Zoals recentelijk op deze site te lezen wordt het straks minder interessant om een ventilatiesysteem uit te voeren met één CO2-sensor in de woonkamer. Dit houdt in dat er één CO2-sensor in de woonkamer komt en één sensor in de slaapzone.
De slaapkamer, een vies hok
Zelf ben ik hier heel erg enthousiast over. De slaapkamer is immers qua luchtkwaliteit het meeste vieze hok van de woning. Als we hier ook gaan meten op luchtkwaliteit, dan komt het goed! In ieder geval een groot deel van de gevallen.
Helaas blijkt de praktijk vaak weerbarstiger. Zo hoorde ik afgelopen week dat er verschillende ervaringen zijn met bewoners die de CO2-sensor met een hamer (!) van de muur af slaan in de slaapkamer. Waarom? Omdat de afzuig box herrie maakt als de mensen op bed liggen. Deze toert immers op door de verhoogde CO2-concentratie op de slaapkamer. Dus ook met een stil ventilatie systeem blijf je dit houden. Hoe komt dit nou?
Techniek
Dit is op zich niet zo vreemd. Met twee personen in een relatief kleine slaapkamer krijg je al snel een slechte luchtkwaliteit. Dat de CO2-sensor meet dit en geeft aan het ventilatie systeem aan dat er meer geventileerd moet worden. Daar komt bij dat het ventilatierooster in de slaapkamer (te) vaak dichtgezet is in verband met tocht en geluidklachten. Met een dicht ventilatierooster kan de lucht niet worden toegevoerd in deze slaapkamer. En geen toevoer, is ook geen afvoer. De afzuigunit gaat dus de andere vertrekken extra ventileren en de slaapkamer met slechte lucht kwaliteit nog steeds niet.
De CO2-sensor meet dus nog steeds een slechte lucht kwaliteit en geeft weer een seintje aan de afzuig box; dat kan harder! Een simpel bewijs dat techniek in harmonie moet zijn met bewonersgedrag. Want anders slaan we de plank lelijk mis.
Steven,
Mooi onderwerp snij je aan.
De regelgeving wordt een beetje aangepast in de hoop dat de echte wereld er beter van wordt. Herinner jij je Olympia in Amsterdam nog?
Doen wat de bedoeling is in plaats van wat de regels voorschrijven is bijna altijd voldoende om het probleem op te lossen.
Voor het Olympia project is veel tijd, aandacht en onderzoek besteed aan het toevoer systeem om juist de problemen die je nu omschrijft te voorkomen. Bewoners vragen hun gedrag zo aan te passen dat het systeem doet waar het voor bedoeld is maar ze dan niet meer levert wat ze graag willen is net zo iets als vragen of je mee wil werken aan je eigen veroordeling als iets gedaan hebt wat niet mag.
Daar hebben de meeste mensen wel wat weerstand tegen.
Helemaal mee eens Yuri, dat is de ideale oplossing. Om de energie transitie succesvol te laten verlopen dienen bewoners ook hun gedrag aan te passen. In een energie zuinige woning wordt dit (bijna) doorslaggevend naar mijn mening.