Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Met hoeveel verhoog jij je tarieven?

Financial success concept

Met hoeveel ga jij je tarieven in het nieuwe jaar verhogen? Met 3,5 tot 4 euro per uur… Of prijs je jezelf daarmee uit de markt? Het is goed om rekening te houden met de komende cao-verhogingen. Hoewel we nu natuurlijk nog niet weten waar die op uitkomen, kun je nu wel al een inschatting maken.

Best lastig

Best lastig om een prijsverhoging door te voeren op basis van onder andere een nieuwe cao, waarvan we de uitkomsten op dit moment nog niet kennen. De huidige cao loopt eind maart 2024 af. Voor het indexeren van je uurtarief richting het nieuwe jaar geeft Techniek Nederland geen advies, maar ze verwijst daarbij wel naar cijfers van het CBS.

Daaruit blijkt dat we het afgelopen jaar een indexactie hadden van 5,6 procent. Als het gaat om de nieuwe cao hoor ik in de wandelgangen bedragen van tussen de tien en veertien procent over een periode van twee jaar. Per jaar is dat dus een cao-verhoging van tussen de vijf en zeven procent. Dat zijn forse stijgingen. Deels zit daar waarschijnlijk een inhaaleffect in, omdat de vorige cao vrij vroeg was afgesloten, waarbij nog geen rekening was gehouden met de stevige inflatie die daarna kwam. En daarbij komen nog de reguliere stijgingen van de lonen.

Laten we er voor het gemak eens vanuit gaan dat de loonkosten in 2024 met zes procent stijgen. Je kunt dan vrij eenvoudig doorrekenen wat dat met je kostprijs doet. De kostprijs per montage-uur zit op dit moment gemiddeld op zo’n 75 euro. Als je weet dat ongeveer 75 procent van je kosten de loonkosten zijn, dan kom je dus uit op een kostprijsstijging van 4,5 procent.

Tel daarbij op de overige kosten die ook iets zullen stijgen. Laten we uitgaan van zo’n drie procent. Voor de totale kostprijs kom je dan uit op een indexatie van tussen de vijf en zes procent. Hanteer je een uurtarief van zeventig euro, dan zul je dus ook dat tarief met vijf tot zes procent moeten verhogen. Wat uitkomt op zo’n 3,5 tot 4 euro per uur.

Niet afwachten

Dan de vraag wanneer je de prijzen verhoogt. Doe je dat vanaf 1 januari of pas per 1 juli van het komend jaar als de nieuwe cao bekend is? Ik ben zelf niet zo’n voorstander van afwachten. Dus doe het gewoon nu al. Want stel dat je nog niet indexeert – en nog even afwacht tot de volgende zomer – dan zit je daarna alweer snel tegen de volgende cao-verhoging en indexatie aan. De kans dat je dan een keer overslaat, is groot. Doe het daarom tijdig en wacht niet af. Want alles wat je niet indexeert, haal je later nooit meer in. En het trapsgewijs doen, dus nu 2,5 procent en op 1 juli opnieuw, vind ik niet erg slim. De klant hoeft er nu maar één keer over na de denken als jij je tarief met vijf tot zes procent verhoogt.

Projectgebonden uren

Een extra argument om je prijzen per 1 januari te indexeren is dat de totale kostprijs ook verder oploopt doordat het ziekteverzuim in de branche toeneemt. Verder zien we dat er steeds meer verlofdagen worden opgenomen. Zoals de vijf dagen ouderschapsverlof. Ook daardoor stijgt de kostprijs. Om de kostprijs niet helemaal door het dak te laten gaan, is dít misschien een goed moment om ook de projectgebonden uren naar de klant in rekening te brengen. Zoals die van de werkvoorbereider. 40 procent van de installatiebedrijven doet dat al. Maar dat betekent dus ook dat zestig procent dat nog niet doet. Dit zijn vooral de kleinere installatiebedrijven. Het grote voordeel van het doorberekenen van de projectgebonden uren is dat je meer uren kunt factureren, maar ook dat de kostprijs met ruim elf euro per uur daalt. Immers, je kunt de kosten van het bedrijf over meerdere uren verdelen.

Mijn idee: sla twee vliegen in één klap. Bereken vanaf nu je projectgeboden uren door en indexeer op tijd je tarieven!

Wat doet jouw installatiebedrijf, vul hieronder de poll in.

Met hoeveel gaat jouw bedrijf de uurtarief per 2024 verhogen?

Bekijk resultaat

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Met hoeveel verhoog jij je tarieven?

  • In het Uurloon is de overhead van een bedrijf al verdisconteert, je geeft aan dat het gerechtigd is om nogmaals deze verdiscontering van calc wvb bim etc extra door te belasten ik streep ze uit de begroting al veertig jaar

    1. Stefan van Maasakkers

      Als deze projectgebonden uren in rekening worden gebracht, dan kan het montage-uurloon ook dalen, anders is het dubbel op. Door het doorbelasten van deze uren, krijg je uiteindelijk een ”eerlijkere” prijs. Werk waar veel projectgebonden uren in zitten worden hierdoor wat duurder. En als dat minder is, wat goedkoper.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie