat dus als vast dat we vanaf 1 januari 2020 aan deze nog op te stellen regels moeten gaan voldoen. Vooralsnog is de verdeling van de drie zogeheten BENG-indicatoren: 25 kWh/m2/jaar energiebehoefte, 25 kWh/m2/jaar primair fossiel energieverbruik en 50% aandeel hernieuwbare energie.
Isolatie, duurzame techniek
In normale mensentaal komt het erop neer dat een woning een maximale warmtevraag per vierkante meter per jaar moet hebben, dit is afhankelijk van de isolatie, luchtdichtheid en het gekozen ventilatie systeem. Deze componenten bepalen hoeveel energie je nodig hebt om de woning op te warmen, hier komt dus een maximum aan. De installaties die je aanbrengt om de woning te ventileren, verwarmen etc. krijgen eenzelfde maximum, in indicator nummer twee. Al is het hier wel mogelijk om dit te compenseren, door bijvoorbeeld extra PV-panelen te plaatsen. Van alle benodigde energie moet minimaal 50% zelf opgewekt worden, het is dus lonend om energiezuinige installaties aan te brengen!
Stap vooruit
De één vind de nieuwe eisen totaal niet spannend en al helemaal niet uitdagend. Een ander gelooft er niet in dat we aan ‘zulke strengen eisen’ kunnen gaan voldoen. Wat je er ook van vindt, we zullen er met zijn allen aan moeten geloven. In een land waar nu nog massaal met de EPC 0,4 onder de arm keteltjes met een overdaad aan pv uit de grond worden gestampt, is dit een grote stap vooruit. Om deze mooie stap alvast te vieren ga ik lekker head BENG-en in mijn kerstvakantie.
Mijn kerstboom met LED-lampen staat in ieder geval al.
Fijne dagen toegewenst!
Beste Steven,
Wat wordt de rol van de EMG (warmtenetten) verklaring in de nieuwe BENG?
In hoeverre beinvloed dit de 3 indicatoren?
Gr.
Hallo Ruud,
Na wat zoekwerk vond ik deze link:
https://www.lente-akkoord.nl/beng-en-warmtenet-installatie-ecowijk-kiem-2/
Carl-Peter Goossen is te vinden via Linkedin. Via hier kan je hem een bericht sturen.
Mocht dit lukken, dan kan je mij een mail sturen. Door op mijn naam te klikken bij dit bericht. Dan zal ik jullie aan elkaar linken.
Groet Steven
P.s.
Over warmtepompen weet ik wel alles 😉
Goede ontwikkelingen.
In Vries wordt al een M.E.C. woning gebouwd!
Herman.
Hallo Herman,
MEC in de zin van Materialen, Energie en Constructies?
Zo ja, dan kom ik graag met je in contact om hier eens over te praten. Zeer interessante ontwikkelingen!
Groet Steven
Vind ik ook interessant Herman. Zit misschien wel een verhaal in voor ons blad. linkje?