Ga naar hoofdinhoud

Waarom zijn de luchttechnici zo druk?

Foto: Shutterstock

Veel mensen gaan ervan uit dat schone lucht vanzelfsprekend is. En dan met name schone binnenlucht. Maar het tegendeel is waar. Door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is groot alarm geslagen. Het gaat slecht met de meest basale voeding van de mens: gezonde lucht. En dat geldt niet alleen voor mensen die in ontwikkelingslanden wonen, midden op een vuilnisbelt of in de buurt van zware industrie. Nee, ook Nederland scoort beneden niveau. Daarom zijn de luchttechnici in ons land, oftewel technici in luchtbehandeling en klimaattechniek, ook zo druk.

Isolatie is het toverwoord

Een belangrijke reden voor de slechte kwaliteit van onze binnenlucht is de isolatie van huizen. Isolatie is, zeker met de oplopende gasprijs, een nationale sport geworden. Isoleren betekent ventileren. De vervuilde lucht, vol CO2, moet afgevoerd worden en de kieren en naden zijn verdwenen. Tegelijkertijd moet er verse lucht naar binnen, maar tegenwoordig is deze ook niet altijd zo schoon meer. Terwijl we verse lucht aanzuigen, komt fijnstof met het grootste gemak naar binnen.

Dit is precies waar de technici op het gebied van luchtbehandeling om de hoek komen kijken. Ze werken bij bedrijven die geld verdienen met het ventileren van huizen. Maar niet alleen op het gebied van ventilatie liggen er kansen. Ventileren betekent namelijk ook periodiek filters vervangen en ventielen schoonmaken.

Het werk van luchtspecialisten

Daarnaast moeten alle kantoren en gebouwen de begin 2023 minstens energielabel C hebben. Dat behaal je niet zomaar; daarvoor zal in de meeste gevallen meer moeten gebeuren dan alleen ledverlichting aanbrengen. Ook hierbij is isolatie een toverwoord. In gebouwen zie je dan ook een toenemende druk op het energiezuiniger maken van vaak verouderde luchtbehandelingskasten. Warmte moet worden teruggewonnen en energieslurpende ventilatoren moeten worden vervangen door zuinige EC-motoren. Verouderde filters moeten plaatsmaken voor de juiste filters, zodat de installatie voldoet aan de laatste normen. Dit is hoe het dagelijkse werk van deze luchttechnici eruit ziet.

Ervaar het verschil

Ik raad iedereen aan – van gebouw- en huiseigenaar tot bewoner of huurder en van gemeenteambtenaar tot installateur – om zich eens te verdiepen in de materie van luchtbehandeling. Zo lastig is het niet. Lees erover in vakbladen of bezoek het net geopende Vakcentrum Binnenklimaattechniek in Ede, een initiatief van Branchevereniging Binnenklimaat Nederland. Dit biedt je de mogelijkheid om te ervaren wat het verschil is tussen gezonde en ongezonde lucht en tussen goed ventileren, half ventileren en niet ventileren. Sluit je twee minuten op in de Experience Box en ervaar waarom de luchttechnici het zo druk hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie