Binnenklimaat en schoolgebouwen. Wie kinderen heeft, leerkrachten kent, of het nieuws volgt, kent de problematiek. Tragisch, tenenkrommend en schrijnend veelal.
Wie weet heeft u wel eens een schoolgebouw professioneel onder handen gehad. De verhalen gaan meestal als volgt. Oude, gedateerde gebouwen, magere budgetten, onpraktische aanbestedingen, ambtelijke getouwtrek, beslissers zonder technische knowhow. Laat staan dat de prestatie van de installatie of het belang van de kids centraal staat. Als iets model staat voor het mislukte en achterhaalde traditionele bouwmodel dan is het wel de school, en haar niet al te vooruitstrevende bestuurlijke apparaat. Het installatiebedrijf voerde uit, adviseerde nauwelijks –of mocht dat niet-, en de vicieuze cirkel van een achteruithollend binnenklimaat is een feit.
Frisse wind
Het is prettig om te constateren dat het binnenklimaat van schoolgebouwen weer hoog op de agenda staat. De ene frisse school na de andere wordt met veel tamtam geopend. Verdringingsventilatie, gaatjesplafonds. De plaatselijke fanfare rukt uit. Lintjes knippen. Blije kinderen. Dat is natuurlijk deels het gevolg van alweer tenietgedane subsidies. Maar ook het gevolg van een stukje bewustwording. Van het belang van een gezonde leefomgeving, maar ook van het belang van energiebesparing. Nu met duurzame installaties geld verdiend kan worden, is iedereen er –terecht- ook als de kippen bij. Het wrange is dat er, zoals zo vaak, veel verwijtbare erbarmelijke omstandigheden aan vooraf dienden te gaan. Het past feilloos in het patroon; eerst het onheil, dan pas de oplossing.
Gevaarlijk
In Enschede opende Prins Carlos –de duurzaamheidsprins- onlangs een gerenoveerd schoolgebouw. In dit gebouw van slechts 12 jaar oud was het ‘muf en slecht geventileerd’, zo repte de uitnodiging die ter redactie kwam. Ik vroeg ter plekke door naar de omstandigheden. Vanwege ‘bezuinigingen’ was de radiatorcapaciteit destijds met 30 procent teruggeschroefd. Wanneer het vroor, loeiden de radiatoren water tot 90 graden door de lokalen, en dan nog werd het niet warm (genoeg). Elektrische verwarmingen werden erbij gesleept. Ik visualiseerde direct de spelende en grijpgrage kleuterhandjes. En ventilatie? Die hield ook niet over. Er werd namelijk regelmatig ingebroken in de buurt, dus de spaarzame ramen waren dichtgemaakt. De deur naar de gang gaf frisse lucht, of althans dat idee. Hoofdpijn was heel normaal. Dit realiserende, zucht ik van verlichting dat deze school Hart van Nederland nog niet heeft gehaald. Maar de tonnen-kostende operatie tilde het gebouw van energielabel F naar A. Eind goed, al goed.
Alarmbellen
Er is niets gelogen aan de alarmbellen die veel ouders en belangenverenigingen, maar ook de installatiebranche al jaren luiden. Gevangenen hebben het beter dan onze kroost. Maar toch heeft het lang zo mogen zijn, en zijn er nog genoeg schrijnende gevallen. Twaalf jaar geleden is voor de bouwvergunning van de gelauwerde Enschedese school met het volle verstand een handtekening gezet. Een gevaarlijke handtekening.
Je zou de handjes van betreffende partijen, die geen verantwoordelijkheid hebben genomen maar raderen waren in een installatietechnische wanprestatie, haast postuum die gloeiende radiator toewensen. Ook vanwege de vele (gemeentelijke) euro’s die hier zijn vervlogen. Maar na het doorgeknipte lintje lacht iedereen weer. En eerlijk is eerlijk. De basisschool is van een schande een schoolvoorbeeld geworden. Soms moet je niet terugkijken maar vooruitkijken. Maar toch…
Eddie, goed triggerend verhaal.
Wij als 4Green Team willen graag alle obstakels slechten die deze problemen veroorzaken.
De obstakels liggen voornamenlijk in de “Bouwkolom”.
Als we onder betere regie de zaken aanpakken zullen dit soort veelvoorkomende uitwassen tot het verleden behoren
16 November gaan we bij de provincie Overijssel samen met prins Carlos over de financierbaarheid van scholen en VVE’s praten.
We denken ook daar de oplossing gevonden te hebben.
We gaan pleiten voor een garantie fonds en geclusterde aanpak.
Hierdoor wordt 100% financiering haalbaar (bancaire risico’s zijn afgedekt.
We kunnen beter in duurzaamheid investeren dan in Griekse of Italiaanse oebligaties.
Henk Naafs
Algemeen directeur 4Green
Spijker op zijn kop. Heb wel eens itho ventilatiewtw verkocht en geinstalleerd in schoollokalen. Maar dan wil men ook geen ondehoudscontract of niks. en dan is het wachten op problemen. Leraren wisten niet hoe het werkte, geen ruimte voor instrucite. En de gemeente maar sier maken met duurzaamheid, maar wel A zeggen maar geen B zeggen. Het is er niet gezonder op geworden, en wie krijgt de schuld….
@rob vind dat de installatiebranche ook wel hand in eigen boesem mag steken. Het is niet alleen de schuld van scholen en gemeenten. Juist een bedirjf dat goed adviseert kan nu goede zaken doen, want alleen uitvoeren kunnen er zo veel. Installatiebedrijf moet geen radiator verkopen maar een gezond klimaat. Dat is andere koek!