Ons hele leven door moeten we keuzes maken en balanceren we als koorddansers tussen gevoel en verstand. Wat is nu wijsheid in deze? Ga ik voor de hybride warmtepomp? Wil ik wachten op de waterstof cv-ketel?
Stap voor stap
Heb je vlak voor de golf van de warmtepompen een nieuwe cv-ketel aangeschaft dan is het verstandig dat je eerst de hele cv-installatie onder de loep neemt. Is de cv-ketel in balans met de installatie, net als bij een gelukkig huwelijk, en is de cv-installatie goed waterzijdig ingeregeld? Mijn ervaring is dat de terugverdientijd aanzienlijk kan zijn.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2022/06/image.png)
Het is wel belangrijk dat de cv-installatie niet door buurman en buurman met de dikke duim is berekend en geïnstalleerd, maar door een vakkundig installatiebedrijf. Dit is jammer genoeg nog lang niet standaard. Het resultaat van het gasverbruik van de afgebeelde woning was van 2300 naar 1600 M3 teruggebracht. Dit geld dump je voorlopig gewoon op je spaarrekening.
De volgende duurzame stap
Is de cv-installatie tiptop en het resultaat aanzienlijk, dan kun je gaan nadenken over een volgende duurzame stap. De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Vanaf 2050 is het streven dat je niet meer kunt koken of verwarmen op aardgas. Er is dus voorlopig tijd genoeg om goed na te denken over welke stap je nu vervolgens gaat nemen. Ik realiseer me ineens dat ik in 2050 niet eens een rijbewijs meer heb.
De vervuiling
We willen van het gas af en overstappen naar elektriciteit, maar bij het opwekken van elektriciteit wordt nu nog grotendeels gebruik gemaakt van een kolen- of gascentrale. Bij het opwekken van elektriciteit komt CO2 vrij en dit veroorzaakt dus ook vervuiling. Wat mij nu opvalt in de discussie is dat een warmtepomp wordt vrijgepleit van vervuiling. Ik hoor maar heel weinig of niets over het gebruik van elektriciteit die wordt opgewekt door de verschillende centrales. Het rendement van een centrale met kolen is ongeveer 45% en met aardgas 65%. De warmtepomp en cv-ketel maken beide gebruik van fossiele brandstoffen maar daar willen we toch vanaf?
De warmtepomp
De warmtepomp met een cv-ketel (hybride) is nu nog steeds veruit winnaar als het gaat om het gebruik van aardgas, maar is deze ook wereldkampioen als het gaat om het verbruik van elektriciteit? Met de hybride warmtepomp gaan we gas besparen maar dan zal het elektrisch verbruik en de CO2 uitstoot behoorlijk toenemen. Tenzij je de benodigde duurzame maatregelen neemt om ook op elektrisch aanzienlijk te besparen. Om nog meer te verduurzamen zal je in de buidel moeten tasten. De vraag is hoe lang duurt het voordat je deze investering hebt terugverdiend. Eerst maar eens naar de volgende stap.
Kolen als brandstof
In vergelijking met olie en gas komt steenkool vrij veel voor. Wetenschappers voorspellen dat de steenkool exploitatie wereldwijd zal toenemen naarmate aardolie en gas schaarser worden. De huidige steenkoolvoorraden wereldwijd gaan nog zo’n 200 jaar mee. Voorlopig zitten wij er nog warmpjes bij, maar we moeten er wel zo snel mogelijk voor zorgen dat olie, gas en steenkool wereldwijd op de reservebank plaatsnemen.
Is waterstof onze nieuwe energie?
Gelukkig is het waterstof met zevenmijlslaarzen onderweg om het gas, de olie en steenkool voorlopig op de reservebank te zetten. Als we de vervuiling willen terugdringen heeft waterstof heel veel meer mogelijkheden. Het is nog niet zover maar ik voorspel dat het huidige gas, de olie en steenkool als verliezer de ring zullen verlaten. De grote vervuilers zullen als eerste overstappen naar waterstof, de grote rookpluimen zullen alleen nog water uitstoten.
De waterstof cv-ketel
Het gebruik van waterstof heeft aardig wat meer mogelijkheden. Het is nog niet zover, maar wij zijn bezig om een groot aantal bestaande en nieuwe woningen te voorzien van de Remeha Hydra cv-ketel. Bij de bestaande woningen gaan de oude cv-ketels eruit en de Hydra cv-ketels er in. Ook een groot aantal nieuwbouw woningen worden voorzien van de Hydra cv-ketel. Verder kun je eventueel koken met waterstof, je verplaatsen met een auto die water uitstoot en nul CO2. Door toepassen van waterstof lijkt het wel of de mogelijkheden oneindig zijn. Het zal ongetwijfeld in de toekomst de bestaande energie grotendeels vervangen en kunnen we de gasketel en warmtepomp naar de zolder verhuizen.
Ik hoor van jullie
Kernenergie voor het opwekken van elektra. Begin maar met de papierwinkel maar mijn ziens is dit de enige (duurzame) oplossing.
Wat betreft de hybride opstelling is gewoon stom. Als mensen willen verduurzamen in de vorm van een warmtepomp is dat prima natuurlijk maar stel geen verplichting voor 2026. Sterker nog. Bij ons in de wijk liggen de plannen “klaar” voor warmtenetten door de gemeente. Hoe duurzaam is dat dan? Een cv ketel die dag en nacht warm water staat te maken. En stel je moet voor 2026 een hybride installatie aangeschaft hebben. Kan je zeker daarna alsnog (verplicht) aanhaken op het warmtenet. En waar je niemand over hoort is; een hybride opstelling is én een cv-ketel én een warmtepomp. Dus de uitspraak als je cv ketel aan vervanging toe is moet je een hybride opstelling aanschaffen. Ja dat zijn dus 2 apparaten.
Goed allemaal mooi en aardig maar laat iemand in godsnaam knopen hakken zodat we verder kunnen.
https://wnl.tv/2022/06/09/hoogleraar-we-zitten-al-in-een-energiecrisis-dat-moet-het-kabinet-uitstralen/
Beste Marius,
Wij zouden heel graag in onze woning (Utrecht) overstappen van een gewone gas cv-ketel naar de waterstof cv-ketel. Weet jij wanneer dat mogelijk is?
https://www.gasunie.nl/nieuws/gasunie-start-met-aanleg-waterstofnetwerk-nederland