We zijn het met elkaar eens dat we het gebruik van de fossiele brandstoffen een halt moeten toeroepen. De vraag die nu opdoemt, is: hóe doen we dat? Is de warmtepomp het enige alternatief, of zijn er ook nog ontwikkelingen achter de golf te vinden? Gaan we vol voor deze oplossing of kijken we of er technisch meer mogelijkheden zijn?
De wijsheid van onze minister
Ik heb moeite met het onthouden van de naam van de minister van economische zaken en klimaat, ik heb daarom maar een naam voor hem verzonnen. De minister doet mij denken aan een houten poppetje waarvan de neus langer en korter kan worden. De neus wordt langer als het poppetje liegt en niet beweegt zolang hij de waarheid spreekt.
De ervaring van bevend Limburg
Ik ben een geboren en getogen Groninger. Dat blijf je waar in de wereld je ook verblijft en daar zijn we best trots op. Vanaf de vondst van het aardgas in 1959 hebben de Groningers Nederland voorzien van aardgas zonder na te denken wat de consequenties zijn van het winnen, terwijl ze het konden weten: denk aan Limburgse mijnen.
De wraak van de planeet
De aarde staat niet ongestraft de winning van delfstoffen toe en dat hebben de Groningers inmiddels ervaren. De aarde slaat meedogenloos terug door een stroom van vernielingen te veroorzaken de provincie trilt op zijn grondvesten. De Groningers zijn ten einde raad: Den Haag biedt redding. Dacht men.
De belofte van het poppetje
Met de komst van het houten poppetje hadden de Groningers weer hoop: de gaskraan dicht en allemaal van het gas af, gasaansluitingen voor de nieuwbouw verbieden en alle schade aan gebouwen snel verhelpen. De neus werd zo lang dat er wel een tiental kraaien naast elkaar kon zitten; nou ja, de tiende wel met één pootje. Toen het poppetje ook nog beweerde dat de Nederlanders afscheid moeten nemen van de cv-ketel en plaats moet maken voor de warmtepomp, kon de laatste kraai gemakkelijk ook met twee pootjes plaatsnemen.
De tsunami is aanstaande
Ik merk dat het poppetje bezig is met loze beloftes. Hij is duidelijk door de fluisteraar uit Den Haag terug geroepen: eerst nog maar eens wachten op het zoveelste onderzoek. En weer zijn de Groningers diep teleurgesteld. Wat is blijven hangen is de uitspraak van het poppetje dat we allemaal aan de warmtepomp moeten. Daaraan danken we de tsunami die de vakhandel nu voor de kiezen krijgt. Installerend Nederland ziet ineens kansen om de ketelmarkt vaarwel te zeggen, omdat daar volgens hen ‘toch geen droog brood meer in te verdienen is’.
Minder gas met de warmtepomp
Ik ben zo langzamerhand het spoor bijster. Ik snap dat we minder gas gaan gebruiken als de warmtepomp operationeel is in de woning. Maar hoe houd ik de warmtepomp aan de draai? Daarvoor heb je toch de energiecentrale nodig. Ik denk dat we de warmtepomp voorlopig voor het grootste deel moeten voeden met de energie uit de energiecentrale op gas: de kolencentrales gaan tenslotte binnen afzienbare tijd sluiten. Moeten we vervolgens denken aan energie uit panelen en windmolens. We hebben het meegemaakt de dag met bewolkt weer en windstil, er moest halsoverkop uit het buitenland energie ingekocht worden.
De stormloop
Nu de tsunami in volle gang is, zijn er allerlei discussies op gang gekomen over hoe het met al die warmtepompen verder moet, wat zijn de voor-, de nadelen, en de alternatieven. Er zijn veel leveranciers op de markt actief met maar een ding; de warmtepomp verkopen. Daar is niets mis mee. Maar laten we ook eens over die golf van warmtepompen kijken. Naar alternatieven die op dit moment in ontwikkeling, zoals de toepassing van waterstof. Door de tsunami is ook bij ons een stormloop op onze training warmtepompen ontstaan, maar de golf en de inmiddels langgerekte all-electric-polonaise heeft installerend Nederland ook oogkleppen gegeven die het zicht belemmeren op andere paden.
De allergrootste vijand
We rennen voorbij aan de essentie: het reduceren van CO2. Wordt die door het gebruik van de warmtepomp beduidend teruggedrongen? Niet per definitie. Er zijn al heel veel duurzame projecten gerealiseerd maar de productie van CO2 in ons land is helaas gelijk gebleven. Terwijl de CO2-productie de allergrootste vijand van de planeet en de mensheid is.
Snel minder gas en minder CO2
Onlangs was ik gastspreker op het webinar Waterzijdig inregelen, juist nu!, waar ik bepleitte om dat inregelen bij wet te regelen en ondersteunen om direct de CO2-uitstoot te verminderen. En dat tegen een lagere investering dan welke warmtepomp dan ook. Een voorbeeld, er zijn ongeveer zeven miljoen woningen met een cv-ketel, stel we besparen met het waterzijdig inregelen per installatie gemiddeld 300 M3 gas per jaar dan wordt er ruim 2 miljard M3 gas minder gebruikt. De uitstoot van CO2 zal met bijna 4 miljard kg afnemen. Gaan we de utiliteit ook nog te lijf dan is ook daar ook nog heel veel te halen. Waar wachten we dan nog op?
De taak van het poppetje
Het poppetje moet leren luisteren en geen dingen schreeuwen die het doel niet bereiken. Tot slot wil ik weten of de verkopers van warmtepompen het duurzaam installeren en het milieu bij de verkoop van een warmtepomp hoog in het vaandel hebben. Ik denk dat de cv-ketel nog lang niet van het toneel is verdwenen. Sterker nog: zijn rol in het reduceren van CO2 is misschien wel groter dan gedacht. Maar ja, wie dat met realiteitszin durft te roepen wordt in Nederland-afsnauwland weer versleten als fossiele dinosauriër.
Ik hoor van jullie.
Wees niet te hard voor het poppetje.
Het poppetje weet niets en kan niets. Het zegt en doet alleen maar dingen die hem worden toegediend. De mensen die het poppetje laten bewegen en spreken dat zijn de zakkenvullers.
Dat er wat moet gebeuren is duidelijk, voor iedereen, maar om nu gelijk naar de grillen en grollen van de PUPPETMASTERS te dansen vind ik een beetje ver gaan.
Laten ze eerst maar eens even bij de grote jongens langs gaan. Over CO2 uitstoot gesproken. Kijk wat er in de Botlek continu de lucht in gaat elke dag weer. Of wat dat betreft elk ander industrie gebied. Oja die krijgen een boete als ze “de fout” in gaan. Een boete die vele, vele malen lager is dan het bedrag als ze het allemaal volgens de regels moeten doen.
Voor de gewone man/vrouw zijn dat gigantische bedragen maar voor de grote jongens een lachertje.
Maar ja zulke jongens aan pakken is niet zo best voor je verdere carrière, want je wilt toch na je carrière, in Den Haag, toch heel graag bij 1 van die grote jongens werken en dan ben jezelf ineens een PUPPETMASTER.
De kleine, serieuze, ondernemers worden ondertussen onnodig op hoge kosten gejaagd. De CV OKE certificering, of hoe je het ook mag noemen, dat moet je doen want ja dat wordt/is wel de toekomst. F-gassen certificering moet je doen want ja hoe moet je anders de warmtepompen onderhouden. Er worden mooie cursussen aan geboden, goedkoop, maar de meeste zijn voor monteur f-gassen en niet een f-gassen bedrijfscertificering. Best lullig als je dat niet wordt medegedeeld.
En wie gaat dat betalen? Juist, de consument. De consement die toch al overal wordt gepakt.
Maar we gaan lekker door en proberen op een ander gebied de mensen leeg te zuigen.
Laten we eerst maar eens de bestaande en nieuwe installaties goed inregelen en graag al bij de inbedrijfstelling.
Laten we ook eens kijken naar de bedrijven die 2 à 3 ketels op 1 dag zetten, met 2 man. Niets inregelen, ophangen en stekker in het stopcontact en hop naar de volgende. Deze zelfde monteurs moeten 8 à 10!!! ketels per dag voorzien van een onderhoudsbeurt.
Rookgasmeting wat is dat? Als de buitenkant er maar schoon uitziet en de sticker zit er op is het goed.
Genoeg punten om gas te besparen dus minder CO2 uitstoot. Maar ja wie ben ik.
Wederom een goed stuk.
Maar de reactie eronder is misschien nog wel mooier.
De ellende van de vele onderhouds adressen dan wel storingen zelf meegemaakt. het enige waar aangedacht voor is geld en het contract. Als je dan als monteur de juiste werkzaamheden uitvoert of te lang over een service bezoek doet ben jij de gebete hond. Zelfs meegemaakt dat ik op een dag 8 adressen terug stuurde omdat het niet waterzijdig ingeregeld was. Waardoor de woonkamer niet warm werd.
Zelf onze eigen woning ingeregeld scheelde ruim 300m3 per jaar!! Binnenkort nog een zentasol erbij en we verbruiken bijna geen gas meer.
Bedankt voor de reactie.
De essentie van deze blog is, de energietransitie, moeten we alle maal aan de warmtepomp of zijn er misschien nog nog andere mogelijkheden om afscheid te nemen van de fossiele brandstof. De discussie hierover is volop gaande, kijk even terug naar nieuws-uur van zaterdag 30 juni. Ik probeer met mijn blog te achterhalen wat de mening van mijn lezers is over dit onderwerp. Ik geef jullie de kans om een mening over de energietransitie wereldkundig te maken. Ik hoor van jullie.
Marius, je schreef:
“kijk even terug naar nieuws-uur van zaterdag 30 juni”
Nou, NIET hier:
https://www.npostart.nl/nieuwsuur/30-06-2018/VPWON_1290288
Heb je een link met de juiste uitzending?
Hallo Jeroen
Het was niet op nieuwsuur maar zaterdag 30 juni op EenVandaag
De hele de energietransitie is gebaseerd op de vooronderstelling dat CO2-uitstoot (man-made) voor 100% leidt tot klimaatverandering (lees stijging van de gemiddelde temperatuur). Een onbewezen stelling. Het is zeker geen 100% (eerder in de buurt van 0%). Het IPCC heeft de afgelopen jaren al heel wat keren de prognoses van global warming naar beneden bijgesteld! Er zijn veel aanwijzingen dat de klimaatveranderingen van alle tijden zijn en door natuurlijke variaties verklaard kunnen worden.
Wist u dat: de afgelopen twee jaar de ijsmassa op de Noordpool, Groenland en Antartica significant toeneemt.
De miljarden verslindende energietransitie is gebaseerd op uitsluitend modelberekeningen en niet op feiten, dus op drijfzand…
Als je de reken formule ziet tussen gas ( CV ketel ) en Electra van gas centrale warmte pomp
Bij n gebruik van :
1000 m3 gas
Levert dat
1780 kg CO2 op
En kost ons
€ 630,00
Voor de Zelfde warmte opbrengst als hier boven hebben we nodig :
9600 kWh
Dat leverd op
5337,6 kg CO2
En kost ons
€ 1920,00
Idd waterstof bij mengen om mee te beginnen
En volledig overgaan op waterstof via de bestaande Gas infrastructuur is de uiteindelijke oplossing
Of de gas centrales ombouwen naar waterstof
Net als de industrie ???
Scheepvaart
En wat leverd 1 vlucht met een vliegtuig aan CO2
We staan in de randstad nog immer lode leidingen te repareren enkel glas te vervangen noem maar op
We moeten eigenlijk alle oude gebouwen platgooien en alles opnieuw bouwen willen voldoen aan de kierdichtheid. Isolatie waarden en ga zo maar door
dit is simpelweg te duur en te weinig oppervlakte per woning in het stedelijk gebied om dit alles te realiseren.