Ga naar hoofdinhoud

Personeelstekort? Zo los je dat op!

We kunnen met z’n allen in de branche blijven roepen dat er niet genoeg personeel is, maar daar lossen we niks mee op. Je kunt veel beter kijken wat je er zelf aan kunt doen. Bekijk het eens met een ander perspectief. Door uit een ander vaatje te tappen! 4 manieren om het tekort aan vakmensen op te lossen.

1. Zij-instromers

Natuurlijk zijn we allemaal op zoek naar die ene goede technicus. Liefst met ervaring, communicatief en die ook nog eens goed in het team ligt. Dream on! Zo’n alleskunner is vaak lastig te vinden. Durf daarom ook eens wat breder te kijken. Waarom kies je niet voor iemand die in de eventbranche heeft gewerkt? Of de horeca? Sectoren die het afgelopen jaar lastig hebben gehad. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ze een beetje technisch zijn. Of op z’n minst affiniteit hebben met techniek. Die opleiding komt dan vanzelf wel. Bijkomend voordeel is dat ze vaak goed kunnen organiseren. En ook nog eens klantvriendelijk zijn. Daar heb je meer aan dan een superervaren monteur die een hork van een vent blijkt te zijn.

2. Uitbesteden

Je hebt eigenlijk te weinig personeel. Maar je wilt toch alles zelf blijven doen. En je komt ook nog eens om in het werk. Tja, dan loop je dus vast. Kijk daarom of je meer samenwerkingsverbanden met andere installateurs kunt aangaan. Of dat je bepaalde werkzaamheden gewoon uitbesteedt. Werkzaamheden die andere bedrijven beter en sneller kunnen. Dan beperk jij het tot alleen het regelwerk. Doe je dat goed, dan verdien je daar per saldo misschien nog wel meer aan. Verder houd je zo meer tijd over voor de werkzaamheden waar je als bedrijf wel goed in bent. Schoenmaker, blijf bij je leest, zeg ik altijd.

3. Efficiënter werken

Een andere manier om het nijpende tekort aan personeel terug te dringen, is om als bedrijf efficiënter te werken. Als je met elkaar slimmer werkt, heb je ook minder mensen nodig. Durf daarbij ook je personeel te betrekken. Vraag hen wat er slimmer en beter kan. Als directie ben je vaak bedrijfsblind. Je personeel weet vaak veel beter wat er anders kan. En ze komen vaak met eenvoudige oplossingen, die helemaal niet duur hoeven te zijn. Grote voordeel is dat deze oplossingen direct een breed draagvlak krijgen. Omdat deze door henzelf zijn bedacht. Zo eenvoudig kan het zijn!

4. Minder werk aannemen

Er is nu zo verschrikkelijk veel werk in de installatiebranche. Je kan daardoor heel selectief zijn. Door goed te kijken welke klus je wel aanneemt en welke niet. Sommige kun je uitbesteden. Omdat anderen daar beter in zijn. Maar sommige klussen moet je ook gewoon niet willen doen. Omdat ze gewoon niet passen bij je bedrijf. Durf daar duidelijke keuzes in te maken. Je zult zien dat dit ook een positief effect heeft op je eigen personeel. Ze doen daardoor alleen maar dingen waar ze goed in zijn. En ze krijgen zo ook niet te maken met allerlei inleners die op het laatste moment worden ingevlogen. En die er een puinhoop van maken. Selectief zijn in het werk dat je aanneemt geeft rust. Maar het zorgt bovenal voor werknemers die het naar hun zin hebben. En minder snel om zich heen kijken naar een andere baan. Dat is de snelste manier om personeelstekort tegen te gaan; door ze niet te laten lopen!

Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Venray en Uden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie