Het was balen, dat het stook- en barbequeseizoen elkaar dit jaar overlapten. Dromend van een nazomer, stond het HR-keteltje alweer de herfst buiten de deur te houden.
Maar er zijn in dit land ook harten die sneller gaan kloppen als de kamerthermostaat weer aanspringt. De ketels brommen weer. En eerlijk is eerlijk: de HR-ketel is volledig terecht de veelgeprezen ruggengraat van w-installerend Nederland. En laat de hoogrendementsketel nu komende maand zijn 30e verjaardag vieren. Daar gaan wij even bij stilstaan.
In 1981 rolden de eerste commerciële modellen van de band, nadat de Gasunie een aantal fabrikanten zo ver had weten te krijgen met de prototypes aan het sleutelen te gaan. De Nefit Turbo was de eerste commercieel geïntroduceerde ketel, en bleef lang koploper. Inmiddels mogen we best concluderen dat er voor iedere warmtewens en ieders portemonnee wel een HR-ketel is.
Gaslobby
Belangrijke technische toevoeging bij dit verhaal is dat de HR-ketel nog altijd evolueert. Dit danken we deels aan de gaslobby van de gasproducerende energiemaatschappijen. Maar ook de tegengestelde lobby, die de schaars gevulde gasbel aangrijpt om niet-fossiele brandstoffen te promoten, heeft zijn effect gehad in de tijd. Discussies over nut en noodzaak dwingt fabrikanten en installateurs tot een messcherpe analyse van kansen en behoeften. Het levert interessante technische oplossingen op. Maar we mogen concluderen: de HR-ketel gaat voorlopig niet uit het straatbeeld verdwijnen. Hij leve lang.
Tapwater
Ketels zijn efficiënter geworden. Waar de warmtevraag steeds minder belangrijk wordt – we isoleren namelijk stevig – is bijvoorbeeld het tapwaterrendement en onderhoud van groter belang geworden. Dat zien we bij de ketelintroducties dit najaar. De komende VSK zal voor een deel in het teken staan in de voortdurende ratrace tussen fabrikanten rond het beste tapwaterrendement en de bijbehorende EPC-reductie. De ontwikkelde hybride varianten met warmtepompen, zonneboilers en elektromotoren beantwoorden aan de vraag naar ‘duurzaam’, met nog altijd die HR-ketel als ijzersterke ruggengraat.
Europa
Ondertussen is de Nederlandse vinding uit de jaren ‘80 in Europa maatgevend geworden. In Engeland vindt de omslag van VR naar HR plaats, en ook in Turkije en zelfs in de Verenigde Staten timmert de Nederlandse ketel trots aan de weg. We mogen niet vergeten dat ons land qua ontwikkeling een koploper in Europa vormt. Ondertussen experimenteren wij driftig met niet-fossiele gassen. Nederland zal ook wat dat betreft de leidende rol waar moeten blijven maken.
Mooie fotoserie
Saillant detail. De HR-ketel brak hier pas na dik tien jaar echt door. De VR-ketel bleek qua rendement en prijs-kwaliteit-verhouding lang de voorkeur te genieten. De trends leren ons dat de levenscyclus van dit mooie product nog lang niet ten einde is. Zolang de branche niet stil zit, staat u nog lang aan het aloude keteltje te sleutelen. Uiteraard met een integraal en prestatiegericht onderhoudscontract. Want de installateur moet ook mee-evolueren. Bekijk de mooie nostalgische bloemlezing op deze site, en blaas net als ik komende maand 30 kaarsjes uit.
De foto’s in de aangeboden fotoserie over de ontwikkeling van de HR-ketel zijn helaas erg klein en slecht leesbaar.
Kunnen ze in betere kwaliteit worden aangeboden?
Groet, Willem.
Op desktop zijn de fotos in ruim formaat 16×23 zichtbaar. U moet hier wel voor doorklikken op de foto’s. Mocht u een foto in HR willen hebben, kunt u altijd de redactie mailen. Geef wel duidelijk aan welke. installatiesanitair@eisma.nl