Ook het pleidooi van Jan Terlouw bij DWDD gezien? In het item –zie onderaan deze blog– breekt hij ouderwets een lans voor vertrouwen in elkaar. Het ging vooral over brede maatschappelijke kwesties, zoals de opkomst van het populisme. Het simpelweg respecteren van elkaars verschillen, en vertrouwen hebben in elkaars kennis en kunde; het is er niet meer bij, vertelt de oud-politicus en schrijver. De toekomstbestendige samenleving waarin het prettig leven is, staat onder druk. Vooral voor onze kinderen. Zijn metafoor hierin: er moeten weer touwtjes uit de brievenbus hangen. Zodat buren je kunnen helpen en speelkameraadjes vrije entree hebben. Noem het naïef, het is een warme gedachte. En het gaat om het principe: wie goed doet, goed ontmoet.
Bouwwereld-versie
Met een beetje knip/plak en zoek/vervang-werk is van het pleidooi een geweldige versie voor de bouw- en installatiewereld te maken. Want als ik wat rondneus op LinkedIn, dan kom ik vooral veel ongevraagd commercieel advies tegen of keiharde discussies die tot diep onder de gordel gaan, en vooral gericht zijn op etaleren van de eigen kennis of evangelie. De eigen zienswijze, techniek of bouwwijze is op veel platformen de norm. Iedereen preekt voor eigen parochie, en alles wat afwijkt wordt de grond in gestampt. Waarom zetten mensen het promoten van eigen spulletjes soms op een hoger plan dan het werken naar een oplossing (=tevreden klant) of het respecteren van alternatieve keuzes? De agressieve vormen waarmee sommige duurzaamheidsinitiatieven door het keeltje worden geduwd: ik vind het irritant.
Boeteclausules
Afbranden is makkelijker dan opbouwend bekritiseren. En dat zie je soms terug in de processen van advies, engineering, aanbesteding en uitvoering. Flink de druk erop, de duimschroeven aan, en wie het hardst knijpt met de grootste mond, krijgt de opdracht. En dan uiteraard met een vuistdik pakket aan voorwaarden en eisen, inclusief juridische onderbouwingen en boeteclausules. De juristen gaan voor de technici uit. Het wantrouwen als de norm, de stok om mee te slaan in de aanslag. Is dit de manier waarmee we de toekomst in willen gaan?
De weg naar een andere wereld
Dan kan toch anders? Gelukkig zien we de voorbeelden steeds vaker bovendrijven. En daarvoor wil ik de bouw en installatiewereld gewoon eens een complimentje geven. Omdat we er steeds vaker in slagen een stap te zetten in de goede richting. Mooie ketensamenwerkingen, merkongebonden oplossingen, gelijkwaardigheid als de norm, heldere focus op total cost of ownership en verbruik, in plaats van laagste aanschafprijs. En die goede signalen zijn pas het begin van veel moois. We zijn de crisis te boven. Er liggen mooie uitdagingen, bakken omzet en vele interessante vacatures voor het oprapen. En die wil ik graag oprapen met gelijkgestemden.
Natuurlijk zijn er nog heel veel dingen die niet goed gaan en natuurlijk zijn we veel beter dan onze concurrent. Maar laten we ook eens naar de zaken kijken die wel goed gaan en deze benoemen!
Laten we elkaar helpen om het samen steeds beter te doen. Laten we elkaar helpen in plaats van elkaar de grond in te stampen. Ik wil ook dat touwtje door de brievenbus, maar dan wel luchtdicht afgewerkt. Want anders krijgen we gedonder met de EPC.
Hier de speech van Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door. (30-11-2016)