Ga naar hoofdinhoud

Juist nu: wel of niet een bonus? 4 tips!

Het is coronacrisis. Maar je hebt wel een goed jaar gedraaid. Wat doe je: geef je je werknemers wel of niet een bonus? Wat is juist nu verstandig en wat zijn de voordelen van een bonus? Ik geef je vier tips.

Flexibel

Vooral nu kan het geven van een bonus veel interessanter zijn dan een salarisverhoging. Ondanks de coronacrisis hebben veel installateurs een goed jaar achter de rug en willen ze hun personeel daarvan mee laten profiteren. Maar wat als het volgend jaar economisch minder wordt? Grote voordeel van een bonus is dat je er de volgende keer niet aan vastzit. Je kunt het elk jaar opnieuw bekijken. Een salarisverhoging daarentegen is structureel. Als het volgend jaar minder gaat, kun je niet meer terug. Niet zo vreemd dat steeds meer installateurs juist nu nadenken over het geven van een bonus.

Meer impact

Een bonus heeft vaak ook meer impact dan een salarisverhoging. Die extra bruto honderd euro in de maand is een monteur al snel weer vergeten. Een bonus niet. Daar komt bij dat het geven van een bonus financieel voordeliger is dan een structurele beloning. Want over een bonus komen geen extra pensioenlasten. Dat scheelt je als werkgever al gauw zo’n 10 procent in de kosten. Nadeel van een loonsverhoging is ook dat de lonen bij een volgende cao-verhoging navenant stijgen. Met een bonus daarentegen zorg je ervoor dat je het loongebouw flexibel houdt. Niet onbelangrijk in deze onzekere tijd!

Houd het simpel

Volgende vraag is de hoogte van de bonus. Sommige werkgevers houden bijvoorbeeld 10 procent van de winst van het bedrijf aan. Nadeel daarbij is dat je elke keer de resultaten van het bedrijf inzichtelijk moet maken. Verder geef je dan misschien meer bonus dan je eigenlijk zou willen. Mijn tip is daarom: houd het simpel. Geef je personeel bijvoorbeeld een kwart of een half maandsalaris. De hoogte van de bonus is dan dus gekoppeld aan het salaris. Er zijn ook bedrijven die alle werknemers hetzelfde geven. Bijvoorbeeld netto 300 euro. Je hebt het samen gepresteerd; iedereen is dan gelijk.

Basissalaris

Een bonus blijft natuurlijk een extra. Het belangrijkste is dat het basissalaris gewoon goed is. Dat vinden niet alleen de werknemers. Ook de meeste werkgevers willen dat hun personeel gewoon marktconform verdient. Maar ja, wat is marktconform? Check daarvoor de Salarismonitor van Techniek Nederland. Per functiegroep kun je daar zien wat er gemiddeld wordt verdiend. Dat ligt veel hoger dan de cao. Als je wilt weten hoe het met de vaste lonen van jouw bedrijf zit, dan is dat een mooi vertrekpunt.

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Venray en Uden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie