Ga naar hoofdinhoud

, , , ,

Help, mijn orders lopen terug!

Foto: Techniek Nederland

Zit je alleen in de particuliere markt? En dan ook nog eens specifiek alleen in de warmtepompen of zonnepanelen? Dan heeft jouw installatiebedrijf het ongetwijfeld lastig door de nieuwe plannen van het nieuwe kabinet. Maar hoe erg is het als het even wat minder gaat? En wanneer moet je als bedrijf ingrijpen?

Nieuwe kabinet

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2027 in één klap afgeschaft. Ook de hybride warmtepomp wordt niet langer de standaard vanaf 2026. We mogen dus ook op langere termijn gewoon een cv-ketel nemen. Beide plannen hebben een grote invloed op het sentiment bij de consument. Want die heeft even op de rem getrapt bij de aankoop van een nieuwe warmtepomp of zonnepanelen. Installatiebedrijven die vooral in de warmtepompen of zonnepanelen zitten, merken dat flink. Zij zien het aantal orders stevig teruglopen. Op dit moment voeren we als accountantskantoor bijna dagelijks gesprekken met installateurs hoe ze daar het beste op kunnen anticiperen.

Pijplijn

Stel je zit specifiek in de warmtepompen of zonnepanelen en je had normaal gesproken altijd voor zo’n zes maanden werk in het vooruitzicht. Hoe erg is het dan dat je nu nog maar een pijplijn van twee maanden hebt? Als je maar iedere dag gevuld hebt, toch? Technisch gezien klopt dat. Maar toch werkt dat zo niet. Want bedrijven worden doorgaans zenuwachtig als de pijplijn terugloopt. Wat als het straks nog maar een maand wordt? Je ziet dat er dan twee dingen gebeuren. Er wordt extra tijd geïnvesteerd om nieuwe klussen binnen te halen. Soms wordt er zelfs iemand nieuw voor aangenomen. Beiden kosten geld. Of we verlagen de tarieven. Maar dan houd je onder de streep ook minder over.

Ingrijpen

Grote vraag is dus hoe ver laat je de orderportefeuille teruglopen voordat je ingrijpt? Bedrijven die hun pijplijn flink zien afnemen, raad ik aan om op tijd kritisch te kijken naar hun kosten. Grootste kostenpost is en blijft het personeel. Misschien moet je op een gegeven moment gaan kijken of je het werk ook met minder mensen afkan. Afscheid nemen van inleners lukt nog wel, maar met eigen mensen doen we dat op dit moment niet zo makkelijk. Zeker niet omdat het perspectief op langere termijn gewoon goed is. Er moeten in het kader van de energietransitie nog ongelooflijk veel warmtepompen en panelen worden geïnstalleerd. Maar wanneer die markt weer aantrekt, is lastig te voorspellen.

Natuurlijk, we kunnen de overheid heel makkelijk de schuld geven. En zeggen dat ie onbetrouwbaar is. Maar uiteindelijk ben je als ondernemer – in goede en slechte tijden –  toch gewoon zelf aan zet. Door zelf beleid te maken richting de toekomst en op tijd te anticiperen. Mijn tip: wacht daar niet te lang mee!

Stefan van Maasakkers is adviseur bij Bol Adviseurs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie