Een situatie die ook in de rubriek installatiefouten op deze website niet zou misstaan… Dit gaat over een woning waar elke dag de melding verschijnt dat de batterijen van de zone ‘slaapkamer’ leeg zijn – terwijl je ze elke dag vervangt. Sterker nog: de exemplaren die leeg zouden zijn, blijken bij nameten gewoon helemaal vol te zijn. Hoe kan dat?
Zoneregeling
Bij de aankoop van de woning waar het in dit geval om ging, troffen de bewoners een zoneregeling voor de vloerverwarming en de radiatoren aan van ongeveer een jaar oud. Hiermee kunnen een aantal vertrekken in de woning zelf de warmtevraag doorgeven naar de ketel. Zo hoeft niet de hele woning opgewarmd te worden als bijvoorbeeld alleen de badkamer ‘s morgens warm hoeft te zijn. Superhandig, dus de kopers waren erg blij dat deze regeling in de woning achter zou blijven. Omdat de nieuwe bewoners een van de slaapkamers inrichtten als werkkamer, maakten ze ook direct een nieuwe zone aan in de regeling. Ideaal dat nu, met het vele thuiswerken, alleen die kamer verwarmd hoeft te worden overdag.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2020/10/Lege-batterijen2-e1603874073633.jpg)
Na een maand of drie in hun nieuwe stekkie kwam er een melding van een zwakke batterij in de ouderslaapkamer. Op zich geen probleem, want het was nog warm genoeg buiten, dus er was toch geen verwarming nodig. Maar wel goed om te weten dat ze die batterijen moesten vervangen bij aanvang van het stookseizoen. Dus dat deden ze. Toen het weer wisselvalliger werd, en ze de herhaaldelijke melding in het centrale display beu waren, vervingen ze netjes de batterijen in de thermostaat van de ouderslaapkamer.
Nieuwe batterijen?
Groot was de verbazing toen de volgende dag de melding ‘batterij leeg’ wederom in het centrale display stond. Maar ach, misschien was er tijdens de verhuizing ergens een lege batterij in het doosje volle batterijen beland. Geen probleem: alle twee de batterijen werden weer vervangen. De volgende dag zagen ze echter wéér dezelfde melding… Vreemd, dus toch eens even een volledige nieuwe verpakking batterijen kopen en opnieuw de batterijen van de thermostaat vervangen.
Ook dat resulteerde helaas niet in het verdwijnen van de melding. Daarom gingen ze alle thermostaten langs om te zien of er ergens een symbool van een lege batterij of een andere foutmelding in het display zichtbaar was. Dat was niet het geval. Dan maar eens in álle thermostaten de batterijen vervangen om er zeker van te zijn dat er nergens een lege of zelfs maar bijna lege batterij aanwezig is. En omdat ze het toch wel erg vreemd vonden, stopten ze alle batterijen in een tester om te zien of er toch misschien een zwakke of lege batterij tussen zat. Dat resulteerde in een tafel vol volle batterijen en uiteindelijk wederom een melding in het display dat de ouderslaapkamer een lege batterij had. Om gek van te worden!
Radiator
Opeens bedachten ze zich dat de ouderslaapkamer geen vloerverwarming heeft, maar een radiator. Mooi weggewerkt in een ombouw, waardoor er dus in die slaapkamer een losse thermostaat hing (de temperatuur meten in de omkasting geeft immers niet de waarde weer die men in de kamer zelf ervaart). Toen was snel duidelijk dat niet de batterijen van de thermostaat, maar van de radiatorknop vervangen dienden te worden. Maar dat bleek lastiger dan gedacht. De koof om het stookkanaal voor die leuke kachel in de woonkamer liep door de ouderslaapkamer, en rara: waar zat de radiatorknop? Inderdaad! In de koof achter de kachelpijp – slechts bereikbaar door een hele smalle inham, en te ver achter de pijp om met de hand ooit nog bij te kunnen. Gelukkig waren de bewoners handig genoeg om een ‘serviceluik’ in de koof aan te brengen om zo toch bij de radiatorknop te kunnen.
Deze casus geeft maar weer eens duidelijk aan dat het plaatsen van mechanische componenten alleen aan te raden is in bereikbare ruimtes! Na het vervangen van de batterijen in de radiatorknop was uiteraard ook de melding in het centrale display verleden tijd. Dat dan weer wel. 😊
Als ik zo’n mooie omkasting zie, krijg ik tranen van verdriet in mijn ogen.
Hoe krijg je het in gods naam nog warm zonder hoge kosten en het is ook niet comfortabel.
Koop a.u.b. een ventilatorset met aanvoersensor dan komt er nog warmte uit de kast.
Die 50 euro heb je snel terug verdiend.
Als je creatief bent maak je het zelf voor de helft van het geld.
Ik heb dat ook zelf bij mij gedaan, zolang het buiten niet vriest is mijn aanvoertemperatuur niet boven de 40 graden geweest en de kosten zijn nog niet de helft
Radiator omkasting. Had verboden moeten worden. En iedere weldenkende duurzame installateur weet wel waarom.