Jaarlijks claimen consumenten 400 miljoen aan waterschade bij hun verzekeraar. Door de nieuwe wetgeving verhalen de verzekeraars de schade vervolgens op de installateur. Het toepassen van hoogwaardig “verborgen” installatiematerialen in de vloer, wanden en plafonds, is dus essentieel en voorkomt schade en onnodige schadeclaims.
Wet kwaliteitsborging
Met ingang van dit jaar gaat de Wet Kwaliteitsborging in. Dan moeten de aannemer en de installateur bij de oplevering aantonen, dat aan de regelgeving is voldaan, en hoe hij het risico van niet nakomen van zijn verplichtingen en gebreken heeft afgedekt.
Voorkomen is beter dan genezen
Vandaag de dag zijn veel installatiematerialen in de vloer en in wanden weggewerkt. Dat is veel mooier, maar heeft wel een risico. Want de meeste systemen voeren water en hebben verbindingen of aansluitingen die kunnen lekken door onzorgvuldige of onjuiste montage. Bovendien leert de praktijk, dat het afpersen van bijvoorbeeld leidingwerk, door welke reden dan ook, niet altijd plaatsvindt. In de basis is het belangrijk dat de installateur zich aan de installatievoorschriften van de fabrikant houdt. Daarnaast moet men kunnen vertrouwen op professionele installatiesystemen, die onder alle omstandigheden waterdicht zijn.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2018/02/TCB_TECEfloor_24032017-300x225.jpg)
De Duitse fabrikant TECE levert al jaren verborgen installatiesystemen. Zoals inbouwreservoirs, inbouwframes voor douches, urinoirs en wastafels, voorwandsystemen, vloerverwarming, doucheafvoeren en douchegoten, en diverse leidingsystemen voor drinkwater, gas en cv. Een 100% waterdichtheid is bij TECE altijd een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast de eenvoud van installeren en voor zover mogelijk eenduidigheid van werken, bij bijvoorbeeld verschillende diameters van leidingsystemen.
TECEflex: goed voor 23 jaar dichte verbindingen
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2018/02/100639_TECE_04ohWis_4crt-1-300x300.jpg)
Of het gaat om voorwandsystemen met geïntegreerde spoeltechniek, inbouwreservoirs of leidingsystemen, in al deze systemen zitten leidingverbindingen. Al ruim 23 jaar worden met de TECEflex drukhulstechniek duizenden verbindingen gemaakt. Dit geschiedt op een eenduidige werkwijze volgens het principe van de axiale drukhulstechniek. Bij de drukhulstechniek wordt de buis opgetrompt en over de fitting geschoven, het geheel wordt stevig op zijn plaats gehouden door de drukhuls. Aan deze robuuste technologie is sinds de introductie niets veranderd.
In tegenstelling tot radiaal persen, waar o-ringen bij van toepassing zijn, worden bij de TECEflex verbindingen geen o-ringen gebruikt, hetgeen extra voordelen biedt tijdens het afpersen:
- Verbindingen die niet zijn geperst, zijn gemakkelijk te herkennen: de drukhuls zit los.
- Bij niet geperste verbindingen lekt water tijdens de druktest.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2018/02/Bildflex_1-300x252.jpg)
Lager energiegebruik
Naast de 100% waterdichtheid is de leidingweerstand van de verbindingen gering, zodat een kleinere circulatiepomp kan worden toegepast. Dit is weer gunstiger met betrekking tot het energiegebruik van de pomp.
Gegarandeerd waterdichte goten
In de praktijk bleek dat de meeste lekkages ontstonden door het gebruik van de verkeerde afdichtingsmiddelen. Daarom heeft fabrikant TECE het Seal System ontwikkeld. De afdichting met Seal System is gegarandeerd waterdicht, doordat het afdichtingsmiddel in combinatie met de afdichtingsband zorgvuldig is getest. Inmiddels zijn ruim 50 afdichtingsproducten getest en gecertificeerd. Zie ook www.sealsystem.net.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2018/02/Opengewerkt-met-seal-systemkopie-300x218.jpg)
Alles past bij vloerverwarming
Bij vloerverwarming is het essentieel dat alle componenten goed op elkaar zijn afgestemd en alle aansluitingen probleemloos passen en dus waterdicht zijn. Om dit te realiseren heeft TECE het SLQ (Silver Line Quality) waarborgsysteem ontwikkeld. Dit waarborgsysteem zorgt ervoor, dat alle aansluitingen perfect passen en gegarandeerd waterdicht zijn.
Wat dacht u van al die hiedro blokken in de ketels?
Het is mooi te zien dat de techniek ook steeds verder gaat om de leidingen waterdicht te maken en te houden. Inderdaad ook nu bijvoorbeeld vloerverwarming steeds populairder wordt bij bijvoorbeeld nieuwbouw, is het van belang dat deze écht waterdicht zijn en blijven. Een schade aan de vloer door lekkage in de vloerverwarming is zo opgelopen. Het water stroomt dan letterlijk alle kanten op waar het kan gaan.