Er wordt in de installatiebranche de laatste jaren steeds vaker parttime gewerkt. Dat blijkt uit de Salarismonitor 2023 van Techniek Nederland. Ook het ziekteverzuim is flink gestegen. Verder wordt de gemiddelde monteur steeds ouder en blijven we lang bij dezelfde baas werken. Een aantal opvallende cijfers op een rij.
Groeiende behoefte
We beginnen met de salarissen. In twee jaar tijd zijn we in de installatiebranche gemiddeld tien procent meer gaan verdienen. Afgezien van een cao-verhoging van 7 procent in die twee jaar, zijn werkgevers dus niet zo heel veel extra kwijt aan lonen. Wat wel opvalt, is het ziekteverzuim. Dat is de laatste jaren flink gestegen. In 2019 was dat nog 4,2 procent, in 2021 4,8 procent en nu zitten we al op 5,5 procent. Als je dat vertaalt naar het aantal uren dat er in een bedrijf gemaakt wordt, dan is dat dus aanzienlijk.
Iets anders wat opvalt in de Salarismonitor 2023 van Techniek Nederland is het aantal werknemers met een parttime dienstverband. Vaak wordt gezegd dat parttime werken in de bouw en de installatiebranche niet werkt. En dat het ook nog maar weinig gebeurt. Maar wat blijkt? In vier jaar tijd is het aantal parttimers in de installatiebranche gestegen van 12 naar maar liefst 19 procent. Bijna 1 op de 5 werknemers dus! Dat onderstreept de toenemende vraag onder werknemers in onze branche om meer parttime te gaan werken. Die behoefte blijkt ook uit een recent onderzoek van Wij Techniek onder nieuwkomers op de installatiemarkt. Als werkgever kun je parttime werken dus niet langer als een modeverschijnsel afdoen. Het is een trend waar je wel degelijk rekening mee dient te houden!
Gemiddeld dienstverband
Ander punt is dat werkgevers vaak zeggen dat werknemers in de branche erg snel van baan wisselen. Met een gemiddeld dienstverband van 12 jaar valt dat reuze mee. En zoom je nog wat verder in op de cijfers van de Salarismonitor, dan heeft 25 procent zelfs een dienstverband van meer dan 18 jaar. Het verloop is dus veel minder groot dan we vaak denken. Wat je wel ziet, is dat de gemiddelde leeftijd bij bedrijven is toegenomen. Tja, we worden allemaal ouder. In vier jaar tijd is daar twee jaar bijgekomen.
Langer werken
Dat laatste komt denk ik ook doordat sommige werknemers na hun pensioen langer blijven doorwerken. Je ziet dat steeds vaker gebeuren. Of dat ze na hun 60e gebruik maken van de Regeling Generatiepact. Een regeling waarbij je vanaf je 60e vier dagen gaat werken en toch nog zo’n 4,5 dag per week uitbetaald krijgt. Je levert dus relatief weinig salaris in, maar krijgt daar dus wel een extra dag in de week vrij voor. Voor oudere werknemers een prima manier om fit te blijven en langer door te blijven werken.
Sommige werkgevers zitten er niet zo om te springen dat hun monteur één dag in de week – bijvoorbeeld op woensdag – vrij is. Want we hebben het al zo druk. Maar het is ook een manier om een oudere werknemer langer fit te houden. En misschien zelfs na zijn pensioen aan jou te blijven binden. Ook hier geldt: zet het als werkgever niet weg als een modeverschijnsel, maar omarm het. Want aan oudere monteurs komt straks een gebrek: slechts 6 procent is jonger dan 25! Ook dat blijkt uit de Salarismonitor.