Negen heel goede redenen voor installateurs én woningeigenaren om per direct alleen nog maar concentrische rookgasafvoeren voor hun gasinstallaties te willen. En om op 11 mei een uurtje in te schakelen voor het gratis bouwwebinar ‘Voorkeur voor veiligheid‘ over dit actuele thema.
Koolmonoxide: talk of the town
Het onderwerp koolmonoxide, de stille sluipmoordenaar, is nu hot en veelbesproken, en niet alleen onder installateurs. De politiek praat erover, de branche neemt maatregelen, er zijn campagnes gaande; er komt een verplichte erkenningsregeling aan voor gasinstallateurs. Was het koolmonoxidevraagstuk voor de gemiddelde Nederlander lang een –onterechte- ver van mijn bed-show. Nu kan hij er niet langer omheen. De gasinstallatie in woningen kan en moet veiliger, en u speelt een sleutelrol.
Een goed verhaal
In een vechtmarkt als de cv-ketelmarkt zoeken installateurs constant naar argumenten om zich te kunnen onderscheiden van de pragmatische professional of de goedbedoelde hobbyist. Kennis van materialen, veiligheid, en daarmee ook een voorkeur voor concentrisch en de techniek die daarbij komt kijken, schept een voorsprong. De klant, professioneel of particulier zal hier, zeker onder invloed van de publiciteit rondom het koolmonoxide-dossier, wel aan toe moet geven. Prijzen blijven scherp, maar een goed verhaal is inmiddels wat waard.
Investeren in overbrugging
Koolmonoxide komt voort uit het onvolledig verbranden van aardgas. Aardgas? Daar stoppen we toch mee? Klopt deels; maar dat ontneemt de markt niet om juist of ook nu verantwoordelijkheid te nemen. De grote aandacht voor keuzes in technische oplossingen voor de toekomst, biedt ook aandacht voor de installatie van vandaag en de overbrugging van de tijd tót Nederland van het aardgas af gaat. Kortom: huiseigenaren zijn bewuster bezig met hun installatie, en dat is al een winst ten opzichte van het verleden. Nederland heeft ongeveer 7 miljoen gasaansluitingen, waarvan ongeveer 10% concentrische afvoeren kent. Afgelopen jaar werden nog dik 400.000 toestellen geplaatst, maar lang niet zo veel rookgasafvoeren. Dit zijn nog steeds significante en uitdagende ingrediënten om te vernieuwen, ook al wordt het aantal gasaansluitingen elk jaar enkele procenten minder.
Veiligheidsvangnet
Het verhaal van het veiligheidsvangnet, dat ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid ertoe gebracht heeft om concentrisch aan te bevelen. In het kort: mocht de rookgasbuis gaan lekken worden rookgassen via de luchttoevoer teruggevoerd naar het toestel, dat hierdoor op storing springt, en geen rookgas meer produceert. Dus mocht er sprake zijn van koolmonoxideproductie in de rookgassen, dan wordt de bron ervan uitgeschakeld. Een traditionele koolmonoxidemelder die niet in verbinding staat met de ketel, hoe nobel ook, schakelt geen bron uit. Een parallelle rookgasafvoer is goed aangesloten ook veilig. Maar veiliger is niet voor niets een overtreffende trap.
Prijsverschil nagenoeg verdwenen
Concentrisch is duur(der); een belangrijk vooroordeel van veel bedrijven. Het grotere aanbod en de grotere vraag hebben hun werk gedaan. Wanneer een installateur de rekensom maakt van toestel tot en met dakdoorvoer, is concentrisch niet duurder dan parallel. De meerprijs van de materialen kan zo ongeveer wel weggestreept worden tegen tijdwinst in montage, minder buis, minder beugels, de adapter en een broekstuk en de genoemde materiaalbesparing.
Technisch doorontwikkeld
Hoewel de techniek in heel Europa al jarenlang wordt toegepast, waren er veel installateurs die technische bedenkingen hadden. “Is de verbinding met de binnenbuis wel zo zeker?” “De constructie is minder flexibel in de krappe ruimte.” Fabrikanten hebben niet stil gezeten. De kunststof pushfit-systemen zijn een grote verbetering, inkorten eenvoudiger, en ook installateurs zijn meer bereid om tradities los te laten wanneer er een hoger doel gediend wordt. Beugelen kan tegenwoordig zijwaarts; ook een stuk eenvoudiger.
Breed aanbod
Er is inmiddels wat te kiezen op concentrisch gebied. Grofweg zijn er drie aanbieders die elk hun eigen assortiment voeren in concentrisch: Ubbink, Burgerhout en Cox Geelen. Alledrie fabrikanten zijn vertegenwoordigd in Rogafa, de brancheorganisatie die de concentrische rookgasafvoer ook als voorkeursoplossing naar voren heeft geschoven. Alle drie ook leverancier van parallelle systemen, dus uitstekend in staat om de installateur goed te adviseren.
Toestellen beschikbaar
Voor de Nederlandse markt werden cv-toestellen lange tijd af-fabriek geleverd met parallelle aansluiting. Dit betekent dat de installateur voor een concentrische rookgasafvoer een adapter nodig had. Extra moeite, extra materiaal, met dito kosten. De grootste ketelfabrikanten leveren inmiddels ook concentrisch af-fabriek aan de groothandel. Een ontwikkeling die naar verwachting verder door zal zetten richting de rest van de markt. In het buitenland is concentrisch al jarenlang de standaard, dus het is bij wijze van met een druk op de knop geregeld. Het is aan de groothandel om de exacte voorraad te bepalen.
Markt beweegt
Het spel is nu op de wagen. Grote servicebedrijven, met tienduizenden toestellen op jaarbasis stappen over. Maar ook kleine installateurs zijn of gaan overstag. Dit betekent dat het aandeel concentrisch al dit jaar al fors toe gaat nemen. Dit betekent dat uw concurrentie het concentrische verhaal adopteert. Professionele opdrachtgevers, maar ook kritische consumenten gaan vragen of eisen stellen. Veel corporaties doen het al. Bestekken vragen erom. Stapt u op de trein, of laat u hem passeren?
11 mei: webinar
Benieuwd naar achtergronden, ervaringsverhalen en meer over de techniek: op 11 mei organiseert groothandel Rensa, samen met Ubbink een praktijkgericht webinar over de concentrische rookgasafvoer. Hierin spreken experts en ervaringsdeskundigen over deze trend! Aanmelden voor dit gratis online seminar kan hier!