Ga naar hoofdinhoud

Van toestel- naar systeemtraining

Wanneer een surfer de golf mist staat hij stil en moet hij wachten op de volgende, en zal hij nooit winnen. Je kunt een gepasseerde golf nooit meer inhalen. Als de nieuwste technieken en innovaties als een golf te ver voor de installateur uitrollen, zal hij steeds verder achterop raken. Bijblijven in de vooruitgang van de installatietechniek, in de breedste zin van het woord, is een moeizaam proces maar een must.

Doe ik het nog goed?

surferHet is wel heel belangrijk om keuzes te maken bij welke nieuwigheden je wilt aanhaken. Als installateur moet je jezelf op het moment van ontwaken altijd afvragen: doe ik het nog goed, wat brengt mij de toekomst? En voor je gaat slapen: heb ik het vandaag goed gedaan? Plak in ieder geval geen kreten op de gevel waarvan je de betekenis niet weet.

Interpretatie van terminologie

Praat alleen over dingen die je kunt uitleggen. Door al deze nieuwe termen die je steeds in je oren krijgt getetterd ga je het zelf ook steeds vaker gebruiken. Neem de woorden, duurzaam, innovatie, of hybride. Maar weten we eigenlijk wel wat deze termen betekenen? De installateur moet zich afvragen of zijn bedrijf wel volgens bovengenoemde kreten werkt of wil werken. Ik wil jullie allemaal uitnodigen om mij in het kort de betekenis van de drie kreten uit te leggen. Feit is dat alle deze termen op verschillende manieren te interpreteren, uit te leggen en uit te dragen zijn.

Beetje van alles. van alles een beetje

IMG_7128In mijn functie als technisch instructeur heb ik veelal te maken met servicemonteurs of installateurs die storingen verhelpen en onderhoud en reparaties uitvoeren aan gastoestellen. Door het volgen van een opleiding en trainingen bij fabrikanten, weten ze heel vaak nog maar een beetje van alles. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat een probleem niet in de cv-ketel te vinden is, maar dat de installatie de boosdoener is. De uitdaging voor de monteur is nu om alles van alles te weten, dus niet alleen van de cv-ketel maar ook wat er aan vast zit, om tot een goede (probleem) oplossing te komen. Maar de kennis van een installatie is nog steeds een ondergeschoven kindje die veel te weinig aandacht krijgt. In bijna alle gevallen wordt bij installatiefouten aan de aanpalende techniek wat gemorreld in de cv-ketel met als resultaat dat het toestel weer als een aan– uit cv-ketel werkt. Dat is doodzonde.

Van ketel naar systeemtrainingen

Als ik het internet afstruin op zoek naar installatiefouten of problemen, word ik bedolven onder één onderwerp, hydraulisch inregelen als oplossing, waarmee je ook nog eens heel veel procenten energie zou kunnen besparen. De één heeft een nog betere manier om hiermee de problemen op te lossen dan de ander. Het hydraulisch inregelen is inmiddels heilig verklaard, maar dat is onterecht. De installaties moeten gezien worden als een systeem waar alles van A tot Z moet kloppen. Ik heb besloten om de reddingsboei uit te gooien om te voorkomen dat we verdrinken in de golf van de nieuwste ontwikkelingen, terwijl we amper het hoofd boven water kunnen houden in de bestaande technieken en systemen.

Ketel kan het niet alleen

training2Onder het motto “de ketel kan het niet alleen” zijn we bij Remeha als eerste ketelfabrikant gestart met complete systeemtrainingen. Ga voor jezelf maar na wat er aan een cv-ketel wordt vast geknoopt. En als het na de renovatie niet werkt krijgt de cv-ketel vaak de schuld. Bij de systeemtrainingen passeert niet alleen de cv-ketel de revue, maar ook alles wat met de diverse geïnstalleerde systemen te maken heeft. We willen voorkomen dat de servicemonteur met oogkleppen op of met een tunnelvisie de cv-ketel bestormt, maar dat hij/zij ook goed rond gaat kijken in de installatie of alles wel goed functioneert.

Een goed samenspel

opening trainingAls je niet weet hoe dingen werken kun je fouten niet herkennen. De servicemonteur wordt ingezet als de cv-ketel of het systeem niet goed functioneert. Het is dan voor de servicemonteur belangrijk voldoende kennis te hebben van het systeem van A tot Z. Het is ook belangrijk dat klant, de ontwerper, de calculator en de monteur op één lijn zitten. Maar die verwachtingen leg je natuurlijk op papier vast (denk ik). Aan die vertaalslag ontbreekt het met regelmaat. De gevolgen hiervan mag je zelf invullen.

Zien en doen is geloven

training3Met de systeemtrainingen krijgen zowel de cv-ketel en de diverse installaties ruime aandacht. Ook is er ruime aandacht voor het praktijk gedeelte in onze praktijkruimte waar je kennis kunt maken met alle mogelijkheden van het waterzijdig inregelen van een woonhuisinstallatie. De eerste groep van zeven installateurs hebben de training inmiddels met goed gevolg doorlopen. Aan het eind hadden ze zich zo ingezet dat ze na de ontvangst van het bewijs van deelname met de tong op het derde knoopsgat en heel veel nieuwe informatie huiswaarts gingen. Voor meer informatie en voorwaarden voor deelname kijk hier.

Suggesties, opmerkingen en reacties zie ik met belangstelling tegemoet.

Ik hoor van jullie.

10 reacties op “Van toestel- naar systeemtraining

  • Martijn Verspeek

    Marius,

    Leuke blog… En ik geef onze service monteurs bij deze graag op voor de “systeem-trainingen”!

    Vrg Martijn Verspeek

    1. Marius

      Hallo Martijn,
      Voor de training kun je de monteurs inschrijven op de Remeha site.
      20 oktober zijn nog drie plaatsen beschikbaar.

  • Pieter van Dijk

    Marius,

    Geen uitleg maar een vraag; ”Gaat duurzaamheid hand in hand met comfort”? HT vs LTV, Aan/Uit vs Moduleren, Doorstromer vs, Voorraadvat etc……

    Ben benieuwd naar jouw (uitgesproken) mening?

    Vriendelijke groet,

    Pieter
    (ps. al een uitnodiging ontvangen om met Ed de Amarone soldaat te maken?)

    1. Marius

      Hallo Pieter,
      Om zaken hand in hand te laten lopen is het zaak om steeds rekening te houden met de uitleg van duurzaam in het algemeen.

      Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn. De aarde kan het totaal van onze consumptie dan dragen, ook op langere termijn.

  • Wederom een goed verhaal Marius waar ik mij volledig in kan vinden. De ervaring welke wij hebben opgedaan, met alle (gezamenlijke) trainingen hebben aangetoond dat deze ingeslagen weg van toestel- naar systeemtraingen een enorme “Eye Opener” is en waar velen baat bij hebben. Zowel de installateur maar zeker de consument zal hier voordeel bij hebben.

  • Frank vd weg

    mijn ervaring bij fabrikanten is dat ze vooral willen verkopen en aantallen willen maken en ook maar iedereen laten komen. Selecteren jullie aan de deur en zijn er kosten aan de cursus verbonden?

    1. Marius

      Hallo Frank
      Kijk voor meer informatie even op onze site

  • Je hebt mooi verwoord wat ik vaak denk, Marius. Ik ga alvast bekijken wanneer ik die training bij jullie kan komen volgen.

  • Bosma

    Hallo Marius,

    Heeft een Flamko vuilafscheider toegevoegde in het gesloten CV systeem bij de nieuwe Remeha Tzerra ketels?

    Ben benieuwd naar je reaktie.

    Met vriendelijke groet,

    CV-Keteltje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie