Het komt stilzwijgend dichterbij: de wettelijke erkenningsregeling voor installerend Nederland, verpakt in een waas van onzekerheid. Het ziet ernaar uit dat niet alleen het installatiebedrijf, maar ook de monteurs aan de regeling moeten voldoen.
Vooruitlopend op de wettelijke erkenningsregeling is in 2015 het OK CV label geïntroduceerd. Het is nog niet bekend of OK CV volledig voldoet aan de richtlijnen die gesteld zullen worden, maar de verwachting is dat OK CV in ieder geval grotendeels hieraan voldoet. In de markt wordt het label door de één omarmd en door de ander verafschuwd. Maar door alleen te mopperen lossen we niets op.
De werkzaamheden
Het ziet ernaar uit dat de wettelijke regeling alleen geldt als er werkzaamheden worden uitgevoerd aan cv-ketels, warmwatertoestellen en aan de rookgasafvoer/ luchttoevoer. Voor werkzaamheden aan de huishoudelijke gas- en waterinstallatie en warmte-afgiftesystemen is waarschijnlijk (nog) geen wettelijke erkenning nodig. Ik zou als consument graag een servicemonteur over de vloer willen hebben die niet alleen voldoende kennis heeft van de cv-ketel of het warmwatertoestel, maar ook van de installatie die aan het toestel is vastgeknoopt. Het vormt tenslotte wel één geheel.
De ketelhanger
Wat gaan de bedrijven doen die straks niet kunnen voldoen aan de gestelde eisen voor een certificering? Ik denk hierbij aan bedrijven die in een heel andere tak van sport actief zijn, maar daarnaast ook ketels vervangen of zelfs onderhoud uitvoeren. Ik zal jullie besparen om wat voor bedrijven het gaat.
De nieuwste trend is een verhaal dat mij is verteld tijdens een training. Het gaat hier om een installateur die volgens afspraak de oude ketel weghaalt en de nieuwe ketel ophangt voor een verbazingwekkend lage prijs. Het aansluiten en het in bedrijf stellen was dan ook niet bij de prijs inbegrepen en gebeurde simpelweg niet. Het gaat hier om een niet-erkend bedrijf, maar als hij alleen de cv-ketel vervangt heeft hij ook geen erkenning nodig. Zou dit echt een nieuwe trend worden? Ik hou mijn hart vast, want hier is niemand bij gebaat.
“Het aansluiten en het in bedrijf stellen van de ketel was niet bij de lage prijs inbegrepen”
Het OK CV certificaat
Om een halt toe te roepen aan de niet erkende installateurs is door een aantal partijen binnen de branche OK CV licentie op vrijwillige basis in het leven geroepen. Omdat alleen erkende bedrijven voor een licentie in aanmerking komen, is het voor de consument ook in één oogopslag duidelijk waar ze mee in zee gaan. Maar doen ze dat ook? Erkende Installatie bedrijven kunnen een licentie aanvragen op de site. Ook de service monteurs die onderhoud aan gastoestellen uitvoeren moeten in het bezit zijn van het juiste diploma. Dan kan het bedrijf voor deze monteurs een certificaat kan aanvragen.
“Twee jaar schoolbanken versus twee dagen cursus”
Niet-erkende installateur met certificaat
Zijn we met het OK CV certificaat ook in één keer bevrijd van de niet erkende installateurs die aan het gastoestel komen? Ik moet jullie teleurstellen, ook voor die installateurs is het mogelijk om, op persoonlijke titel, ook in het bezit kan komen van een certificaat. Als zij wel over voldoende ervaring beschikken, maar dat niet door een diploma kan aantonen kunnen zij na een tweedaagse cursus het OK CV examen doen. Zijn ze geslaagd voor zowel het praktijk als het theorie examen dan kan ook de niet erkende installateur het OK CV Energie Service Specialist certificaat aanvragen. Maar ze kunnen níet in het bezit komen van een licentie voor het bedrijf.
De schoolbank
Wat ik niet helemaal kan rijmen; wie beoordeelt de installateur zonder diploma of hij voldoende ervaring heeft? Stel dat dat hij slaagt voor het examen, dan komt hij in het bezit van het Energie Service Specialist certificaat. Deze heeft dezelfde waarde als het certificaat van de monteur die wel het juiste diploma heeft. Deze monteur heeft hiervoor echter wel twee jaar in de schoolbank gebivakkeerd. Kan de installateur nu in twee dagen de zelfde kennis vergaren dan de monteur met twee jaar studie? Wil de installateur toch in aanmerking komen voor de juiste erkenning zou hij of zij dan toch plaats moeten nemen in de schoolbank?
De zoektocht naar vakmensen
Op dit moment zijn er nog heel veel installatiebedrijven die niet in het bezit zijn van de benodigde erkenningen. Wat als die bedrijven met de vingers van de cv-ketel en warmwatertoestellen af moeten blijven? Wie gaan dan al dat werk uitvoeren? Met alleen de gecertificeerde bedrijven kom je er lang niet. Als je de voorspelling mag geloven zal er een mega tekort ontstaan aan vakmensen in de nabije toekomst. Hoe willen we dat gaan oplossen?
Ik hoor van jullie.
Zolang er geen eindcontrole is zal het op niets uitlopen.
En daarnaast als bv de verzekering het niet eist bij eventuele schade door slecht onderhouden toestel zal het niets uitbrengen.
Wat mij het beste lijkt is een systeem waarbij de installateur een cv toestel aanmeld voor garantie bij de fabrikant, hier steekproefsgewijs uit kiesen om ter plekke te gaan controleren of alles aan de eisen voldoet, net als deapk bij auto’s bijvoorbeeld.
Beste Michel.
Dat is nog eens een knappe en slimme mededeling en oplossing.
Dan moet je wel je werk goed doen . Doe je dat niet dan bij 3 keer onder zware controle of boetes.
Beste Marius Valk.
Ik ben toevallig zo iemand van
( Ik zal jullie besparen om wat voor bedrijven het gaat )
Mijn hoofdtaak is niet ketel onderhoud en ketel installatie. Maar ik kan je gerust stellen dat ik mijn werk tientallen keren beter uitvoer dan die knuppels bij grote installatie en onderhouds bedrijven. Ben vanaf mijn 16e opgeleid door de beste monteurs. Helaas kan ik met alleen ketel plaatsing en ketel onderhoud mijn werkpakket vullen. Daarom ben ik op 6 werk vlakken zeer goed in mijn vak. Voor storingen e.d. hoef ik normaliter nooit terug te komen en mijn rookgasmeter is gecertificeerd en afstellen van ( bepaalde merken ketels ) gaat mij zeer goed af. Zo zullen er nog tientallen bedrijven die in mijn mening meegaan. Hoeveel onderhouds bedrijven werken met onderhouds monteurs die binnen 20 minuten bij de klant weg zijn. Ik die er een 3/4 tier over tot een uur. Dus praat mij even niet van ( Ik zal jullie besparen om wat voor bedrijven het gaat ).
Ik geef u wel gelijk met dat het kaf van het koren gescheiden moet worden en ik zal zekerdit jaar de 2 dagen proberen het certificaat te halen als de normaleZZP al toegelaten wordt.
Ik kan mijn tientallen klanten waaronder grote VvE en studenten huur bedrijven niet in de steek laten. Nu hebben ze mij die het goed doet en niet iemand die maar wat doet. Hopelijk wordt er met de nieuwe regeling ook rekening gehouden met de strikte ZZp-er.
Raijmond
Onderscheidend vermogen en aantoonbare kennis van zaken
Het wekt vertrouwen als u zich op kwaliteit kunt onderscheiden met het predicaat ‘Erkend installateur’. Nog belangrijker is dat u heeft aangetoond de juiste kennis en vaardigheden te bezitten om veilige installaties te ontwerpen. Want veiligheid boven alles!
je kunt een EVC technischbeheerder aan vragen bij Sterkin of KvINL
Hallo vakmensen
Ik ben technisch opgelegd (LTS-MTS) maar heb het vak uiteindelijk in de praktijk geleerd! kennis en ervaring komt met de jaren. Daar kan geen opleiding aan tippen.
Ik vindt dat mensen die goed met de handen kunnen werken en technische zijn, beter waardeert morgen worden! Het tekort aan vaklui is dan zo opgelost!
Mijn voorstel is dat er een APK komt voor cv ketels, net als bij auto’s ! Hier zal de overheid over moeten beslissen. Blijkbaar is men nog niet overtuigd van de risico s bij het niet vakkundig werken aan cv installaties. Moeten er eerst meer doden vallen… Er ligt een grote uitdaginging voor de Uneto VNI om de overheid hiervan te overtuigen!!!
Ben het ook eens met een apk of iets dergelijks maar daar moet dan toezicht op zijn en er moet door verzekeraars eisen worden gesteld aan het onderhoud en aan wie dit gaan uitvoeren. Als iedereen zomaar overal aan mag werken zal dit nooit veranderen. Als dit dan OK cv blijft heten vind ik het goed, als het maar een landelijk label is met een meerwaarde voor de installatie branche. Ook fabrikanten hebben een verantwoordelijkheid mbt het leveren van hun producten en aan wie, dit geld ook voor de groothandels. Niet alleen maar aan zoveel mogelijk omzet denken.
In Duitsland mag een niet erkend bedrijf gastoestellen aanleggen. Als dit gedaan is dan komt de schoorsteenveger, die een gedegen en erkende opleiding heeft gevolgd en erkent is, het toestel keuren. Waarom komt er in Nederland niet een instantie die hetzelfde doet? Voor kleine bedrijven en zzp’er zijn de extra kosten niet te betalen. En er zijn genoeg monteurs die geen diploma hebben maar meer dan genoeg ervaring om een ketel aan te leggen
Ik heb als ZZp er, de cursus voor oke cv monteur gedaan, en moest, om deze erkenning te krijgen, ook (verplicht) lid worden van diverse Branche organisatie, en al mijn behaalde diploma’s, en certificaten, die ik in het verleden heb behaald, overleggen. Logisch.
Maar nu is er van de overheid besloten dat deze Oke CV certificaat niet erkent wordt, en moet ik alsnog (weer) op cursus, om dit nieuwe CO certificaat te behalen.
Krijg ik nu de gemaakte kosten, die door de branche organisatie werd opgedrongen, weer terug?
Mag een installatie bedrijf waar ik altijd klant ben geweest mij zomaar uit hun systeem halen?
Zonder daar een bevestiging of mij in kennis heeft gesteld.