Ga naar hoofdinhoud

Wordt het nu aardgas, waterstof of warmtepomp?

We zijn in Nederland samen bezig om heel veel onzekerheid op de energiemarkt uit te strooien. Regelmatig krijg ik de vraag van mensen: mijn cv-ketel is aan vervanging toe, wat moet ik nu doen? De markt wordt overspoelt met allerlei mogelijkheden om van het Gronings aardgas af te komen, maar als je op zoek gaat naar alternatieven, beland je al snel in een oerwoud van mogelijkheden.

Als het aardgas op is

Wat nu als het aardgas niet meer voor handen is? Voorlopig blijven we gewoon aan het aardgas gekoppeld. In Groningen heeft minister Wiebes (ik noem hem met regelmaat Pinokkio) de bezorgde inwoners tijdelijk tot zwijgen gebracht. Tot mijn grote verbazing is nu Friesland aan de beurt. Pinokkio wil daar naar aardgas graven. Maar om dat te voorkomen heeft een Friese gemeente rap het bestemmingplan gewijzigd en daarmee wordt Pinokkio mooi bij de neus genomen.

Van het aardgas af

Er ligt ongeveer 127.000 km aan gasleiding in de Nederlandse bodem en er zijn op dit moment rond de 7.000.000 gasaansluitingen. Als iedereen van het aardgas af moet, staat er een megaklus te wachten. Het aardgas is dan ook nog lang niet van het toneel verdwenen. Met de huidige gasleidingen kunnen we nog een groot aantal jaren vooruit. Volgens de netwerkbeheerder is er maar een heel klein gedeelte aan vervanging toe. Liander zal voorlopig nog tot 2040 aan het gasnet blijven sleutelen. Voorlopig niet van gas los, maar aan gas vast.

Is waterstof de opvolger?

Nu staat het waterstofgas nog in de kinderschoenen, maar het is goed te mengen met aardgas. Dus de overgang van aardgas naar waterstof is een kwestie van geleidelijk het aardgas verminderen en waterstof opvoeren. Er hoeft maar relatief weinig te gebeuren om het gasnet geschikt te maken voor waterstof. Het klinkt heel gemakkelijk, maar er moet nog heel veel gebeuren voordat er voldoende waterstof voorhanden is om het aardgas te vervangen. We moeten niet denken dat dit op korte termijn dé oplossing is.

De warmtepomp

Als ik een warmtepomp aanschaf: wat heb ik dan nodig, vroeg iemand mij hoopvol. De woning waar het om ging werd gebouwd in de dertiger jaren. Mijn advies was: begin met een goede elektrische deken en vervolgens winterkleding. Ik maakte een opsomming van wat er verder moest gebeuren om er in de winterperiode warmpjes bij te zitten en te beschikken over voldoende warm water. Er is daar gekozen voor een hr-ketel. Dit zien we nog vaak: wel de intentie (al dan niet onder maatschappelijke druk), maar uiteindelijk kiezen voor de vertrouwde techniek.

En elektrisch dan?

Wat mij opvalt aan de hele discussie over de energietransitie is dat er relatief weinig aandacht is voor de uitstoot van CO2. Als we van het gas af gaan, zal er een enorme toename van het gebruik van elektriciteit ontstaan. Deze moet worden opgewekt door centrales die wereldkampioen zijn als het gaat om CO2 uitstoot. De infrastructuur van elektriciteit is niet geschikt voor zo’n enorme toename. In het Westland is voor de kwekers nu al voorlopig geen mogelijkheid voor uitbreiding, omdat het net het niet aan kan.

Het gaswinkeltje van Poetin

Als we het oppompen van aardgas uitbesteden aan de Russen kunnen wij de gaskraan in Groningen sluiten en de Friese gemeente kan het bestemmingsplan weer terug draaien. Er liggen al twee grote gasleidingen die vanuit Rusland in Duitsland aan wal komen. Onze gasleiding even aankoppelen en dan hebben wij voorlopig alle tijd om de overstap te maken naar alternatieven. Verder een aantal centrales met de grond gelijk maken om daarmee het CO2 percentage enorm terug te dringen. Europa heeft al een akkoord bereikt met Poetin om het gas onder bepaalde voorwaarden in Duitsland af te leveren.

Tot slot de keuze

Terug naar de vraag: mijn cv-ketel is aan vervanging toe. Eerst rustig in en uitademen. Kijk naar de bestaande woning, vervolgens, maak een stappenplan en tot slot naar de bank of spaarrekening. Als het nu allemaal lastig of duur wordt: gewoon een nieuwe ketel is niet vies en je bespaart ook hiermee bergen CO2.

Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe mijn lezers over de energietransitie denken, wordt het van het gas af, waterstof, all electric, hybride of een combinatie met van alles en nog wat.

Ik hoor van jullie.

7 reacties op “Wordt het nu aardgas, waterstof of warmtepomp?

  • jos

    Het bestaande Elektra-net is nu in de meeste regio,s al overbelast . Je bestaande c.v ketel met veel meer warmte-capaciteit nog een keer vervangen en afwachten is de meest sociale oplossing, en binnen nu en 10 jaar is er zeker een alternatief gas voor aardgas (ontwikkelingen met waterstof in mengvorm gaan snel) , want warmtepompen hebben CO2 uitstoot en belasten het elektranet nog meer .Nog meer warmtepompen komende jaren aansluiten op het Elektra-net is gewoon wachten op problemen .Uitvallende Elektra-centrales voor langere tijd met veel financiele schade tot gevolg .Elke warmtepomp vanaf Nu extra aansluiten aansluiten op het Elektra-net is een Ikke -ikke en de rest kan stikken actie , terwijl je dan uiteindelijk ook zonder stroom komt te zitten bij uitval van de overbelaste Elektra-centrale in de regio.

  • Sander

    Het is zeker goed om naar alternatieven te kijken. Echter maken we nu zo’n snelle sprong dat de transitie voor het merendeel van de woningen niet haalbaar is. Prima dat we allemaal om moeten, maar zorg eerst voor goede alternatieven en maak deze voor iedereen ook bruikbaar/haalbaar.

  • MarkS90

    De hoeveelste persoon zou ik zijn die beweert dat je eerst moet isoleren?

  • Baau

    Pinokkio Schrijf je PINOCCHIO!!

  • Moeilijke maar interessante topic. Volgend jaar zit de levensduur van ook mijn cv-ketel erop. Het is natuurlijk verstandig meerdere schakels erbij te halen om informatie in te winnen, maar je wordt echt overspoeld met informatie (waaraan ik eigenlijk niets heb). Als ik bij je kom voor advies, heb ik graag dat je de beste keus voor me maakt en niet op een of andere manier toch de keus aan mij overlaat.

  • John

    john isoleren voor een jaren 30 woning is peperduur en is voor de meesten mensen niet te betalen ook niet met subsidie dat is ook maar een druppel op de gloeiende plaat wat je terug krijgt en ja al zijn we van het gas af en heb je huis super geïsoleerd en met die
    zonnepanelen dan zorg de energie leverancier er wel voor dat je in de toekomst de stroom niet meer te betalen is want ze missen de inkomsten van gas dat wordt weer door berekend
    aan de burger dus wat schiet je ermee op helemaal niets de aarde warmt toch wel op want we zijn gewoon te laat dat had al 40 jaar geleden in gang gezet moeten worden er was al genoeg om een begin te maken
    om het te remmen b.v de aardgas kraan lager zetten dat gebeurd nu ook maar nee de overheid moet geld verdienen en nee het rapport wat toen ook klaar is vernietigd en nu moet alles zo snel mogelijk gebeuren waar zijn we in gods naam nou mee bezig te laat is te laat

  • john

    john isoleren voor een jaren 30 woning is peperduur en is voor de meesten mensen niet te betalen ook niet met subsidie dat is ook maar een druppel op de gloeiende plaat wat je terug krijgt en ja al zijn we van het gas af en heb je huis super geïsoleerd en met
    zonnepanelen op je dak dan zorg de energie leverancier er wel voor dat je in de toekomst de stroom niet meer te betalen is want ze missen de inkomsten van gas en dat wordt weer door berekend
    aan de burger en vergeet ook niet de kosten die je geinvesteerd heb dus wat schiet je ermee op helemaal niets de aarde warmt toch wel op want we zijn gewoon te laat dat had al 40 jaar geleden in gang gezet moeten worden er was al genoeg om een begin te maken
    om het te remmen b.v de aardgas kraan lager zetten dat gebeurd nu ook maar nee de overheid moet geld verdienen en nee het rapport wat toen ook klaar in de jaren 80 lag is ook vernietigd en nu moet alles zo snel mogelijk gebeuren waar zijn we in godsnaam nou mee bezig te laat is te laat altijd achteraf achter de feiten aan lopen echt weer Nederland he pffff

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Webinar: nieuwe warmtepomp-smaken

Zonnestroomboilers: aanbod groeit

ISH belooft installatieprimeurs in spannend ‘umfeld’

Zonnepanelen kabel via condensafvoer ketel

Markt zonnepanelen gehalveerd; herstel in zicht

Beugelen rookgas: aanvullende eisen onderconstructie